Úvod > Články > Bluewin: projekt IPTV Swisscom

Bluewin: projekt IPTV Swisscom

IPTV se v Evropě testuje v několika pilotních projektech významných telekomunikačních provozovatelů: Swisscom a Telecom Italia. Jak spolupracuje první z nich s Microsoftem a jak probíhá pilotní projekt zahájený vloni na podzim, na to se podíváme v dnešním článku.

IPTV jsme se věnovali v článku Přenos televizního vysílání po IP. Ukázali jsme si možnosti tohoto řešení s ohledem na zajímavé širokopásmové služby a dnes se podíváme podrobněji na jeden z běžících pilotních projektů.

Nasazení IPTV

Microsoft Corp. je pochopitelně velkým propagátorem vlastní technologie a běží mu hned několik velkých veřejných pilotních projektů IPTV např. v USA, Kanadě či Indii. Spolupracuje rovněž na řadě pilotních projektů s telekomunikačními provozovateli v Evropě, především se Swisscom AG a Telecom Italia SpA. V Evropě jsou i další země, které se vrhly do víru IPTV, a to především Franci, hned se třemi provozovateli: Neuf, France Telecom SA (Maligne TV) a Iliad.

Dosud se Microsoftu spíše svět posmíval, že se uchyluje do oblasti, s níž nemá jako PC orientovaná firma nic společného, ale několikaleté čekání vyplněné aktivním prosazováním technologie se už začíná vyplácet. Tím spíše, že jsou to nejen telekomunikační provozovatelé, které díky IPTV mohou zpřístupnit video služby na svých kapacitně omezených místních smyčkách, ale IPTV mohou využít i ostatní poskytovatelé širokopásmového přístupu, tedy provozovatelé kabelových či satelitních sítí (pokud se rozhodnou pro firemní řešení).

Technologie IPTV sice není jediným řešením pro přenos videa po DSL, ale také není na DSL omezena. Konkurentem je MPEG-4 (více informací viz též článek Streaming media (2): kouzlo komprese): otevřené, nové a zatím málo využívané řešení pro kompresi video signálu na hodnoty vhodné pro DSL s malou kapacitou. Volba kodeku bude na každém provozovateli a bude se rozhodovat mezi otevřeným a firemním řešením.

Evropské IPTV alias Bluewin

Zatímco v USA se o IPTV „starají“ velcí telekomunikační hráči jako SBC Communications Inc. a Verizon Communications Inc. , v Evropě se také rozjíždějí některé zajímavé, zatím národní projekty. Jedním z nesporných průkopníků technologie za úzké spolupráce s Microsoftem je Swisscom, v jehož sítí právě probíhá pilotní projekt, který se má nejpozději v polovině roku přeměnit na komerční službu.

Společnost Bluewin (informace v němčině, italštině a francouzštině) jako odnož Swisscom od loňského podzimu spustila pilotní provoz IPTV pro 600 domácností, kterým nabízí balík 25 TV kanálů, včetně 5 placených kanálů, VoD a integrovaný videopřehrávač s funkcí pauzy při televizním vysílání. Švýcarsko se takto dostalo do středobodu zájmu jako poměrně nečekané místo pro nelítostný konkurenční boj mezi kabelovými a telekomunikačními provozovateli o zákazníky v oblasti video služeb. Swisscom sídlící v Bernu se se svou pobočkou Bluewin (se sídlem v Curychu) totiž pustil do boje se svým rivalem Cablecom , sídlícím v Curychu. Oba se pokouší o komplexní nabídku trojkombinace služeb, neboť takové služby mohou jejich poskytovateli vynést až 150 dolarů měsíčně z některých domácností a zajistit vyšší loajalitu zákazníků.

Zatímco Cablecom se potýkal s nabídkou telefonních služeb, Bluewin měl co dělat s realizací IPTV. Nabídka TV vysílání po telefonní přípojce s DSL (do vzdálenosti 5 km od DSLAM) sice nemohla konkurovat kabelové TV (počet kanálů – pouze 30, sledování více různých kanálů v jedné domácnosti – zatím jeden jediný kanál do dané STB), ale zase nabídla řadu jiných možností: průvodce programem, nebo ukládání programů pro pozdější sledování (integrovaný PVR). IPTV STB představuje oproti tradičním „hloupým“ STB opravdový počítač. Původně s MS operačním systémem Windows CE, dnes více otevřený i jiným operačním systémům.

Poskytování jednotlivých kanálů je u IPTV na vyžádání, takže STB se doručuje pouze tok sledovaného kanálu, Při změně volby kanálu STB vyšle požadavek serveru poskytovatele, který ihned vyšle nový vyžádaný tok.

V IPTV se televizní programy nejprve scházejí do speciálního datového centra. Swisscom používá centrum národní televize a rozhlasu asi 50 km vzdálené od Curychu. Servery sbírají vysílání z mnoha mezinárodních zdrojů a po zakódování je posílají serverům s IPTV softwarem v Curychu, odkud se již prostřednictvím DSLAM může dostat zvolené vysílání až k STB v domácnosti.

Realizaci video, hlasových a datových služeb Bluewin naznačuje následující obrázek:

IPTV musí pro využití na pomalých DSL přípojkách dosáhnout lepšího kódování, než poskytuje běžný kodek MPEG-2, protože na rozdíl od kabelové televize, kde vedle sebe, na různých frekvencích, působí signál zakódovaný MPEG-2, přípojka DSL nemůže podporovat více kanálů a má dokonce kapacitní problém podporovat kanál jediný, který s MPEG-2 může vyžadovat 5-6 Mbit/s. Swisscom pro své 2 Mbit/s DSL přípojky používá kodek Windows Media 9, který je mnohem výkonnější než MPEG-2.

Přeladění z jednoho kanálu na jiný musí probíhat v reálném čase, s minimálním zpožděním mezi požadavkem vyslaným STB datovému centru vzdálenému stovky kilometrů daleko a přijetím nového signálu odpovídajícího zvolenému kanálu. Zpoždění se pohybuje do 200 ms, což je v pořádku. Vedle toho existuje zpoždění mezi přijetím vysílání v datovém centru a jeho vysláním těm divákům, kteří mají daný kanál naladěný. Je totiž potřeba provést kompresi digitálního signálu před jeho odesláním. Pro živé vysílání toto zpoždění musí být samozřejmě minimální. U streaming media je potřeba řešit postupné ukládání do vyrovnávací paměti; paměť musí být minimální v případě živého vysílání, aby divák sledoval přenos v reálném čase, naproti tomu u filmů na vyžádání musí být paměť co největší.

Bluewin nabízí také „obraz v obraze“, přesněji dokonce tři kanály najednou – stávající, ukázku druhého kanálu a průvodce programem. Vše se řeší softwarově, dokonce existuje možnost výběru úhlů kamery, což si užijí fanoušci sportovních přenosů. Používá se STB od Thomsonu (IP1001), která slouží jako multimediální domácí centrum nebo digitální rozbočovač, funguje jako digitální přehrávač a má externí diskovou jednotku s 80 GB pevným diskem pro 150 hodin TV programů.

Zákazník od Bluewin dostane kromě STB a diskové jednotky také směrovač a instalaci pro IPTV si provádí sám. STB se připojuje na jedné straně k TV přijímači a na druhé straně, přes rozhraní Ethernet, k bezdrátovému směrovači. Rychlost přípojky je 2,4 Mbit/s, z čehož 1,8 Mbit/s spolkne video a zbytek je k dispozici pro širokopásmové připojení k Internetu.

V průběhu pilotního projektu vyvstala řada technických obtíží, z nichž většina již byla zvládnuta: kvalita videa, stabilita STB, účtování, kódování (kodek od Tandberg místo MS), dohled rodičů nad dětmi před obrazovkou, hluk pevného disku a EPG.

Další zdroje

Microsoft IPTV

Pokračování příště na téma otevřených otázek kolem IPTV.

9. 2. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...