Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > ADSL na bázi LLU: Nabídky, ceny, rychlosti

ADSL na bázi LLU: Nabídky, ceny, rychlosti

Anonym (28.3.2006 00:00:00)

Pokračování seriálu s přehledem cen a nabídkami poskytovatelů připojení k internetu věnujeme ADSL připojení na bázi LLU. Většina nabídek zaujme zejména absencí datových limitů a lepšími skutečnými rychlostmi.

y2k (28.3.2006 00:07:05)

No, nesouhlasím příliš s autorem, protože nevěřím moc v rozšíření přípojek přes LLU. Dnes tito provideři nenabízejí nic výrazně lepšího, než nabízí sám ČTc, navíc obtěžují své zákazníky přihlouplými úpisy, takže asi moc zákazníků nezlákají. Ještě tak ČRa, ty to chytly za rozumný konec, ale ostatní jsou dnes čučkaři.........

jouda joudič (28.3.2006 02:54:53)

Nojó. To Telecom přece nikoho přihlouplými úpisy neobtěžuje, že ano... Ten by nikdy :))) Věřím v LLU. Má něco výrazně lepšího, než nabízí sám ČTc: není to ČTc. Je to krom lepší ceny za víc muziky pro mnoho lidí pořádná satisfakce, po těch letech drahých dialupů, průtahů s ADSL a zlatokopecké zdržovací taktiky. I při vědomí, že většina těch peněz nakonec u ČTc stejně skončí. Jenže skončí jich tam míň a je možné na molocha nadále téměř zapomenout, což je dost příjemné. A že to za to mnohým stojí, je znát.

Tlama (28.3.2006 10:41:52)

Taky bych věřil v LLU, ale to by ČTÚ nesměl být služebníkem Telecomu.

Jouda joudič (28.3.2006 16:50:01)

No to je smutná pravda. Aby ne, když donedávna byl Telečum napůl "národní podnik". Přes snahu ministrů a ČTÚ (Stádníka už konečně vyhodili : ) ) o kamufláž a rádoby-nestrannost je moloch pořád "rovnější mezi rovnými" a mezi manažery a úředníky ČTÚ jsou vztahy až moc nadstandardní. Na tohle pomáhá jedině konkurence, zákon byznysu, který platí na všechny stejně, bez ohledu na protekce u eráru. Však taky proto se teď Telecom soudí a snaží se o masivní reklamu, protože konkurenti přes LLU a úbytek linek už ho začínají skutečně svědit. Takže jen houšť a větší kapky, jako je LLU.

y2k (28.3.2006 17:23:28)

To máš sice pravdu, ale to by museli ISP přes LLU nabízet výhodnější služby, než nabízí ČTc. U nás je situace stejně zvláštní, protože venku většinou LLU drtivě vede .......

jouda joudič (28.3.2006 17:51:57)

No já (a nejen já, podle masového zájmu) mám dojem, že ČRa nabízejí podstatně výhodnější služby než ČTc. Můžu to jen osobně potvrdit, protože to díkybohu můžu už skoro rok srovnávat jako dříve jakžtakž spokojený zákazník ČTc a momentálně velmi spokojený zákazník ČRa. Bohužel smůla je, že o některých jiných LLU se to říct nedá, třeba o Nextře. Ta se např. blbé módě FUP apod. neubránila, ať už si to zdůvodní jak chce elegantně. I když i tak je o něco výhodnější než ČTc, a na to asi sází. Možnost stát se výhodnou konkurencí Čtc měla přitom Nextra úplně stejnou jako ČRa, je to jen její vůle. Chce to asi čas, aby jí to taky došlo, než jí přibude konkurentů, nebo jiných technologií, a odlákají klientelu jinam. Tohle se ČRa (na LLU) jen tak hned nestane.

NeKlop (29.3.2006 20:51:43)

Souhlasim ze jenom CRa ma nabidku ktera je o necem a telekomu vazne muze odlakat plno zakazniku. Nicmene nevim do jake miry to telekomu vadi, neb stejne mu jde porad platba za linku od ISP, a navic mu odpada starost o zakaznika, ma jen zisky... Tak si myslim ze telekom nema duvod nabidku nejak moc upravovat.

jouda joudič (30.3.2006 02:36:08)

No doufejme (naivně, ale sladce) že s odchodem Stádníka z čela ČTÚ odejde i část protekce vůči Telecomu, snad to tak Bérová myslela. A že ČTÚ nařídí snížení poplatků za LLU. Protože to je u linek s LLU pro Telecom jeho jediný příjem, a právě na to všichni ISP dost tlačí. Přineslo by to snížení koncových cen, a volby se blíží. Pak by už Telecom začal mít důvod vylepšit vlastní nabídku, aby mu to vyneslo víc než snížené poplatky za LLU.

Anonym (30.3.2006 09:48:35)

jj, já myslím, že výměna jednoho člověka nic nemění a při českém přístupu by mě ani nepřekvapilo, kdyby se to ještě spíš zhoršilo než zlepšilo. Stále mám pocit, že lidi tady jsou pro úřady, nikolik uřady pro lidi :-(

Anonym (30.3.2006 10:15:00)

Jediný příjem z LLU???? Tak se podívej na ten odkaz, co jsem tady dával 28. 3. v 10:20. Ale předtím se opravdu pořádně posaď, ty ceny za MĚSÍČNÍ pronájem každé maličkosti jsou opravdu "husté". Se divím, že zde vůbec někdo ADSL přes LLU nabízí. S tímto (kolokací) by měl ČTU konečně něco udělat, Ale pořád mám bohužel pocit, že ČTU je vlastně "Útvar pro eliminaci konkurence ČTc"

jouda joudič (4.4.2006 12:33:46)

Jo já to už čet, a souhlasím, že nehorázné poplatky za každé uprdnutí v ústředně a nejen tam jsou víc než výsměch rádobykonkurenčnímu prostředí. I to je samozřejmě příjem do kapsy ČTc, možná že dost podstatný, ale já měl na mysli čistě příjmy za linky, protože doufám že ty anti-konkurenční extra poplatky za vstup do ústředny atd. dlouho nevydrží, protože to dřív nebo později některý z konkurentů napadne u ÚOHS (tak jako se úspěšně soudilo Tiscali kvůli náhradám za dialup). ČTc ty poplatky stanovil sám a o podnět k antimonopolnímu úřadu si přímo koleduje. Pecina (nebude-li "ovlivněn") by to mohl celkem snadno zatrhnout, když důkazy o zneužití monopolního postavení a evidentní viník jsou po ruce. Oproti tomu poplatky za LLU na linkách, ač jsou taky šibeniční, se dají změnit jen politicky, když je neurčuje ČTc, ten toho jen využívá a za to popotahován být přímo nemůže. A regule ČTÚ jsou zas výsledkem politické vůle ministerstva atd., takže zodpovědnost je méně průhledná a "zapouzdřená" v byrokratické posloupnosti, což se napravuje obtížněji, než přímou stížností na výši konkrétních poplatků ČTc u ÚOHS.

Anonym (5.4.2006 19:40:14)

no nevim, kdo brani komunoliv natahnout vlastni draty k zakaznikum :-) Telecom musi umoznit stavebni upravy sveho majetku a to si necha zaplatit, tobe ta cena prijde vysoka no kdyby si soused chtel u tebe doma neco budovat, protze mas lepsi vyhled a on si tam chtel dat kameru potazmo pocitac tak bys mu to asi taky zadarmiko nestrpel :-)

Anonym (5.4.2006 20:03:21)

čili zase monopol

Anonym (5.4.2006 20:59:19)

To, že si to nechá zaplatit, je zcela v pořádku, co není v pořádku, je výše ceny. Rozhodně není odpovídající nákladům a přiměřenému zisku, navýšení tam bude řádově ve stovkách procent = obyčejná zlodějna! Ve srovnání s ČTc jsou třeba pronajímatelé komerčních prostor v centrech velkých měst břídilové. Co brání komukoli natáhnout vlastní dráty k zákazníkům? Ta investice by musela mít nějakou rozumnou návratnost, což nemusí být problém v hustě osídleném městě a zvlášť u velkých bytových domů, ale určitě to bude problém na samotách v "Zapomenuté Lhotě"

Anonym (6.4.2006 00:54:43)

A mohl bys mi prosím tedy říct, jaké jsou skutečné náklady na vybudování, údržbu a provoz ústředen a kolokačních místností? Určitě to víš, když tady vykřikuješ, že je to nehorázná zlodějina. A mě to taky zajímá.

Anonym (6.4.2006 11:39:40)

Zkus trochu přemýšlet! (Já vím, ono to někdy bolí.) Takže třeba 19 až 185,- Kč MĚSÍČNĚ za 1m (jeden metr) za "pronájem prostoru" pro vedení kabelu přes pozemek ČTc je zcela odpovídající cena, že? Alternativec pochopitelně musí zaplatit projekci, schválení od ČTc, výkopy, položení kabelu... Uvnitř ústředny požadují už pouze 5,- Kč/1m/1 kabel/měsíc... Případně umístění antény na střeše za 4282 - 5121,- Kč měsíčně?!! A takových "hrůz" je ve zmíněném ceníku plno.

Anonym (28.3.2006 10:20:48)

On je také "trochu" problém v cenách, které ČTc alternativcům účtuje jednorázově a měsíčně a to i za každý kousek drátu :-(( Více zde: http://www.wholesale.cz/web/cz/national/regulated_services/kolokace.html (Příloha 5: Ceny) - když tak si vymažte v odkazu mezery.

Anonym (28.3.2006 10:28:48)

Ještě upozornění: "slabší" povahy ať to ve vlastním zájmu raději nečtou...

Sven (28.3.2006 16:03:54)

No ty ceny jsou dost hustý! Zvlášť mě zaujala paušální platba za každý vstup do objektu přes 2000,- !

y2k (28.3.2006 17:20:47)

No fuj ! Teda, myslel jsem si, že mám Wholesale.čtc prošlé, ale toto :-( Grrrrrr, FUJ !

Anonym (28.3.2006 07:03:00)

Bohužel tady je jasně vidět, že nextra velmi drastickou rychlostí upadá. Od nejlepšího se během jednoho roku stala nejhorším.

y2k (28.3.2006 08:31:53)

Ale neřešme zde Nextru, ta s tím nemá nic společného (vyjma mateřské firmy). Řešme poskytovatele na první úrovni, jako jsou ČRa, GTS Novera a Volný (ostatní jsou moc malý). Jediní, kdo to vzali alespoň trošičku za správný konec jsou ČRa. Ostatní jsou jen do počtu. Sice asi někdo namítne, že nemají limity, ale to není asi také ideál. Neříkám, že limit v podání Nextry u služby 4M je ideál (protože není, tam je to nehorázná prasečina), ale bezlimitní linka pro český národ se také asi nedá dlouhodobě udržet. Chtělo by to rozumné limity. Kupříkladu polovina teoretické maximální využitelnosti linky mi připadne adekvátní. Je to dostatečně velký objem dat a pro danou službu to znamená, že se nemůže najít jedinec, který ji bude vytěžovat 100% na úkor ostatních účastníků. Na druhou stranu si zase může stáhnout ku příkladu u služby 4M třebas 500GB měsíčně, což je asi bohatě naddimenzované. V případě, že nebudeme brát limity v potaz, tak až na ČRa nenabízejí ostatní provideři skrze LLU nic lepšího, než nabízí nyní ČTc ! To je dle mého názoru obrovská ostuda !

Anonym (28.3.2006 10:51:08)

No ostuda to je, ale na druhou stranu chápu, že když někdo něco dělá, tak to dělá s tím, aby měl z toho největší zisk s nejmenšími náklady. Zní to hloupě, ale já byt nějakým vysokým manažerem, tak se taky moc nepředháním s telekomem, abych měl o řád lepší službu, když stačí pouze "dorovnat." Ještě když se tyhle šunty stále prodávají, tak proč by dělali změny, žejo. Má to naprostou logiku, ale pouze z jedné strany. Takže... tempo udává telekom a za ním se táhnou ostatní... jako smrad :-(

Marek (28.3.2006 13:09:23)

Neni to az tak zle ... ten "smrad", jak uvadite, v podani napriklad BlueTone Premium 2006 uz podle mne telekom predstihl o celkem vyrazny kus.

Anonym (28.3.2006 11:54:35)

Nemusíš mít limit a můžeš elegantně odbanovat třeba náročný usery p2p sítí.

Marek (28.3.2006 13:07:28)

A to napriklad BlueTone snad dela ??

Werym (28.3.2006 20:03:37)

Nemyslím si že nextra se stala nejhorším poskitovatelem na rychlost.cz jasni naznačuej že odezvy mají kolem 30-40ms cože je velice dobré a mají je menší než u českého telekomu možná mají vyšší ceny ale s fupem su spokojený nikdy ho nepřesahuju

y2k (28.3.2006 20:52:34)

No, já osobně si myslím, že nejhorším posk I tovatelem určitě nejsou ;-)

Anonym (28.3.2006 21:01:12)

Ale notak, ted se bavíme o cenové politice, nikoli o technické stránce. Přečti si rok starý články a uvidíš, jak byla nextra nej.. a ted je jasný že je taky nej, ale z druhý strany. A to už je teda hodně smutné, že i telekom má lepší tarifovou politku.

Milan Šťastný (28.3.2006 09:38:44)

A co třeba www.wia.cz? Myslím, že mají lepší ceny než leckteré z hodnocených firem. Ještě by se snad slušelo zmínit, že při využití ADSL na bázi LLU není nutné platit hlasový paušál (329 s DPH), ale pouze "poplatek za linku" (292 s DPH). Člověk tím sice moc neušetří, ale za rok už to jsou čtyři stovky a proč je nechávat Českému telecomu, že? O ADSL bez hlasového paušálu si můžeme nechat zdát nebo se přestěhovat na Slovensko, kde získají tuto vymoženost od začátku května nebo června. Milan Šťastný

Anonym (28.3.2006 13:22:20)

Jen se zeptam. Ten poplatek za linku je schovan v mesicnim pausalu isp a nebo se to musi platit zvlast CTc?

Anonym (28.3.2006 15:49:46)

v mesicnim pausalu isp

paganitzu (28.3.2006 17:42:52)

Platí se to dohromady u PPV (plný pronájem vedení), kde se nerozlišují pásma a pronajímá se linka celá včetně pásma hovorů. Což je pro ISP dražší pronájem než jen za datové pásmo. Za uvolnění i pásma hovorů je proto ten příplatek (zde 292 s DPH). Je to vlastně jen levnější náhrada hlasového paušálu. Platí se vše ISP (ten si to s Telecomem vyřídí sám). U SPV (sdílený pronájem vedení) ČTc pronajímá ISP jen datovou část linky, hovorové pásmo je beze změny. Proto není ten příplatek za jeho uvolnění. Za ADSL se tak platí ISP, a za hovory paušál ČTc. U ADSL jsou obě možnosti, hovorové pásmo lze nechat pronajmout (PPV) nebo ne (SPV). Je jen otázka ceny a časových závazků vůči ČTc, co z toho lze v danou chvíli zvolit. U jiných služeb přes LLU (SHDSL, VDSL aj.), které využívají celou kapacitu linky pro data, je nutné PPV, a to jde jen bez úpisů ČTc.

Anonym (30.3.2006 09:26:36)

Dobrej obchodnik to udela pres voip a da zakaznikovi ip telefon nebo branu za kajdu.

Anonym (4.4.2006 12:40:50)

to spis dobrotivej, nez dobrej. bluetone ma svou vlastni telefonni sit, tak neni divu ze se snazi ji uplatnit a nepropaguje tak vehementne voip. gts svou klasickou telefonni sit nema a tak nabizi voip. pochybuju ze nekdo by nabizi voip za minimum a i s telefonem za kacku, kdyz telefon stoji normalne nekolik set az nekolik litru a z nizkych poplatku za voip se to obchodnikovi nevrati. takze s tim moc nepocitej.

haf (28.3.2006 19:31:08)

No a možnost si zřídit připojení na Slovensku co mi bude bránit jsme přeci v Unii. Když to bude bez telefoní linky

Lukas (31.3.2006 17:02:29)

Na Contactel budte velmi opatrny, v posledni dobe je to tam uplna katastrofa. Od technickych problemu, pres neopravnene faktury az po neuveritelne zachazeni se zakaznikem. Zrejme je to zpusebeno tim, ze Contactel jako takovy zanika a integruje se do GTS. Takze na Contactel opravdu velky pozor!

y2k (31.3.2006 17:11:00)

Mno lol, další ISP :-)

Anonym (6.4.2006 15:09:18)

No co já dnes zažil s Contactel/GTS Novera se nedá ani popsat. Skončila vám smlouva a chcete navýšit rychlost? Místo aby bylo GTS rádo že jí zůstane zákazník, tak vyžaduje poplatek jako by za novou aktivaci - jakýsi "trest za věrnost". Zdůvodnění je takové, že tarify GTS jsou horší než byly ty Contactelu (a to i při vyšší rychlosti, protože prý mají vyšší agragaci), takže jde vlastně o přechod na nižší službu a ten je podle ceníku zpoplatněn. Síla, až to celé doběhne do konce, napíšu článek....

Anonym (6.4.2006 17:42:08)

Kdo uteče - VYHRAJE!!