Úvod > Články > ČTÚ českého spotřebitele ochrání

ČTÚ českého spotřebitele ochrání

V pátek 26. září schválila poslanecká sněmovna novelu zákona o elektronických komunikacích. Jak už jsme informovali, tato změna podstatně omezuje práva zákazníků telekomunikačních operátorů. ČTÚ již při projednávání novely upozorňoval na to, že úprava zákona je v rozporu se směrnicí o univerzální službě. ČTÚ jako orgán aplikující zákon o elektronických komunikací očekává, že horní komora uvede podobu novely do souladu s unijní směrnicí tak, aby Česká republika byla ochráněna před rizikem procesu infringementu.

Český telekomunikační úřad informuje ve vydané Měsíční monitorovací zprávě č. 9/2014. o připravované novele zákona o elektronických komunikacích. Navrhovaná úprava práva zákazníků operátorů limituje možnosti reagovat na situaci, kdy operátor jednostranně změní smlouvu.

V současné době je dáno, že operátor musí zákazníka informovat o změnách a ten má právo od smlouvy odstoupit. Nově má být možnost ukončit smlouvu zcela bez sankcí vázána na podmínku, že „jde o podstatnou změnu smlouvy vedoucí ke zhoršení postavení účastníka.“ Legislativa EU žádnou takovou podmínku nepřipouští. ČTÚ bude při rozhodování sporů nadále aplikovat zákon takovým způsobem, aby chránil práva účastníků v souladu s evropským právem.

Měsíční monitorovací zpráva ČTÚ uvádí příklad pravomocného rozhodnutí ve sporu jednoho z klientů společnosti DIGI Czech Republic. Z toho vyplývá, že ujednání zakládající smluvní pokutu mohou být obsažena výhradně ve vlastní spotřebitelské smlouvě, pod kterou klient připojí svůj podpis, nemohou však být součástí všeobecných obchodních podmínek. Tato ujednání mají navíc přesně specifikovat, jakou povinnost musí spotřebitel porušit, aby bylo možné se pokuty domáhat.

V poslední době více než desetinásobně narostl počet přijatých hlášení na rušení televizního signálu. Vliv na to mají především informace z médií. Rušení ze strany LTE se prokázalo pouze u každého čtrnáctého případu. „Poměr oprávněných případů rušení k počtu přijatých hlášení poklesl z obvyklých 10 – 20 % v dubnu až srpnu na 6,7% v září“ uvedl tiskový mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

17. 10. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.