Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > ADSL na drátovém vedení?

ADSL na drátovém vedení?

Pavel (23.2.2006 22:38:12)

Zdravím vás. Myslíte si, že ADSL může fungovat na starém drátovém telefonním vedení? Nejde o závěsný kabel, ale o dvojici vodičů na izolátorech, vedení je staré asi 40 let. Taky jsem si myslel, že to nikdy nepůjde, ale praxe je taková, že to chodí. Modem D-Link, Annex B, rychlost zatím 512/128, bude se zvyšovat. Celé vedení je kombinací 2km kabelu se žilami 0,6 se vzduchopapírovou izolací a 1km nadzemního drátového vedení. Taky jsem koukal a nevěřil že to chodí. Ale třeba taková ISDN2, ta nám jde na 12km, sice přes opakovač, ale jde. 5km kabel v zemi, vodiče 0,6, pak 3km po sloupech závěsným kabelem, potom opakovač a poslední 4km už jsou normální dráty. Konzole na sloupech, čtyři izolátory vedle sebe, dva páry. Po jednom jde analogová stanice na jednu samotu, po druhém ISDN2 do hájovny. Naprosto spolehlivě. Setkal jste se někdo s takovým připojením?

Nargon (24.2.2006 02:06:03)

Mno ja mam vedeni celkem nove max 10 let. jaky draty nevim. Ale vzdalenost cca 6-8Km a momentalne mam 768/128 a jede v pohode. A co se tyce vedeni, tak v nem moc velke ztraty signalu nevznikaji. Hlavne vznikaji na spojich a jestli ty jsou dobre pritazene, tak nevim proc by to nemelo fungovat.

František (24.2.2006 11:04:05)

Obecně vzato má nadzemní drátové vedení vzhledem k většímu průřezu vodičů a jejich větší vzdálenosti od sebe (oproti kabelovému páru nebo čtyřce) menší smyčkový odpor, kapacitu mezi vodiči, útlum v hovorovém pásmu a i lepší frekvenční charakteristiku = vhodnější pro DSL než třeba 0,4 mm Cu kabel. Skutečný výsledek záleží na materiálu vodičů (bronz, Fe) a provedení spojů, u vícevodičových dlouhých vedení také na vykřižování vodičů (přeslech). V dobách analogových technologií byl z hlediska útlumu dosah kabelu 0,8 mm Cu (průměr žíly) něco přes 8 km, proto se vzdálenější stanice zřizovaly kombinací kabelu + nadzemního drátového vedení. Nechci být za staromilce, ale lokalizace a odstranění poruchy na nadzemním vedení je jednodušší než u kabelu (za sucha vám někdo nakopne kabel, neohlásí to a zahrabe, za mokra kabel "nacucá", u vzduchopapírové izolace hned, u plastových kabelů až když vlhkost dorazí k vadě izolace, a vy musíte místo poruchy zaměřit, vykopat sondu a doměřit a u plastových kabelů vyměnit třeba celou kabelovou délku v řádu stovek m). Oprava přetržených vodičů nebo poškozených podpěr je oproti tomu rychlejší a levnější. Jistým problémem je údržba podpěr (uhnívání dřevěných sloupů), pokud nejsou patkovány. Závěsný nebo novější samonosný kabel na podpěrách v sobě kombinuje nevýhody úložného kabelu (smyčkový odpor, útlum a přeslech) a nadzemního vedení (zranitelnost). Myslivci vám při honu samonos prostřelí (a neohlásí), za sucha nic nepoznáte, za deště náhle odejde izolační odpor v celém profilu kabelu (takže nemáte třeba ani jeden dobrý pár pro srovnání elektrických parametrů a musíte vycházet z výsledků minulých měření na kabelu, nebo z tabulkových parametrů - ale ty závisí třeba na teplotě) a musíte zaměřovat a doměřovat místo poruchy (jen nemusíte kopat). Takže ADSL na nadzemním drátovém vedení bych se vůbec nebál (v dávné minulosti existovaly i vysokofrekvenční přenosové systémy nosné telefonie na nadzemních drátových meziměstských tratích pro zvýšení jejich přenosové kapacity). Jen si hlídejte ve vlastním zájmu stav podpěr a vodičů (příliš prověšené se mají dotahovat, aby o sebe "nebrnkaly" při větru), na preventivní údržbu ČTc bych se dnes již příliš nespoléhal.

Anonym (24.2.2006 11:07:28)

Jaký jsou zkušenosti s nadzemákem blízko SV vysílače? Ja jsem tam takhle slyšel docela rádio. Když to chytá kdejakej knecht i mimo hlas nevadí to dsl?

František (24.2.2006 16:37:05)

Tak s rušením digitálního signálu analogovým nemám žádné praktické zkušenosti, nicméně obráceně ano. Zde v severních Čechách již německý digitální rozhlas T-DAB ruší analogové vyslání TV Nova (Buková hora - 12. kanál), od ledna i programy ČT (v III. TV pásmu). Rušení se projevuje jak ve zvuku (nepravidelné vrčení), tak v obraze (silné moaré). Při naladění na nosnou zvuku je rušení zvuku minimální, ale je zarušen obraz, při naladění na nosnou obrazu je tomu naopak. Zatím je postiženo zhruba 18 obcí a ČTÚ Ústí n.L. k tomu říká: "Bohužel se jedná o nevratný proces, neboť mezinárodní dohoda Wiesbaden 1995 vyčleňuje III. TV pásmo pro pozemní digitální rozhlas T-DAB a ČR je povinna zajistit, aby toto digitální vysílání v okolních státech nebylo negativně ovlivněno analogovým TV vysíláním z našeho území." Z toho lze dovodit, že analogový signál může být v příslušném kmitočtovém pásmu rušícím i pro signál digitální (narušena může být synchronizace, případně rozlišení jedniček od nul - zjednodušeně řečeno). Vy, zapadlí vlastenci, kdož nemáte v obci vysokorychlostí Internet vězte, že v některých pohraničních obcích již není k dispozici ani nerušený příjem českých TV programů. A bude hůř, protože v průběhu letošního roku dojde ke zvýšení výkonu některých německých vysílačů T-DAB, přičemž termín spuštění řádného pozemního digitálního TV vysílání v pohraničí je krajně nejasný (uvažuje se o horizontu 2009-10, nejpozději 2012). Opecně platí, že nadzemní drátové vedení (ať telefonní, tak v minulosti i rozhlasu po drátě) funguje jako velká aperiodická (neladěná) anténa, přijímající veškeré signály vyskytující se v okolí (včetně síťového kmitočtu 50 Hz v případně souběhu nebo křížení s vedením NN/VN/VVN). Proto se tyto souběhy a křížení řeší zpravidla zakabelováním úložným kabelem (samosnosné plastové kabely mají stínění pro tento účel zpravidla nedostačující). Pokud je v blízkosti SV vysílač (639 kHz Liblice a Svinov, 954 kHz ČB - Husova kolonie, Stará Role a Dobrochov, 1332 kHz Domamil) nebo DV vysílač (270 kHz Topolná), indukuje se do nadzemního drátového vedení silný vysokofrekvenční amplitudově modulovaný (AM) signál. Objeví-li se mu v cestě nelineární prvek typu polovodiče (např. zkorodovaný spoj fungující jako dioda), dojde jednak k detekci AM signálu na nízkofrekvenční (ten slyšíte) a ke vzniku vyšších harmonických kmitočtů (u vysílače DV - 540 kHz, 810 kHz, 1080 kHz atd.), tedy zasahujících i do vyššího kmitočtového pásma, než ve kterém vysílač pracuje. Toto rušení se odstraňuje dost těžko (pokud se nepodaří lokalizovat onen polovodivý element), někdy pomůže pásmová zádrž nebo propust, ale mnohdy je řešením jen zakabelování.

Nargon (24.2.2006 19:19:38)

Co se tyce ruseni digitalniho vysilani od analogoveho signalu, tak samozrejme ruseni je, a i bez analogoveho vysilani bude signal stale necim rusen. Ale existuji metody jak zajistit, aby signal po prijmuti slo zkontrolovat a i opravit chyby (sice se za to plati odesilanim kontrolnich dat, ale stejne se s tim musi pocitat at je tam nejake analogove vysilani nebo ne), ktere pri prenosu vznikly, tohle je hlavni + vsech digitalnich prenosu. Protoze u analogovych to nelze.

František (24.2.2006 20:49:05)

To mě zajímá: Máte na mysli samoopravný kód, který chybné části přenosu nahradí "přibližně správným" obsahem (něco jako interpolační metoda), nebo zabezpečený přenos dat, kdy chybně přijatá data jsou vyžádána znovu (zpětným kanálem) na úkor reálné rychlosti přenosu dat. Pokud vím, digitální TV má zpětný kanál obsahovat, ale zatím se hovořilo o jeho využití pro interaktivní účely - ankety, tipování diváků, objednávky podle reklam atd. Fakticky by se dal ale využít i pro sledování diváka (jaké programy sleduje a kdy, jak hlasoval či tipoval, co si objednal), podobně, jako to může Velký Bratr činit u telefonních a internetových aktivit uživatele. Notabene by ty televizory mohly obsahovat i kameru a mikrofon pro videotelefon/videokonferenci (a VB by si je zapínal podle potřeby).

Nargon (24.2.2006 21:37:57)

No ani jsem nevedel ze vysilani bude obsahovat zpetny kanal. Myslel jsem opravu tim priblizne spravnym obsahem, ikdyz to priblizne, je potreba brat velmi s rezervou, protoze uz u toho nejjednoduzsiho kodovani 4datove bity +3 kontrolni bity jde opravit 1 chyba, a dalsi chyby lze pouze detekovat, ale uz ne opravit. Jak velka je sance ze v 7mi bitech budou 2 chyby? opravdu ne moc velka. A urcite pujde oboje zkombinovat dohromady, ze pri vice chybach se zazada o nove zaslani.

Anonym (24.2.2006 23:37:05)

No ten zpetny kanal ma byt stejne nakonec pomoci konvencnich medii. GSM modul nebo pripojeni k internetu.

František (25.2.2006 01:22:50)

O zpětném kanálu se mluví např. v tutoriálu "Digitální obsah" na serveru DigiZone.cz ( http://www.digizone.cz/ ) v kapitolách "Internet", "Služby Video on Demand a Pay per View" a "Další aplikace a služby". Realizace je zatím nejasná (dial-up, ADSL, ... - tedy média, která Velký Bratr již má pod kontrolou - i zmiňované GSM). Kdo viděl starý film "Rozhovor" s Gene Hackmanem nebo novější remake "Nepřítel státu", snadno pochopí, k čemu je to celé dobré.

Anonym (24.2.2006 22:52:52)

O rušení našeho kanálu píše ČTÚ (viz http://www.ctu.cz/main.php?pageid=2&page_content_id=1468) --- 21.10.2005 Informace o změnách ve využití 12. kanálu Český telekomunikační úřad obdržel upozornění německé správy, že v průběhu roku 2006 hodlá zvýšit vyzářený výkon vysílačů digitálního rozhlasového vysílání v systému T-DAB, které využívají 12. kanál v pásmu 174-230 MHz. Cílem tohoto opatření, které má zvýšit atraktivitu vysílání T-DAB, je zajistit lepší pokrytí území Německa signálem T-DAB včetně zajištění možnosti kvalitního příjmu vysílání uvnitř budov bez venkovní antény. Toto opatření německé správy může negativně ovlivnit příjem v těch oblastech České republiky, kde je dosud využíván 12. kanál pro analogové televizní vysílání. Jedná se zejména o území, na nichž je přijímán signál vysílačů Ústí nad Labem – Buková hora 12 (TV Nova) a Domažlice – Vraní vrch 12 (ČT1) nebo signál televizních převáděčů, které využívají primární signál z uvedených vysílačů. Podle obdržené informace bude výkon zvýšen nejprve u vysílačů na území Bavorska, tedy v oblasti vysílače Domažlice. Český telekomunikační úřad upozorňuje, že vzhledem k neexistenci vhodných kmitočtů nebylo a není možné analogové vysílání těchto vysílačů nahradit analogovým vysíláním na jiném kanálu. S ohledem na probíhající proces digitalizace televizního i rozhlasového vysílání v České republice však lze předpokládat, že analogové vysílání bude možno v těchto lokalitách nahradit vysíláním digitálním. Český telekomunikační úřad jedná s německou správou o všech možných opatřeních, které by jakýkoliv negativní dopad na diváky na území České republiky minimalizovaly. ČTÚ čj. 37843/2005-613 odbor správy kmitočtového spektra --- nebo taky http://www.ctu.cz/main.php?pageid=32&page_content_id=585 --- Ponechávám bez komentáře.

František (25.2.2006 00:20:50)

Ano státní orgán placený i z daní zapadlých vlastenců bude s německou správou jednat aby nerušili tak moc (= možná o něco slabší vrčení a moaré). Praktický výsledek je ten, že rušení se od října 2005 naopak zvětšilo. A to v této záležitosti u ČTÚ intervenoval severočeský hejtman Jiří Šulc. Vysílat digitálně pro několik desítek severočeských obcí se ovšem CET 21 a ČRA nevyplatí, takže nastoupil tržní UPC Direct a nabízí tu digitální satelitní TV (propaguje Jiří Korn), základní nabídku RODINA za 689 Kč měsíčně. K tomu si zaplatíte ještě 100 Kč měsíčně (TV poplatek ČT). Takže pro obec Šluknov, kde je 18,4 % (530 osob) nezaměstnaných je to vskutku skvělá nabídka - no nekupte to!