Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Poskytovatelé > Kde nastupuje poskytovatel?

Kde nastupuje poskytovatel?

Leonell (5.11.2004 08:22:26)

Ahoj, zajimalo by mne, kde je rozhrani za nimz uz kvalitu linky ridi poskytovatel. Na jednotlivou ustrednu uz vedou internetova pripojeni vsech poskytovatelu tj. agregace je pocitana vzdy v ramci konkretniho poskytovatele nebo je to jinak??? L

Petr (5.11.2004 09:44:17)

Zde je muj pohled, ale netvrdim, ze je uplne 100% spravny: Agregace je veci CTc. Z jednotlivych ustreden (DSLAMu) je vedeno spojeni pres ATM sit CTc do nekolika IP smerovacu CTc. Tyto smerovace jsou pak pripojeny na MPLS PE router CTc. Prave na urovni tohoto propojeni je, myslim, uplatnena agregace. Z MPLS PE routeru vede pripojka ke kazdemu subproviderovi a ten si pak na svych zarizenich jeste pripadne realizuje FUP. To MPLS pripojeni muzete chapat tak, ze kazdy subprovider je zakaznik Telecomu a CTc mu zrizuje (prostrednictvim MPLS site) VPNku mezi jeho smerovacem a jednotlivymi koncovymi zakazniky. Jinak pokud vim, tak CTc ma v planu postupne nahrazovat ATM pripojeni k DSLAMum IP siti.

Anonym (5.11.2004 13:51:50)

ATM site hit devadesatych let. No uz bylo na case prechazet.

Petr (5.11.2004 15:31:31)

No nedival bych se na ATM zase s takovym despektem. Jejim problemem je hlavne cena. Proto je na ustupu. BTW az se budete vecer divat na nejaky cesky TV kanal, vezte ze obraz sel k vysilacum pres ATM a pochybuju, ze by se nekdo (CRa) odvazil prenaset ho pres IP.

Anonym (8.11.2004 15:30:35)

Problemu je vic. Mame tu velky loud mezi ATM siti a mezi cimkoliv co pouziva pakety promenlive delky. Skupinove adresovani? Never mind... SVC-eh, vskutku funkcni a ,,kompatibilni" implementace ATM melo byt dokonce jakymsi standartem pro lokalni site. Coz se pri cene 30 000 klacku za interface zda jako scifi. Tim jsem nemyslel ze vsichni hned budou prechazet na IP.Stavajici technologie dobehaji a budou postupne nahrazeny novejsimi. Oukej ale kdy CRa budovali svoji sit? Kdyby zacali budovani dnes zcela jiste bude na jine technologii. Jedinym kladem je docela dobre implementovane QoS. Mno ono je to u ATM docela jednoduchy kdyz maji celly fixni velikost...

Petr (8.11.2004 18:42:07)

Te prvni pripomince moc nerozumim. Myslis velky overhead? Multicast tam opravdu nejde, kdo ho ale pouziva na IP? Bohuzel jsou to spise vyjimky. S tou signalizaci opravdu problemy (zvlaste ze zacatku) byly. Pokud jde o ATM LANE, u par nestastniku jsem to taky kdysi konfiguroval ;-) Ale dnes se to uz vidi opravdu malokde (celkem pochopitelne) Ta poznamka s QoS myslim neni uplne fer. ATM ma pevnou delku ramcu prave proto, aby QoS bylo schopno kvalitne zajistit. Taky si myslim, ze neni uplne dobre srovnavat ATM a IP. Bylo by to podobne jako srovnavat Frame relay a IP. Jinak se ale shodneme a rozhodne tu nechci vyvolavat nejaky flame. Jen je asi patrne, ze mam ATM z urcite nostalgie rad ;-) i kdyz je jasny, ze ho zadna vesela budoucnost uz asi neceka.

jpg (6.11.2004 20:41:04)

je pravdou, ze vsichni ISP jsou jen preprodejci CTc, ale taky je pravdou, ze rychlosti jsou vyrazne. pokud postupne zridis na jedne lince ADSL od nekolika ISP, rychlost bude pokazde jina, ac to jde po stejnych dratech do stejne ustredny. podle me pokud nekdo nabizi "neomezeny internet" tzn. ze ti nedava zadny kredit, tak temto ISP to musi zakonite behat o neco pomaleji, protoze nachyta par zakazniku, kteri znehodnoti kvalitu pro ostatni v ramci agregacni oblasti (napr. UPC rika, ze 5% zakazniku tvori 50% provozu). Mas pravdu, bude se prechazet na IP, protoze zacatkem pristiho roku se prejde na prihlasovaci protokol PPPoE misto stavajiciho PPPoA (toto je oficialni informace)

Anonym (5.11.2004 10:03:53)

ISP si řídí kvalitu až na svých prostředcích, tj. peering do NIXu a do zahraničí, vlastní email, www atd. servery stejně jako u ostatních služeb. U ADSL to může ještě ovlivnit velikostí přípojky k ČTc a případně její zálohou.