Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Windows XP SP2 a dvě PC sdílející internet

Windows XP SP2 a dvě PC sdílející internet

Belisarius (24.2.2006 01:09:45)

Dobrý den! Potřeboval bych poradit s připojením malé domácí síťě (2 PC s Win XP SP2) k internetu. Mám dvě PC v LAN síti, jedno má přímé připojení k internetu pomocí USB modemu (Sagem od CT). Prní PC má adresu 192.168.0.1 (je podle průvodce vyžadována, jinak není možno vytvořit sdílené připojení k internetu), druhé má 192.168.0.2. Síť jako taková funguje bez problému, ale nelze se z druhého PC připojit k internetu, i když je připojení označeno jako sdílené. Na obou PC používán Kerio firewall 4.x s povolenou volbou "režim internetové brány" a obě IP mám zahrnuty do "důvěryhodné zony", které jsem vše povolil; i když na obou PC vypnu firewall, připojit se nelze. Dále používám AVG 7 free, ale ani jeho vypnutí nic nevyřeší. Jediný způsob, jak používat internet, je "vzdálená plocha". Je to ale nepohodlné, protože počítač s přímým připojením k internetu je starší (Celeron 500 MHz, 256 SDRAM) a jenom spuštění Firefoxu mu trvá dlouho, nehledě na rolování grafikou přeplněných stránek... Připojení mi již jednou náhodou fungovalo při testování, ale v obráceném pořadí, než potřebuji (tj. pracovní PC bylo poskytovatem a Celeron používal jeho připojení). Kde je problém? Kde je zase nějaký ukrytý protokol, služba apod., bez níž to nejde, i když se to tváří jako OK. Předem děkuji za pomoc.

Nargon (24.2.2006 02:01:38)

Tak v keriu rezim internetove brany staci mit zapnuty jen na tom PC, kde je USB modem. Na tom druhem je to zbytecne. Pak na tom druhem PC, mate nastavenou spravnou IP, a jako dns server si nastavte: 147.32.192.250 a 194.149.105.18 Pak jako vychozi branu (taktez na druhem PC, tj tom bez modemu) nastavit 192.168.0.1 (tj ten prvni pc). A ted na tom prvnim PC: Start -> Nastaveni -> sitova a telefonicka nastaveni. Najdete adsl pripojeni, kliknete na nej pravym tlacitkem a dejte vlastnosti. Zalozka Sdileni. Zatrhnete povolit sdileni pripojeni k internetu pro toto pripojeni... A vyberte mistni sit. A OK. Ted by vam to melo fungovat na obou PC. P.S. Tento postup je pro win2k takze na XP se muze lisit, nevim jak, nepouzivam je, tak mozna budete muset trochu vice proklikavat a hledat to co jsem popsal.

Belisarius (24.2.2006 02:18:28)

Velice děkuji za tip, šlape to na první pokus! P.S.: zajímalo by mne, kde ty adresy sháníte. Určitě jsi je "nepřečetl z hvězd či křišťálové koule", a z nápovědy XP už vůbec ne... XP se tváří, jak je všechno jednoduché a "na jedno-dvě kliknutí", ale takhle důležité informace, ty zamlčují...