Úvod > Články > WiMax stále dýchá

WiMax stále dýchá

I když se každoroční sliby o tom, že právě teď už technologie WiMax konečně prorazí, realitě moc nepřibližují, přece jenom se trh zvětšuje a v roce 2007 už celosvětově přesáhl 1,2 miliardy dolarů.

Přes halasné snahy Američanů jsou největšími regiony Asie a Evropa, každý tento segment trhu má 22 procentní podíl. Nespí ani výrobci čipů, mezi hlavní firmy patří Intel, Beceem, Sequans a XROnet. Zařízení pak dodává zejména Motorola, která si zřejmě po prodeji divize mobilních telefonů tuto lukrativní část výroby ponechá. Opravdové obchody ale nastanou až ve chvíli, kdy se WiMaxové čipové sady začnou rutinně integrovat do laptopů, což by mělo být někdy koncem tohoto roku. Jestli se letos Intelu povede integrace mobilního WiMaxu s modulem Wi-Fi Echo Peak do nové verze platformy mobilního procesoru Montevina, bude Intel nepochybně důležitým hráčem.

Na americkém poli by se také mohly konečně hvězdy srovnat do přívětivé řady. Sprint, který nástup své WiMaxové sítě halasně inzeruje už delší dobu, ale zatím řádnou díru do světa neudělal, získal vedle slibů spolupráce s firmou Clearwire ještě příslib spolupráce s kabelovými poskytovateli Comcast a Time Warner Cable. A ti nejen slibují, ale jsou ochotni do společného podniku přihodit 1,5 miliardy dolarů. A jelikož se k projektu hodlá připojit i Intel a příznivé hlasy se ozývají i z Googlu, nová celoamerická bezdrátová síť využívají technologie WiMax by se konečně mohla stát realitou.       

Dosavadní investice byly totiž poněkud sporné – Sprintu utíkají zákazníci a navíc finančně vykrvácel převzetím poskytovatele Nextel a Clearwire má tradičně s financováním problémy. Nabídka Intelu investovat do nové sítě miliardu dolarů je pochopitelná, Intel hodlá dostat zpátky peníze investované do vývoje čipů a bez celoamerické sítě se to nepodaří. A ve chvíli, kdy se na palubu dostanou i další finančně bohaté firmy, může být konečně vyhráno.

Na úspěch technologie WiMax si přisadila i Nokia, která svůj internetový tablet N810 vylepšila na nástupce N810 WiMAX. Zajímavý přístroj má navíc GPS modul, 2 GB interní paměť, aplikaci Skype, e-mailového klienta a kombinaci dotykové a QWERTY klávesnice. K připojení je možno využít jak WiMax, tak i Wi-Fi a Bluetooth 2.0. Slabinou je opět operační systém Internet Tablet OS 2008.

Pokud se konglomerátu firem nepodaří americkou wimaxovou síť rozjet, v pozadí číhají konkurenční technologie nebo alespoň společnosti, které bezdrátové sítě pro další růst potřebují. Verizon Wireless a AT&T připravují upgrade svých sítí pomocí technologie LTE (long-term evolution), kabelový gigant Cox nedávno získal ve federální aukci potřebné licence a uvažuje o vlastní bezdrátové síti.

A tak WiMax sice není na prkně, ale peníze ve spořitelně také zrovna nepředstavuje.

19. 6. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...