Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Poskytovatelé > poskytovatelé- servery pro zákazníky aneb šetření konektivity

poskytovatelé- servery pro zákazníky aneb šetření konektivity

VIR (5.4.2006 14:46:05)

proč nemá každý poskytovatel internetu např. vlastni DC hub pouze pro své zákazníky kteří jsou propojení vrámci jednoho poskytovatele a tudíš si mohou vyměňovat soubory aniž by museli využívat drahé konektivity- tím si myslim že by se značně ušetřilo a FUB by byl přecijen snesitelnější.. Místo FUPu by bylo dle mně lepší pomocí QoS nebo něják jinak (bohužél se vtom nevyznám..)nastavit priority packetům pro html, VoIP, online hry na vysoké a FTP, P2P by mělo nižší prioritu.. tak by byli všichni spokojení. hry by se dali hrát s malym spožděnim a bez výpadků to samí VoIP a stahovaci by mohli stahovati jak by chteli a ostatni by tim neomezovali PS: ví někdo jestli by šla měnit priorita u klientů jako třeba teď jde měnit omezení rychlosti alá netlimiter.. prostě to samí ale místo rychlosti měnit priority aby se využila daná rychlost (většinou tedy pomlost) internetu na maximum a přitom aby mohl člověk třeba hrát a stahovat současně - stahování by využilo linku jen tak aby byla hra ještě hratelná.. když by se vtom někdo trošku vyznal tak ať napíše pls :) třeba by mě zajímala i možnost něják řídit ty priority aspon v rámci lokální/wi fi sítě když ne v ránmci programů... Vyzná se někdo v prioritách TCP/IP a je ochotnej o tom pokecat ?..

Anonym (5.4.2006 15:14:03)

Proč nemají DC HUB?Protože je to nelegální a pokud ho budou mít,tak za to budou chtít poplatek.Budeš ochotný platit za využívání takového serveru? Priorita paketů se dá nastavit,přečti si nějakou publikaci o TCP/IP protokolu a internetu vůbec,tam to bude určitě velmi obšírně popsané.

VIR (5.4.2006 15:24:52)

od kdy je DC hub nelegální? Poplatek?.. Vždyť ty náklady na provoz jendoho PC kde bude běžet DC server určitě nebudou zase tak děsný a určitě by se to vyplatilo poskytovateli víc jak platit za konektivitu do internetu- lidi teď P2P alá DC používají tak proč nemít vlastní skladiště, stejně většina stahuje stejná data (mylsím samozdřejmě nejnovjější verze linuxů :D..) tak proč je nemít na lokálnim meziskladišti.. místo toho aby to postupně stahovalo 1786 lidí stačí když to stáhne jedne a ostatnim to poskytne po lokálních kabelech a už to těch 1785 lidí nemusít tahat z druhyho konce sveta a poskytovatle na tom znacne usetri.. je to vyhodny pro vsechny...

Anonym (5.4.2006 15:47:30)

Krome zazalovaneho poskytovatele...

Anonym (5.4.2006 15:53:08)

Jsi trochu mimo mísu pokud jde o cenu HW.Cena PC není opravdu nijak velká,pokud jde o připojení pár lidí,ale pokud ten stroj bude naráz využívat pár tisíc nebo dokonce desítek tisíc lidí,tak tam nejde o PC ,ale o průmyslový počítač+routery+konektivitu atd. a to HW za milióny nebo dokonce za desítky miliónů.Zkus se zeptat u Cisca,kolik stojí obyčejný switch řady 65xx a protočí se ti panenky.

VIR (5.4.2006 16:01:55)

za konektivitu by se už nci platit nemuselo, zakáazníci by už využívali služeb firmy a propojený navzájem by byli a hub jako takovej už internet nepotřebuje.. a na PC to až tak náročný nebude.. koukněte se na největší český huby, taky to sou běžný P4 a par giga ram.. a tohle by bylo pro min nez pro 7000 lidi takze by na to mela stacit bezna kancelarska sunka DC hub uchovava jen informace o pripojenych lidech a kontroluje velikost sdileni a verze klientu a takovyhle nesmyslle data si uz posilaj jednotlivi lide.. a vetsina hubu neodpovida za to co kdo sdili je nelegalni sdilet data ktere jsou pod licensi, ale free programy a free videa si lidi sdilet mohou jak je napadne..

nick (5.4.2006 21:20:18)

Hulis asi hodne dobrey model, co je to zac? Kde to sezenu? nick

Anonym (5.4.2006 21:41:25)

Koukám že nevíš co bys sám vyhulil nick@nexgsl.cz ? nemyslel si spíš next@gtsnovera.cz :D Mrknul jsme na nároky DC hubu na HW: •Hub Name: BEST of all hubs :::CZech republic::: •Max Users: 12000 uživatelů •Status hub: On-line •Online OPerátorů: 11 •Připojených uživatelů: 7145 •Aktuální share: 312,613 TB •Hubs hardware: - procesor Intel Pentium 4 3,4GHz 2MB 800MHz (HyperThreading) - paměť 4GB DDR II - line speed 1Gbps - hub running non-stop a FUP se podle mně vyčerpává hlavně díky P2P programům, a pak taky kvůli streamům audio/video Já sám jsem DC hub neměl, ale určitě to nebude takovej technickej problém.. a tu službu by uvítalo si myslim hodně lidí..

nick (6.4.2006 08:13:59)

Koukam, zes to nepochopil. Tu opravdu nejde o naroky na HW. A FUP opravdu neni kvuli konektivite do zahranici ;) FUP je jen kvuli p2p sitim, pac (jak jsi poznamenal) lide ho nejcasteji vycerpavaji kvuli p2p. Ono totiz uzke hrdlo je mezi providerem a tebou, ne mezi providerem a okolim ;) Takze tenhle tvuj napad je naprosto mimo: 1) lide by sosali jeste vice 2) providerovi by se nadavalo, ze podporuje p2p ver mi, ze tohle si zadney DSL/CATV provider nelajsne, mirne jinak to muze byt v pripade lokalni Wi-Fi isp, ale o tom tu neni rec... nick

VIR (6.4.2006 10:56:41)

Chceš říct že spojení po drátech u ADSL je pomalejší než spoj mezi lidma co používaj lokální Wi Fi ?.. - jestli to tak je tak to je hustý, to už aby každej pomalu šetřil na optiku- jak po tomhle chtěj pouštět do budoucna třeba TV, nebo zrychlovat.. PS: jak je to s rychlostí kabelovky ?.. když je to třea menší poskytovatel v jednom městě, tak by se taky dal DC hub provozovat ?

Anonym (6.4.2006 11:23:36)

No vůbec jsi to nepochopil. Kdyby ti po tom jelo IPTV od providera celej měsíc nonstop tak ISP to nevytrhne, ale kdybys stahoval celej měsíc nonstop mimo jeho síť tak bude zuřit.

nick (6.4.2006 18:32:38)

No prave ze pochopil. V soucasnosti je to nerealne. Na agregovanych linka ADSL 1:40 / 1:50 je prave linka k tobe domu to nejuzsi hrdlo a kamen urazu... iSP maji do zahranici nekolik desitek ci spis set megabitu (ale za prenos drsne plati) ad ta Wi-Fi: prave lokalni wifi isp se k tomu casto priklani, protoze si nemohou dovolit tak sirokou konektivitu na net... jinak wifi-g ma 54mbps, coz ADSL nema... ;) nick

hogofogo (6.4.2006 19:00:22)

jestli si to nepochopil ..problem je uplne jinde ..jde o to ze jestli to trochu sledujes tak ve svete je rada zalob uz i proti p2p sitim jako technologii a zatim to organizace jako ria atd vyhravaj takze kdyz by nekde nekdo udelal nejaky server kam by bylo mozny se zaregistrovat a ve vlastni siti by se pak stahovaly ohromny baliky dat je vic nez jasny ze by toho zrizovatele nekdo driv nebo pozdejc zazaloval a to si zadnej poskytovatel nelajstne ..problem neni udelat pausal na vsechny volani v ramci site jako to ma telekom ...tzn podobna obdoba v ramci site terba GTS nebo bluetone ale problem je ze 80-90prc dat co tam pusou budou data nelegalni a ne ze by to bylo neco nenormalniho ale takhle okatou taktiku ti potopi i u nas porflaknuta BSA ..takze asi tak ..az se hlavy pomazany ve svete zamyslej a pochopjej ze rozvoj inetrenetu zavisi primo na p2p sitich a ze je to videmene jedinej tahoun rozvoje rychlyho neomezenyho netu a dohodnou se s organizacema jako je RIA a dalsi a bude se pristupovat k netu jako k tv ze za urcitej pausal budes moct stahovat co chces ..vsichni budou spokojeny a net se bude skutecne rozvijet ...takovej poplatek by mohl byt kolem 150-200kc za kazdyho uzivatele pripojenyho vysokorychlostnimu netu ..bohuzel fimova studia a zastanci autorskych prav se chovaji jako nenastyni hajzly a je s nima tezka debata ...az se to udela bude takovejch serveru vsude habadej

nick (6.4.2006 20:24:19)

No tak ja jsem to pochopil, ale ty neumis cist, tento thread, muj post z 6. dubna 2006 v 08:13... s pranim krasneho vecera nick

Zajda (7.4.2006 08:53:38)

Za _obsah_ nemuze ani technologie ani ISP. Za sireni obsahu pod copyrightem _NESE_ZODPOVEDNOST_UZIVATEL_!!! ISP muze ale nemusi(neni nijak exaktne specifikovano co musi ISP uchovavat za logy :) prokazat uzivateli ze ten obsah _siril_. Kdyby chtel nekdo zakazat p2p tak prestane existovat Internet.

Anonym (7.4.2006 08:58:03)

Jo a kvuli blbemu zakaznikovi si bude kur.iy jmeno...

VIR (7.4.2006 09:32:43)

RE: Jo a kvuli blbemu zakaznikovi si bude kur.iy jmeno Jo- nějáký zíkazník neni vůbec podstatnej, nejdůležitejší je přeci jméno :))

Anonym (7.4.2006 10:06:19)

To co pises je pravda jen v pripade decentralizovane site. Jakmile ale je potreba server a na nem ten obsah lezi, tak se da majitel tohoto srerveru zazalovat. Myslim ze ve svete uz bylo vypnuto dost torent serveru.

Zajda (7.4.2006 08:48:09)

No tak to je sila... ADSL neni agregovano na urovni abych tak rekl technologie ale na urovni IP. Kazdemu zakaznikovi je vyhrazen zvlastni kabel a ma pasmo pro sebe(kdyz pomineme preslechy). Nebyl by problem nastavit velmi nizkou agregaci a nebo nejlepe zadnou do vnitrni site a vsechno co by slo mimo sit ISP by bylo agregovano jako normalni konektivita do Internetu. Naopak u Wifi mate navic i omezeni technologie nebot tam sdilite pasmo s okolim a vzduch neni zrovna predvidatelne prenosove medium. Srovnavat jen tak wifi a adsl;) Vy by jste mohl pracovat v marketingu. Staci uvest dve cisla a je vymalovano. Zakaznik-ovce vezme vetsi cislo. Tech 54mbps je jen teoreticke maximum ktere nikdy nedosahnete.U Wifi 802.11g je realna rychlost pri nejlepsich podminkach kolem 20Mbit. Bezdratova technologie Wifi pridava take pomerne podstatnou odezvu. No a az vam to v okoli na stejnem kanalu nekdo zarusi tak budete delat co? Co je ale dulezite tak wifi vam bez prime viditelnosti nebo slusneho odrazu nepojede. No a rychlost je zavisla na sile signalu, ktery vzdycky asi nebude excellent. Dale velmi podstatna vec. I Gcko je porad half-duplex. Takze soucasny download a upload budou ukrajovat ze stejneho kolace. Coz pro provoz p2p je na skodu. Co se tyce srovnani s DSL technologiemi, tak mame ADSL2+, ktere ma 24mbps do 1,5km a dale VDSL2 ktere ma na 500m nejakych 100Mbit a na 1km 50Mbit. Potom se uz vyplati budovat optiku az k zakaznikovi. Kdovi jestli ne i drive;)

nick (7.4.2006 12:50:30)

Ale to nemeni nic na tom, o cem je zde rec. Mnoho wi-fi a jinych mensich poskytovatelu to takto dela (prikladem je treba lam+, tam taky bezel (a mozna i bezi) DCHUB pro uzivatel, nespravuje ho iSP, ale nejaka komunita uzivatelu, ale za tiche podpory iSP). Jak jsi poznamenal (a v tom s tebou souhlasim) agregace probiha na urovni IP, ale to nic nemeni na faktu, ze aj spojeni zakaznik - zakaznik je agregovano, tudiz nejde mimo agregaci. Samozrejme neni tezke toto osetrit, ale jediny rozumny duvod, proc by to iSP delal? nick