Úvod > Články > Zrušení FUP sítě poskytovatelů nepoložilo

Zrušení FUP sítě poskytovatelů nepoložilo

V dubnu byly na měřáku rychlosti internetu serveru DSL.cz zaznamenány historicky rekordní rychlosti DSL, kabelového i WiFi připojení k internetu. Nepotvrdily se určité obavy, že zrušení nepopulární FUP u DSL povede vlivem zvýšeného provozu k citelnému snížení kvality všech DSL přípojek.

Pevné sítě


Průměrné rychlosti zákazníků největšího poskytovatele kabelového internetu UPC v dubnu poprvé přesáhly hranici 3 Mbit/s. Postupná migrace zákazníků UPC na vyšší rychlosti je plánovaná do června, a proto se dá předpokládat, že průměrné rychlosti UPC se budou v příštích měsících dále zvyšovat.



K nejvýznamnějšímu zlepšení došlo u DSL sítě T/O2 (Telefóniky O2). Zvýšení průměrných rychlostí o čtvrtinu proběhlo v důsledku zrušení FUP u všech služeb. Průměrné rychlosti DSL sítě T/O2 tak dosáhly historicky rekordních 2 091 kbit/s. Následující graf ukazuje vývoj rychlostí DSL a kabelového internetu v posledních 4 letech.

 

Je velmi pravděpodobné, že ještě v letošním roce se dočkáme dalšího zvyšování rychlostí DSL služeb T/O2 i u poskytovatelů nabízejících DSL služby na principu LLU. Hovoří pro to stále častější výskyty měření rychlostí nejspíše testovacích DSL přípojek, které přesahují 10 Mbit/s.

Současná maxima u většiny operátorů jsou na úrovni 8 Mbit/s, přičemž používaná technologie ADSL2+ umožňuje teoreticky dosáhnout rychlostí downloadu až 24 Mbit/s. I když uvedená maximální rychlosti v praxi nikdy dosahována nebude, prostor k zajímavému zvýšení rychlostí stávajících DSL přípojek nepochybně existuje.

DSL v síti T/O2


V DSL v síti T/O2 došlo vlivem zrušení FUP k meziměsíčnímu zlepšení dosahovaných rychlostí prakticky u všech služeb.



Vliv v dubnu zrušené FUP na skutečně dosahované rychlosti ukazuje velmi názorně následující graf.



Pozitivním zjištěním z uvedeného grafu je, že zvýšený provoz v síti T/O2, který nepochybně zrušení FUP přineslo, neměl negativní vliv na skutečně dosahované rychlosti DSL přípojek všech zákazníků.


DSL přes LLU


Poskytovatelé nabízející DSL přes LLU mají ve svém portfoliu služeb i velkoobchodní DSL od T/O2. To má však pro ně stále menší význam. Zatímco uvedení poskytovatelé získávají řádově stovky přípojek na principu LLU měsíčně, počet jejich nových přípojek na principu velkoobchodního ADSL od T/O2 je pouze v řádu desítek za měsíc.



Uvedení poskytovatelé v současné době směřují své investice spíše do již provozovaných lokalit. Nové lokality s dostupností LLU spouští jen výjimečně. To není příliš dobrou zprávou pro zájemce o DSL v místech, kde DSL služby na principu LLU nejsou doposud dostupné.


Mobilní sítě


Rychlosti dosahované v mobilních sítích se v posledních měsících příliš nemění u žádné v tabulce uvedených služeb.



Zajímavější může být pohled na počet vyhodnocených měření, kde se jednoznačně potvrzuje větší popularita služby U:fonův fofr internet oproti velmi pomalé, ale levné službě U:fonův internet.


WiFi


I bezdrátové sítě zaznamenaly vlivem pokračování posilování infrastruktury u všech větších bezdrátových poskytovatelů rekordních rychlostí, které se hodně přiblížily průměrné úrovni 3 Mbit/s.



Postupné zvyšování rychlostí povede k určité konsolidaci na trhu s bezdrátovými sítěmi. Menší poskytovatelé, kteří nebudou mít dostatek finančních prostředků pro investice, budou postupně skupováni významnějšími hráči.
 

6. 5. 2008

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...