Úvod > Články > Telefonování na mobily možná zlevní

Telefonování na mobily možná zlevní

A další novinky nedávných dní: Desetitisíce lidí bez internetu kvůli krádeži kabelu ― Úterní bezpečnostní záplata pro Windows: uživatelům nefunguje připojení ― Konec Windows 3.11 se blíží ― Počítačový virus láká na americkou invazi do Íránu ― a více...

Ukradený optický kabel: desetitisíce lidí bez internetu

Minulý týden v úterý neznámý zloděj odcizil u Kyjic na Chomutovsku stometrový kus optického kabelu. Následkem toho byly od internetu odpojeny desetitisíce lidí, nefungovaly ani telefony a televize.

Podle všeho pachatel nebo pachatelé ani vůbec nevěděli, co vlastně kradou ― ačkoliv časté krádeže kabelů s barevnými kovy lapkům nějaké ty peníze přinesou, v případě optických vláken to půjde asi těžko.

Úterní bezpečnostní záplata pro Windows: uživatelům nefunguje připojení

Tak tady máme další příklad toho, jak aktualizace ― v tomto případě bezpečnostní ― systému Windows přináší problémy. Záplata KB951748 (MS08-037), která se automaticky nainstalovala do Windows minulé úterý společně s dalšími aktualizacemi, způsobuje nefunkčnost internetového spojení v systémech s nainstalovaným firewallem ZoneAlarm Pro.

Je to druhý letošní případ nefunkční sítě ve Windows XP po aplikaci bezpečnostní aktualizace ― nedávno stejný problém potkal uživatele, kteří do Windows XP, v nichž měli nainstalované bezpečnostní programy od společnosti Symantec, nainstalovali třetí servisní balík. Jak Microsoft, tak i Symantec nedávno uvolnili opravný software, který problém vyřešil.

Více informací o SP3 a nefunkční síti a jiných problémech v těchto článcích:

SP3 pro XP: na co si dát pozor a jak řešit problémy

Symantec vydal software pro opravu registrů

Spolehlivější a rychlejší Windows Vista i XP. Stahujte opravy

Nový problém se sítí se ovšem týká i Windows 2000 a Server 2003.

Telefonování na mobily možná zlevní

Český telekomunikační úřad na svých stránkách informoval o zahájení řízení, jehož cílem je celkové snížení poplatků operátorům za hovory do jejich sítí. Tyto poplatky, které operátoři inkasují od dalších telekomunikačních firem, se ve výsledku odrážejí na koncové ceně pro zákazníky.

Mobilní operátoři si za hovor končící v jejich síti v současnosti účtují 2,99 Kč za minutu ― spekuluje se o tom, že poplatek by se mohl snížit o 50 haléřů. K jeho poslednímu snížení došlo na jaře 2006.

Konec Windows 3.11 se blíží

Psal se prosinec roku 1993 a společnost Microsoft vydala novou verzi Windows, tentokrát 3.11 (Windows for Workgroups)... Proč ale v polovině roku 2008 píšeme o takovémto archaickém kusu softwaru? Ač se někomu Windows 3.11 mohou zdát jako mrtvá historie, pak vězte, že tento operační systém (či lépe řečeno další operační prostředí) je dodnes stále součástí embedded systémů ― nachází se například v různých řídících systémech využívaných v průmyslu. Microsoft této verzi Windows ukončil podporu 31. prosince 2001 a nyní oznámil, že jejich definitivní konec nastane 1. listopadu letošního roku.

Siemens propouští 17 tisíc zaměstnanců

Německá společnost Siemens se kvůli ekonomického útlumu rozhodla propustit skoro 17 tisíc zaměstnanců po celém světě. Snižování stavů se dotkne hlavně pracovníků v administrativě, ale šetřit se bude i v oblasti informačních technologií. V domácím Německu firmu z celkových 136 tisíc opustí přes 5 tisíc zaměstnanců ― na celém světě Siemens přitom zaměstnává asi 480 000 lidí.

Tento krok  by měl do roku 2010 Siemensu snížit náklady o asi 1,2 miliardy euro. Společnost působí od roku 1990 i v České republice. U nás podniká zejména v oblasti dopravy, automatizace a řízení, IT a telekomunikačních technologiích nebo zdravotnictví (medicínské systémy).

Nová verze Linuxu Gentoo

Vývojáři opensourceového a bezplatného operačního systému Gentoo, založeného na jádru Linuxu, vydali novou verzi s označením 2008.0. Gentoo Linux tak přichází  krátce po vydání dalšího populárního a snadno ovladatelného systému openSUSE 11.

Gentoo je na rozdíl od openSUSE nebo Mandrivy určen spíše pokročilým uživatelům, kteří si tento systém mohou upravit a vyladit přesně na míru hardwaru svého počítače. Díky tomu se Gentoo pyšní i skvělým celkovým výkonem.

Jak už to tak bývá i u jiných linuxových distribucí, Gentoo 2008.0 obsahuje vylepšený instalátor a díky linuxovému jádru 2.6.24 i lepší podporu různého hardwaru. Více na domácích stránkách projektu.

Počítačový virus láká na americkou invazi do Íránu

Známý trojský kůň Storm Worm (červ Bouře) se snaží dostat své oběti zase na něco jiného. Zatímco před pár dny řádil ve Spojených státech díky Dni nezávislosti (šířil se jako "video" slibující nádherný ohňostroj), teď využívá napjaté situace mezi Spojenými státy a Íránem. Storm Worm se šíří v podobě spustitelného exe souboru s názvem a popisem slibujícími záběry amerického vojenského útoku na území Íránu. V e-mailových zprávách, psaných anglicky, se objevuje následující text:

"Klikněte na video a podívejte se na první minuty začátku 3. světové války. Bůh nás ochraňuj."

Storm Worm se poprvé objevil počátkem loňského roku, kdy zneužil tehdejších událostí spojených s bouří Kyrill, jež mimochodem zasáhla i naše území. Tehdy se začal šíři mezi počítači v Evropě a ve Spojených státech e-maily s předměty jako "230 mrtvých po běsnění bouře v Evropě", ale poté sliboval i jiná videa: "Radikální muslim pijící krev nepřátel", "Saddám Husajn žije!" nebo "Fidel Castro umřel".

14. 7. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...