Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > HDTV míří do Evropy

HDTV míří do Evropy

Anonym (18.4.2006 00:00:00)

HDTV má již v Evropě nastartováno, i když stále není jasné, jaký zde bude mít úspěch. V rámci IPTV tu chybí dostatek kanálů s vysokým rozlišením, ale lze předpokládat, že se situace do Světového poháru výrazně změní. Video ve vysokém rozlišení u nás doma již ale může běžně využívat akademická a výzkumná sféra.

spooky (18.4.2006 01:04:59)

Nojó, copak v Evropě :) Ale tady chybí nejen dostatek kanálů s vysokým rozlišením, ale taky s vysokou kvalitou obsahu, za který by občané byli ochotni platit. A taky - na české poměry - dostatek levných přijímačů. Zatím je představa o masovosti fraškou, spíš je to kapric pro pár zazobaných snobů nebo hifi nadšenců typu "český Gates" co mají i digitální dolby záchodovou mísu (zatím). Zatím funguje tak možná DVBT, a to ještě jen v několika městech. Ale ČR není Praha, odtud to vypadá všechno "technologicky vpředu". Stačí se podívat, jak se lidi ošívají nad nutností nákupu settopboxu za pitomých patnáct stovek, a teď si představme protáhlé ksichty při pohledu na cenu přijímače HDTV za 50000 a více, a na cenu příjmu, pokud se HDTV neprosadí do multiplexů zdarma (a měla by stát navíc x stovek měsíčně za IPTV, notabene od nepopulárního žluťáka). Za takových podmínek se to neujme ještě deset let, a lidi si spíš pořídí jen DVBT nebo třeba satelity (ostatně už to dlouho dělají), které sice nejsou tak kvalitní jak HDTV, ale digitální kvalitu mají, stačí na ně stávající televizory a jdou chytit všude. A ještě jedno - podívejme se, jaké problémy mají kabelovky s vnucováním TV služeb, kolik procent lidí jim to po pár měsících placení zase odhlásilo. Kdyby nenabízely i internet, asi by dávno zkrachovaly. Většině lidí totiž při dané úrovni obsahu převážně stačí stávající analog či digitál či satelit. Kdo by měl čas na všechny ty blbosti a reklamy koukat ;)

Zajda (18.4.2006 11:40:08)

Á pán je znalec. JAK SOUVISÍ HDTV SE ZPUSOBEM PŘENOSU? HDTV není vázáno na konkrétní technologii přenosu!!! Je to jenom termín označující televizi s vysokým rozlišením. HDTV můžete mít klidně v DVB-S,DVB-T,DVB-C a možná i v DVB-H. Způsob přenosu vysílání a rozlišení obrazu jsou dvě naprosto rozdílné věci. FYI, nejvíce HDTV kanálů lze přijímat pomocí DVB-S. Je to mimo jiné díky velké šiřce pásma a velmi přiznívému poměru cena/pokrytí. ASTRA 28,2E-11 HDTV televizí, ASTRA 19,2E-9 HDTV televizí, ASTRA 23,5E-3 HDTV televize. Myslím že francouzi maji HDTV i v pozemním vysílání i když zatím jen zkušebně. Realný stav je takový, že polovina těch televizí jede ve zkušebním provozu. O nějakém rychlém nástupu nelze v tuto chvíli vůbec mluvit. Je to jako se x let hovořilo nadšeně o WiMaxu. Už to bude. Ozývalo se 3 roky, ne-li déle. Je nedostatek levných chipů na dekódování MPEG4. Uvědomte si že do sériových STB nemůžete dávat běžné všeuměl CPU jako dáváte do PC, ale musí jít o speciální DSP pouze na dekódování MPEG2/MPEG4 H.264/AVC. Zákazník si nekoupí hučící helikoptéru v ceně normálního PC. Ty specializované DSP se dají pak levně bouchat ve statisících a STB bude v přijatelné cenové hladině. Nehledě na to že je to i spolehlivější. Vyvinout něco takového dá ale pořádnou práci. Chybí implementace pořádného standardu pro _digitální_ propojení spotřebičů mezi sebou. Jinak nemá cenu pokoušet se zlacenými cinchi dosáhnout nějakého kvalitního obrazu. HDMI je marketingová zpitvořenost největšího kalibru. Kabel stojí přes tisíc kč, ačkoliv třeba pro SDI jež se používá v profesionální sféře vám stačí obyčejný koaxiál nebo optické vlákno(podobně jednoduché jako SPDIF u audia). HDMI je IMHO slepá cesta vývoje,jež na chvíli zazáří a pak vychladne. Jediným možným čistým řešením je v tuto chvíli Firewire nebo přenášení streamu přes ip protokol ethernetem. A nebo implementace SDI i do domácí elektroniky. Kabelovky si za své problémy mohou samy.A připojení k internetu přes ně není ani zdaleka všude. UPC a Karneval téměř nerozšiřují své sítě. DVB-C pouští jen Karneval. UPC-mozaika a kostky. Žádná modernizace nic. Balíčky namísto individuální volby programů. Neprovozují Video on Demand ani žádnou Content delivery síť.

Baf (18.4.2006 07:07:46)

"prototypem HD projektoru s plným HD rozlišením 1920x1080i,...." .......to bude asi překlep, ne? Buďto HD rozlišení a ne "plné" nebo plné HD a pak 1920x1080p !!!