Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Pravy duvod proc je ceske ADSL takova bida

Pravy duvod proc je ceske ADSL takova bida

Pavel (9.9.2005 02:52:30)

Ceske ADSL skomira temer vzdy kdyz nekdo nabidne nolimit a objevi se par stahovacu, kvalita jde do haje. Jako "lecba" se zavadeji totalne nesmyslna FUP a limity dat. Proc tomu tak je a ve svete nikoliv a existuji tam pohodove nolimit tarify? Duvod je prosty - agregace je dana natvrdo. Ve vetsine civilizovanych zemi je agregace neustale promenliva dle vytizenosti site. Kdyz je sit hodne vytizena, posili se pasmo a naopak. Bohuzel ceskym specifikem je agregace natvrdo 1:50, 1:40, 1:20. Pri ni vzdy hrozi brutalni zhorseni kvality. Predstavte si silnici - chvili je to krasna siroka dalnice a chvili hrozna cesta s dirami. Logicky - kdyz jsou diry zpomalim, kdyz je dalnice zrychlim. Ceske ADSL by se dalo prirovnat k autu, jehoz vyrobci jsou lini zamontovat funkci pribirani/ubirani plynu, poslou proto auto ven tak, ze umi jet jednom urcitou stale stejnou rychlosti. Dokud je silnice jakz takz dobra, nevadi to a jede to dobre, jakmile se objevi hrboly, auto jede dal stejnou rychlosti a drnca, vrazi, pomalu se nici a kvalita jizdy se rovna hororu. Kdy uz konecne i v Cechach namontuji paku na plyn a na brzdu? I nase kabelovky UPC a Karneval je maji, proc asi ne ADSL?

Myšel (9.9.2005 03:34:02)

Nemáte dojem, že byste měl o agregaci i celém ADSL nejdřív něco vědět, než slavnostně zveřejníte řešení základní otázky ADSL v ČR, vesmíru a vůbec? :o)

Smoker (9.9.2005 15:17:29)

Já osobně si myslím, že české adsl je bída proto, že tu telecom zatím nemá žádnou konkurenci. To, co telecom předvádí, jako např. 128/64 za 475 s dph, je úplná katastrofa. A ještě s tak stupidní fup, ten, kdo si to koupí, pěkně naletí reklamě a nebo chudák nemá nic jiného na výběr i třeba kvůli tomu, že je daleko od ústředny. Už aby začali alternativní operátoři jako je telenor a bluetone něco dělat, protože jinak tady zasr.... telecom bude vládnout ještě hoodně dlouho. Já jsem konečně našel opravdové připojení, wi-fi za 450 Kč a jede to minimálně 530 kbps a maximum jsem měl 1.2 mbps, ale je to bez limitu, bez fup a podobných nesmyslů. Pingy jsou na seznam.cz od 14 do 25 ms a na yahoo kolem 150 ms, takže maximální spokojenost. Opravdu lituju ty, co musí odebírat nízkorychlostní internet od českého telecomu.

Anonym (9.9.2005 16:19:28)

No a kdo zavedl po převratu ten mnohaletý monopol pro telekom, který mu umožnil to tady takhle ovládnout? Ano, pánové Klaus a Dyba, takže nezapomeňte ve volbách volit ODS, aby se podobným způsobem mohli opět projevovat, když vyhrajou volby.

Smoker (9.9.2005 16:27:43)

No, tak to už je asi trošku na jiné téma, i když to s tím jak říkáš souvisí, dávám Ti úplně za pravdu. Ale dneska už je jedno, kdo ve vládě je, stejně tam jsou samí parchanti, kteří na oko před volbama dělají jak jsou proti sobě a po volbách jsou jedna ruka. Takže je úplně jedno, jestli je tam ods nebo čssd.

Anonym (11.9.2005 08:51:55)

Jedna ruka? To teda nevím, když modrouši hlasujou natruc jako celek "proti" jenom proto, že ten zákon předložila jiná strana, ikdyž ten zákon je dobrý a žádoucí. Prostě tý modrý sektě, která by měla v celý zemi nejradši jenom nepoctivé podnikatele a pro ty vládla, já nevěřím už ani slovo. To raději budu volit komunisty - menší zlo.

Pavel (9.9.2005 16:14:02)

To já vím (možná na rozdíl od vás) velmi přesně a bohužel toto je realita. Rychlosti přípojky*počet uživatelů/50 je u českého ADSL skutečně stále /50, bez ohledu na vytížení sítě. V civilizovaných zemích se toto /50 v případě že je zrovna síť přetížena plynule mění na /40 a ještě menší hodnoty, dlo momentální potřeby. Stejně tak je tomu dokonce i u českých kabelovek!

y2k (9.9.2005 17:54:46)

Opět musím reagovat, nemáš tak úplně pravdu. Přípojná kapacita páteřní linky každého ISP je skutečně neustále natvrdo nastavena na limit 1:50 + 1:20/počet klientů, ale jelikož se nikdy nesejdou všichni klienti na síťi zároveň a ani není prakticky možno, aby někdo využíval svoji rychlost 24 hodin 100%, tak ve skutečnosti jedeš svojí přípojkou teoreticky chvílema i zcela bez agregace či v poměru třebas 1:5, většinou ale u silných ISP máš linku zcela pro sebe.

TheIF (10.9.2005 02:19:20)

stím aby někdo využíval svoji rychlost 24 hodin 100% máš pravdu můj rekord je 72% víc už to fakt nejde (agregace a taky zdroj downloadu :-) Ale např. NEXTRA je celkem malý operátor (u linek pře ČT) ale asi to má dobře dimenzované, protože to skutečnou agregaci mám tak 1:2 ve špičce (max 1,25) jinak pořád 1:1 nebo 1:1,15 Nemůže na to mít vliv i vytížení DSLAMU na tel ustředně ? Protože tam budu asi sám :-)

y2k (10.9.2005 10:18:31)

Nemyslím si, že by byla NEXTRA malý provider over ČTc, protože své služby nabízí již hodně dlouho a do letošního roku nabízela připojení jen přes linky ČTc. Také to v počátcích byl jeden z nejhorších ISP, vše se ale změnilo příchodem dalších klientů a tedy i zákonitě navýšením přípojné kapacity vedení k ČTc. K tomu DSLAMu, jestliže to není čínský shit, tak by toto nemělo hrát žádnou podstatnou roli.

TheIF (11.9.2005 10:59:50)

Dobře je asi druhý největší poskytovatel ADSL přes ČT ale ve srovnání ze skoro monopolem ADSL přípojek realizovaných přes Telecomu (myslím, že něco přes 80% !!!) je to číslo skoro zanedbatelné :-(

Anonym (10.9.2005 18:42:28)

Řekl bych že síťová část Podniku Výpočetní Techniky,kterou zblajzla Nextra coby telekomunikační gigant telenoru, byla významným poskytovatelem už v začátcích boomu internetu. Nextra je rozhodně jeden z těch velkých ISP u nás. Nextra vždycky šla do ADSL(i resalu) s vervou. Myslim že hned jak telescum nabídl resale tak Nextra byla první. Rozhodně bych nahradil modul usudek novější verzí v tvym brainu.

nick (9.9.2005 06:38:37)

no takze podle toho, co jsi napsal, tak kazdey, kdo ma 256ku s agegaci 1:50, tak mu to pojede 5.12kbps! gratuluju! btw: vcera po pulnoci jsem rikal, ze se tu prispevky po tydnu opakuji, ze lide porad "objevuji" to same... bohuzel jsem mel pravdu... ale tenhle prispevek je jeste ke vsemu mimo, nema pravdu. nick

Pavel (9.9.2005 16:07:22)

Je to pravda. Bohuzel jsi necetl pozorne. Z toho opravdu nevyplyva ze by jel 5.12kbps. To co je v prispevku je pravda a nemluvi to o tom JAK agregace funguje, coz vim moc dobre, ale ze funguje porad natvrdo v pomeru 1:50, narozdil od ADSL v civilizovanych zemich a na rozdil od nasich kabelovek.

y2k (9.9.2005 08:04:50)

Pláčeš hezky, ale bohužel, sis zapoměl zjistit fakta, než si začal tady plácat. 1. Agreguje se každý provider zvlášť. 2. Sic to tak nemá být, je to v RAO vyjmenováno jinak, ale ve skutečnosti se agregují všechny rychlosti a služby u jednoho providera současně. 3. sečtou se přípojky všech klientů jednotlivých providerů a ty se vydělí agregačním poměrem. Výsledek je nominální rychlost, kterou je provider připojen k ČTc či k internetu.

Pavel (9.9.2005 16:11:19)

Plácáš spíš ty. 1. To ví každý že se agreguje každý provider zvlášť, no a co jako? 2. To vím taky, ještě že to tak je! Kdyby se to neagregovalo dohromady, agregace by se projevovala mnohem hůř než je tomu takhle. 3. To taky ví (doufám) skoro každý, proč mi to píšeš? Asi jsi nepochopil pointu toho textu. Jde o to že nominální rychlost*počet uživatelů/50 je stále natvrdo /50. Kdežto u ADSL ve světě je třeba /50, když je potřeba tak /40 či /30 apod., prostě tak, aby nedošlo právě k nekvalitnímu fungování služby při vysokém vytížení sítě.

y2k (9.9.2005 17:45:16)

Natvrdo natvrdlej si akorát Ty ! Pochopíš to, že agregace se projevuje prakticky jenom u těch ISP, které mají málo zákazníků ?? Začíná se s agregací na počet 200 klientů na providera (toto odpovídá nějaké nominální rychlosti s tím, že ji má ISP od počátku bez ohledu na počet uzavřených smluv). Následně, po dosažení minimálního počtu klientů se zjednodušeně řečeno přičte patřičný podíl deklarované minimální rychlosti s každým novým klientem, která po uplatnění agregačního limitu klientovi náleží. Tímto způsobem se po částech navyšuje přípojná kapacita ethernetové linky každého jednotlivého ISP. V praxi platí, že čím větší ISP tím lepší kvalita služby, protože má již natolik předimenzovanou linku, že je silně nepravděpodobné, že budou všichni linku vytěžovat v jednom čase. Takto se agreguje ve všech vyspělích zemích a troufám si říct, že i ve většině velkých firem zde u nás. Nenech se mýlit, že kabelovky neagregují, protože by ses divil, ale používají podobný systém, který je založen na stejných náležitostech. Akorát se u těchto subjektů o agregaci příliš nehovoří, protože své služby nenabízejí dál a proto není třeba hlásat ven spravedlivé směrnice a udávat normy pro ostatní ISP. Oni prostě agregují množinu svých zákazníků. Díky tomu se jim jednodušeji hýbe s agregačním poměrem a mohou snadno stanovovat proměnlivý limit. Problém je pouze na straně ČTc, protože mu již nestíhá technika.

Pavel (9.9.2005 21:08:54)

Ano, hezky jsi popsal jak agregace funguje, nic proti, jen s jednou maličkostí - v těch vyspělých zemích se to dělí 50 jen pokud nedochází k přetížení. Pokud ano - a to se občas stává protože v zahraničí mají často úplné nolimity které dost zákazníků využívá na masivní stahování - jednoduše se to dělí menším poměrem tak, aby linky běžely OK. Zkusím ti to vysvětlit polopaticky, snad to pochopíš. Představ si že by Telecom všechny tarify kde je FUP a limity začal nabízet totálně bez limitů a jakýchkoliv omezení - a to i všem ISP velkoobchodně, avšak agregaci by zanechal 1:50. V naprosté většině by se ADSL začalo s*át protože by nastoupili stahovači desítek až stovek GB dat a linky s agregací 1:50 by to neutáhly. Jenže jaktože v zahraničí nabízejí úplně stejné tarify jako u nás ale bez FUPů a limitů a jaktože tam to běží? S odpovědí, že proto že tam stahovači nejsou, by se spokojil jen primitiv. Pravda je ta že proto, že když už by došlo k přetížení linky jednoduše se neagreguje 1/50 ale méně, právě tak aby linky běžely dobře. Proto taky skoro všude existují no limity a běhají dobře. Že Telecom způsobí výplach mozku i tobě bych fakt nečekal :) Ale asi je pravda že tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou. V tom měl Myrek Šilhavý úplnou pravdu když zdůrazňoval že ne limity, ale nesmyslně vysoká agregace je příčinou tragického ADSL u nás. Jsou dvě možnosti jak se bránit nekvalitnímu fungování ADSL - buďto se dají tvrdé limity dat či FUP, a pak se může klidně nechat vysoká agreace - Telecom neskutečně ušetří na nákladech; anebo zavézt tzv. dynamickou agregaci, která je třeba většinu času 1:50, ale když by došlo k přetížení, tak chvilkově dle potřeby klesá, prostě tak aby to linky utáhla. A to je pak případ civilizovaného světa, s takovým přístupem právě fungují bezlimitní tarify. Jistěže kabelovky taky agregují, jenže ne tupě natvrdo 1:50.

PzVPanther (9.9.2005 22:03:17)

Jezis ty musis byt uplne natvrdlej.A muzes mi rict jak by to asi zvladlo vedeni CTc??????????

y2k (10.9.2005 00:58:51)

Hlavně by mi zajímalo, jak by specifikovali a garantovali jednotlivým ISP jejich páteřní připojení :-D Je to hezká idea, ale to byl komunismus také, a jak dopadl ?????? FUUUJ :-)

Pavel (10.9.2005 03:03:16)

Tak to taky nevím, ani jak tohle řeší v zahraničí. Nějak to ale asi řeší, protože tam tu agregaci skutečně mají dynamickou - potvrzeno od známého z Německa který pracuje v telekomunikacích. Takže tam je podle tebe komunismus? No nevím. Možná se tam dalším operátorům přeprodává ADSL jinak než u nás, těžko říct, možná bych to časem od něj mohl zjistit.

y2k (10.9.2005 10:14:26)

Mýlíš se, Pavlíku.... dle mých informací, je agregace uplatňována také jak rád říkáš natvrdo, ale s tím rozdílem, že je neustále dynamicky přidělováno o 10% širší pásmo (chceš li, připojení ISP do páteře), než je u nás. V našem kraji je přidělaná linka dle koeficientu, který se dále nenavyšuje. Toto by se u ČTc opravdu mohlo změnit, zářným příkladem jsou již zmiňované kabelovky či Telenor, kteří to takto dělají.

Pavel (10.9.2005 02:58:19)

PzVPantere, radši mlč když nemáš nic k tématu. Natvrdlost tu projevuješ jedině ty tímto příspěvkem. Já vím že to mnohé zloděje v Telecomu i jinde dráždí, když se pravdivě pojmenuje jejich podvod s agregací, ale tvé urážky to nezmění. Co jak by zvládlo vedetní Telecomu?? První věc - nauč se klást otázky jasně a ne zmateně. To je taky příznak natvrdlosti.

PzVPanther (10.9.2005 14:14:10)

Otazka byla jasna, jestli ji nerozumis jses opravdu natvrdlej. Vysvetli mi jak by to utahla kapacita vedeni CTc?To asi nevysvetlis co?Ale mlit tu budes porad dokola jak je to v zahranici super.

Pavel (10.9.2005 19:54:34)

No vedení Telecomu můžu znamenat i něco úplně jiného, ale budiž. Vedení Telecomu je - alespoň dle slov managerů z Telecomu - jedno z nejmodernějších v Evropě, jelikož na rozdíl od většiny Evropy se jeho většina po revoluci zcela předělávala a modernizovala. Tedy vedení by mělo být minimálně na Evropské úrovni, ne-li lepší. Dál už zbvývá pouze internet - konektivita, a tu má možnost nakupovat jako kdokoliv jiný v Evropě. Tudíž odpověď zní - bez problémů by to síť i vedení Telecomu měly umožnit. Jiná věc je, že Telecom chce zákazníky oškubat 2x tolik než slušní poskytovatelé ADSL v Evropě. Jasně že když chtějí za každou cenu 2x ušetřit na nákladech, no tak pak je výsledek jaký je - tvrdé limity, FUP a nesmyslně vysoká agregace. O to tu běží.

PzVPanther (10.9.2005 20:04:15)

No jestli si myslis, ze Telecom ma konektivitu ktera by umoznila no limit tarify nez FUP, tak pak mas mozna pravdu.Ale ja si proste myslim, ze na to proste nema.Ale s tim, ze zakazniky oskubava souhlasim.

Pavel (10.9.2005 21:01:19)

Jiste, vzdyt Telecom je primo napojen na vyznamne paterni evropske site. Vedeni ma taky moderni, protoze po roku 89 vetsinu telefonni site prakticky budoval zcela nove. Je to ciste na nem, zda nakoupi tolik konektivity a sitovych zarizeni, aby z toho byly solidni ADSL linky bez limitu ci aspon limity dostatecnymi. No a jelikoz se rozhodl oskubavat na maximalni moznou hranici, tak mame takovehle limity a agregaci. Je to uplne stejne jako nasledujici situace - nejaky provider ma 10 zakazniku na jednu linku a ma bud moznost koupit treba 2048 a zarizeni na velmi kvalitni QoS. Kdyz to udela, muze klidne ponechat pro vsechny pripojeni bez limitu a vsem to i v nejhorsim zatizeni beha jakz takz dobre. No a pokud je to vycuranek, tak koupi jen 512 a kazdemu da mesicni limit 2 GB. A takdy to beha jakz takz, a on neskutecne usetri. A presne takovy vycuranek je Telecom. Jeden z lidi jeho PR agentury uz pred casem chytre vypustil famu, ze linky Telecomu by pry chudinky bezlimitni ADSL neutahly, proto ze jsou takove limity. Samozrejme spousta osob, vcetne drivejsich rebelu vuci CT to sezrali i s navijakem a tento pseudoduvod siri dal.

hugo (9.9.2005 12:32:13)

Nejdřív zkus trochu číst. Mimochodem, kdo kupuje levnej tarif za 600, kupuje ho i s agregací, FUP, limitem, berme nebo nechme bejt. Bohužel. Ale i tady existují tarify bez FUP a limitů, kde se vliv stahovačů projevuje minimálně. Jenom nestojí pár stovek, ale až na výjimky okolo 1500, což už je trochu mimo tu halířovou optiku, ale to neznamená že neexistují. A s agregací 1:20 nejen že nehrozí žádný "brutální zhoršení kvality", ale ani ji nepoznáš. Jenže na sociálně slabé stahovače je to už nejen nepříjemně drahé, to by jim maminka nezacálovala, a možná by je dokonce nedejbože poslala na brigádu, dělat rukama, a to by pro ně nebyla taková onanie jako vydřít 1TB (lhostejno čeho) měsíčně z tarifu za 600. :)

nick (9.9.2005 14:26:01)

V poslednim odstavci ti davam za pravdu :) nick

Pavel (9.9.2005 16:20:09)

Jestli pozorně sleduješ fóra, tak nejlevnější nolimit Telecomu s agregací 1:20 v podstatě běží každému o dost hůř než levné tarify s 1:50. Prohledej si fóra a pročti si to. Agregace 1:20 je sice lepší, ale opět - když není ani úplně málo zákazníků ani moc a pořídí si to kvůli stahování, tak minimálně ping jde celkem do háje. 1:20 natvrdo je pořád horší než to co je třeba u UPC a Karnevalu. Telecom si právě udělal zlatý důl z agregace, kterou takto obrovským způsobem ušetří náklady. Slušný provider ADSL či kabelovek vůbec nerozlišuje tarify s agragací, ale agreguje právě tak jak je potřeba aby linky běhala slušně. Tak tomu je s ADSL ve světě, ale dokonce i naše kabelovky to tak dělají. Zkus trochu přemýšlet.

y2k (9.9.2005 17:50:12)

Jak píšu o trošku níže, je velký rozdíl mezi agregací, která má sloužit pouze k správnému využití a odhadnutí přípojné kapacity ve své vnitřní síťi a nebo agregací, která má být rovná a se stejnými pravidly pro další využití pro všechny ISP. Sorry, ale nevíš, o čem pláčeš.

hugo (9.9.2005 20:13:27)

Jestli si pod pojmem tarif představuješ pouze Český telecum, tak jsi trochu zaspal dobu a je mi tě upřímně líto... Měl by ses naučit líp na těch fórech hledat, a nejen to co je "žlutě" :)) O kabelovce jsi předtím nepsal, tak jsem na ni předtím nereagoval a nebudu ani teď, protože to je jiný kafe. Máš v tom bordel.

Pavel (9.9.2005 20:55:05)

Píšeš hlouposti, bordel v tom máš bohužel ty. Prý "o kabelovce jsi předtím nepsal" - rač se znovu podívat na můj první příspěvek a skutečně jsem v něm o kabelovkách psal jak můžeš vidět. Tak pro příště - pořádně si přečti příspěvky než budeš reagovat. Co se týče tohoto tvého příspěvku - jiní ISP mají na 1:20 přes velkoobchodní Telecom zcela miniaturní počet zákazníků, takže těm to samozřejmě ještě běhá naplno. Jediný 1:20 tarif kde už je statisticky významný počet klientů je právě Telecom. A Telenor a Bluetone 1:20 je jiná kapitola - to se ukáže až časem. Problémy už se však vyskytly, ale uvidí se dál.

Joe (9.9.2005 21:56:38)

Nějak tě nechápu. V každé odpovědi stále dokola plácáš, že jinde mají pružné poměry agregace. A co s tím máme my dělat?? Asi nic moc, že.

Pavel (10.9.2005 02:54:16)

Opakuju to, protože to mnozí natvrdlíci nebyli schopni pochopit. Co my s tím máme dělat? Právě pružné poměry agregace umožňují nabídky levných nolimitů! Kdyby nás Telecom neokrádal tímto podrazem s agregací, klidně bychom tu mohli mít 1024/256 nez limitu za 950 Kč která by chodila perfektně! Tak jak to mají ve Franci, Německu a vůbec skoro všude.

Joe (10.9.2005 10:50:48)

Stále žijeme v zemi lemplů a zlodějů.....

Dr.Prdko (10.9.2005 15:56:16)

Panove a jaky nazor mate na veverku z Ice Age ?

y2k (10.9.2005 21:50:50)

lol, tak ta je teda super.... :-) Nevím, jestli si viděl trailer k připravované dvojce, ale jestli ne, tak Ti ho doporučji :-D

Pavel (10.9.2005 19:49:40)

omlouvám se všem, co jsem je tady prudil, prostě já jsem takovej malej trouba, opravdu, nemohu za to