Úvod > Články > U:fon výrazně zlevňuje

U:fon výrazně zlevňuje

A další novinky uplynulých dní: Hacker se naboural kvůli UFO do tajných počítačů USA, hrozí mu doživotí ― Lepší vyhledávač než Google má jméno Cuil ― ADSL od O2 má 600 000 zákazníků ― a více...

Česká televize začátek ligy těžce nezvládla

S velkou vlnou nadšení se setkalo oznámení České televize o plánech přenášet přes internet všechny zápasy nejvyšší fotbalové soutěže. Doposavad totiž byly na webu FotbalŽivě.cz vysílány jen ty zápasy, které se současně vysílaly v televizi na programech ČT 2 a ČT 4 Sport. Bohužel start ligy a nových přenosů se České televizi vůbec nepovedl. Web ČT totiž pod náporem návštěvníků spolehlivě kolaboval.

Česká televize pak na stránkách FotbalŽivě.cz ještě ten den vydala prohlášení, v němž se divákům za nedostupnost omluvila.

„Dnešním dnem byl na stránce fotbalzive.cz odstartován, i z evropského pohledu, unikátní projekt živých internetových přenosů kompletního kola fotbalové Gambrinus ligy.“

Hned při prvním kole však narazil na zcela neočekávaný zájem fanoušků, který vedl až ke kolapsu databáze řídící celý proces on-line přenosů. Ta přitom byla vystavěna tak, aby každý z on-line přenášených zápasů mohl současně sledovat až trojnásobek průměrné ligové návštěvy. Tito fanoušci však sobotní přímé přenosy sledovat nemohli,“ stálo mimo jiné na stránkách www.fotbalzive.cz.

Kolaps Fotbal Živě

U:fon výrazně snižuje ceny svých modemů

Operátor U:fon, nabízející jak pevné hlasové služby, tak nově i mobilní a datové služby v podobě připojení k internetu přes CDMA, sáhl pro potenciální zákazníky k vítanému kroku: snížil ceny zařízení určených pro mobilní internetové připojení.

Nově dotovaná cena USB modemů Anydata, model ADU 510L, a Axesstel MV 110L bude činit 500 Kč ― původně přitom tato zařízení stála o 2 499 Kč, resp. 2 999 Kč více. Standardní (nedotovaná) cena těchto přístrojů se také snižuje, z 5 000 Kč na 3 000 Kč.

Současně klesá o necelých 1 200 Kč i cena WiFi routeru ― z původních 4 199 Kč se snížila na 3 000 Kč. Jde však o dotovanou cenu, standardně za něj zákazník zaplatí 5 000 Kč (o 999 Kč méně než předtím). Zanikl tak i prodej nabídky Fofr internetu za 699 Kč měsíčně s přístrojem s dotovanou cenou 999 Kč ― slevy se vztahují totiž již na trvalou nabídku Fofr internet s tarifem za 594 Kč za měsíc.

Cuil ― prý ještě lepší vyhledávač než Google

Kdo by neznal Google a jeho vyhledávač, jemuž patří drtivá část celého trhu. Několik programátorů z Googlu však nebylo spokojeno, kudy se tento vyhledávač ubírá a taky s tím, že dochází k omezování vyhledávacích možností, takže se vzali, z firmy odešli a společně s dalšími lidmi (mimochodem i jedním zakladatelem proslulého projektu Altavista) založili novou společnost, jež se v oblasti internetového vyhledávání má stát konkurencí Googlu: vyhledávač Cuil prý díky svému komplexnímu záběru je (nebo bude) ještě lepší než Google.

Cuil (čtěte „kůl“, jako anglické „cool“, tedy něco skvělého, úžasného; „cuil“ ale pochází z keltštiny a znamená oříšek nebo také moudrost, znalost) se chlubí hlavně tím, že má v indexu více než 120 miliard webových stránek, což má být asi trojnásobek obsahu indexu ostatních vyhledávačů. Samotný Google sice hovoří o tom, že prochází 3 biliony webových stránek, ale na druhou stranu ne všechny jsou indexované (Google o nich jen „ví“).

Nový vyhledávač má prý být „inteligentnější“ než vyhledávač Googlu, má podávat relevantnější výsledky a odkazovat na související weby s hledanou tématikou.

Zkuste sami: www.cuil.com

ADSL od O2: už 600 000 zákazníků

V poslední červencový den společnost Telefónica O2 Czech Republic oznámila, že počet zákazníků využívajících vysokorychlostní připojení přes ADSL překročil hranici 600 000.

Jak stojí v tiskové zprávě společnosti, na konci roku 2004 činil počet zákazníků ADSL zhruba 100 000, v dubnu 2007 byla pokořena hranice půl milionu a dnes je to tedy o dalších sto tisíc lidí víc. Únorová tisková zpráva přitom hlásila, že na konci roku 2007 bylo evidováno 570 000 zákazníků internetového připojení přes ADSL.

IFPI dosáhla uzavření velkého torrentového trackeru

Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) si připsala další zářez na pažbě. Na svých webových stránkách informuje, že díky ní a FPM, italské protipirátské organizaci zaměřené na boj proti hudebnímu pirátství, italská policie ukončila provoz největšího italského bittorrentového trackeru Colombo-BT.org.

Jak zpráva uvádí, tracker měl na skladě 390 000 hudebních souborů, 500 000 filmových děl, mezi kterými nechyběly ani ty, jež ještě neměly ve světě oficiální premiéru. Colombo-BT.org používalo na 400 000 registrovaných uživatelů a každý měsíc zaznamenal 800 000 unikátních návštěv.

Tracker provozovali tři Italové, které policie obvinila z porušování autorských práv. V případě prokázání viny jim hrozí až tři roky vězení a finanční pokuta. Podle IFPI profitovali z darů uživatelů. Podle policie majitelé trackeru své aktivity kryli pod falešnou identitou, pomocí níž prováděli všechny administrativní procedury ― zajímat vás bude jistě i to, že falešným jménem využívali webové služby nespecifikovaného českého poskytovatele (výsledky hledání v databázi whois a jinde však vždy vedou do Švédska, [pozn. red.]).

Hackerovi hrozí doživotí za průnik do vojenských počítačů USA

Britský hacker, který se naboural do 97 amerických počítačů s nejvyšším stupněm utajení, bude z Británie vydán k soudu do USA. Hrozí mu vysoký trest odnětí svobody, případně i doživotí.

Gary McKinnon tvrdí, že svými průniky do tajných systémů nechtěl nijak škodit, ale že jen hledal informace o UFO. Byl totiž přesvědčený, že americká vláda před světem skrývá důkazy o existenci mimozemských civilizací. Nezaměstnaný McKinnon se mezi lety 2001 a 2002 naboural do spousty počítačů NASA (Amerického úřadu pro letectví a kosmonautiku), americké armády, vzdušných sil i námořnictva, Pentagonu a ministerstva obrany.

Americké úřady však nevěří, že McKinnonovo jednání bylo neškodné a řízené jen zvědavostí: odcizil totiž kolem 950 hesel a krátce po 11. září 2001 zničil na amerických vládních počítačích spousty dat a dokonce ochromil počítačový systém americké armády. Jestliže McKinnon nebude spolupracovat, bude souzen za teroristický čin.

4. 8. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...