Úvod > Články > Radiokomunikace: ode dneška navyšujeme na 20 Mbit/s

Radiokomunikace: ode dneška navyšujeme na 20 Mbit/s

České Radiokomunikace jako poslední z velkých poskytovatelů připojení přes ADSL dnes oznámily navýšení rychlosti. I když reagují jako poslední, jejich nabídka převyšuje konkurenci: druhé rychlostní pásmo se totiž dotýká hranice 20 Mbit/s.

Zrychlování a změny v nabídce internetového připojení přes ADSL Radiokomunikace oznámily dnes v tiskové zprávě. O tom, že i ony připravují zrychlování, nebylo pochyb, a všeobecně se mělo za to, že se ponesou ve stejném duchu jako připravované změny u konkurenčních poskytovatelů. Skutečně se tak stalo, ale jen s tou výjimkou, že České Radiokomunikace nabídku konkurence ― zatím alespoň na papíře ― předčily.

Stejně jako v případě dalších telekomunikačních společností, které aktualizovaly parametry služeb ADSL, dochází k redukci rychlostních variant na dvě: na jednu ― dnes už tedy „standardní“ ― s rychlostí downloadu 8 Mbit/s a na druhou dražší s rychlostí až 20 Mbit/s. Ostatní velcí hráči na trhu jako Telekom Austria Czech Republic (Volný), GTS Novera a asi i Telefónica O2 ― ta však stále novou maloobchodní nabídku pro koncové zákazníky oficiálně nezveřejnila ― mají přitom maximální rychlost směrem k uživateli nastavenou na 16 Mbit/s. ADSL od Českých Radiokomunikací se tak u nás stává nejrychlejším připojením přes technologii ADSL.

„U našich stávajících i potenciálních zákazníků jsme zjišťovali jejich potřeby a požadavky na připojení k internetu. Zjistili jsme, že rychlost připojení je jedním z rozhodujících faktorů, a proto jsme se rozhodli nabídnout trhu připojení až 20 Mbit/s,“ říká David Mašát, výkonný ředitel pro obchod a marketing Českých Radiokomunikací.

Možná že někteří z vás se zarazí nad skutečností, že Radiokomunikace jsou s to nabídnout rychlost až 20 Mbit/s, když nová velkoobchodní nabídka Telefónicy O2 obsahuje maximální rychlost 16 Mbit/s. Důvod je přitom stejný jako u Volného, který rychlostní variantu připojení s downloadem 16 Mbit/s nabídl už od 18. srpna, když přitom nová nabídka přeprodávaného ADSL má přijít až se začátkem září. Volný k tomuto kroku mohl sáhnout totiž jen v rámci vlastní sítě ― stejně tak se rychlost 20 Mbit/s, nabízená Radiokomunikacemi, vztahuje pouze na zákazníky s přístupem k vlastní síti Radiokomunikací ― čili týká se služeb ADSL na principu LLU. Budete-li se tedy zajímat o rychlejší variantu připojení k internetu nabízenou Radiokomunikacemi, nezapomeňte zmínit, že chcete ADSL s přívlastkem „Premium“. Klasické ADSL (v nabídce Radiokomunikací vedené jako „Classic“) v síti Telefónicy O2 tak zůstává rozdělené do klasických variací, začínajících na 2 Mbit/s a končících na 8 Mbit/s. Toto klasické ADSL je rovněž jako jediné stále zatíženo datovými limity (od 12 GB do 48 GB) a následnou aplikací FUP (snížení rychlosti nebo zpoplatnění objemu dat nad rámec limitu).

Teď se však vraťme k inovované nabídce prémiového ADSL. Potenciální zákazníky jistě potěší, že ani jedna z rychlostních variant nepřesahuje částku tisíce korun ― a to ani po započítání poplatku za telefonní linku. Radiokomunikace zvolily baťovské ceny: za první pomalejší variantu (8 Mbit/s) zákazník měsíčně zaplatí (opakujeme, že i včetně paušálu za telefon) 699 Kč s DPH a za rychlejší variantu (20 Mbit/s) 899 Kč včetně DPH.

Své zjištění, že rychlost připojení internetu je důležitá, dále výkonný ředitel pro obchod a marketing obohacuje o vysvětlení, proč Radiokomunikace prakticky smazaly rozdíl mezi nabídkou pro domácnosti a firmy. „Dnes je poměrně těžké udělat nějakou přesnou dělicí čáru mezi domácnostmi a podnikateli. Řada podnikatelů pracuje z domova, řada domácností potřebuje vysoký výkon, ať pro práci, zábavu nebo vzdělávání. Naše nabídka je pro všechny, kteří potřebují maximální výkon za maximálně výhodnou cenu,“ říká Mašát.

Na závěr zopakujme, že navyšování rychlostí připojení přes ADSL už dříve oznámily společnosti Telekom Austria Czech Republic (známý na trhu pod značkou Volný) a následně i GTS Novera. Zrychlování přichází po domluvě všech operátorů, ale zmíněný Volný navyšování rychlostí v rámci své sítě oznámil jako první už 14. srpna. Změnu charakteru služeb ADSL připravuje samozřejmě i Telefónica O2. S jistotou víme, že maximální rychlostí, které půjde v síti těchto operátorů dosáhnout, je 16 Mbit/s, a to ve směru k zákazníkovi. Tolik kritizovaná rychlost směrem od zákazníka (upload) se s novými rychlostmi downloadu ale mění také, byť ne tak zásadně. Uživatel bude moci nahrávat data na internet maximální rychlostí 768 kbit/s (u varianty s downloadem s hodnotou 16 Mbit/s). České Radiokomunikace jako jediné u ADSL však nabízejí odchozí rychlost až 1 Mbit/s (u rychlostní varianty Premium ADSL 20 Mbit/s). Bohužel však zákazníci musejí zase počítat s tím, že reálné rychlosti se budou odvíjet od spousty faktorů a v praxi jich nebude nikdy dosaženo ke spokojenosti všech. Připomeňme, že reálné rychlosti se v červenci u připojení ADSL přes LLU, podle měření na našem serveru, pohybovaly mezi 63 % a 104 % z objednané rychlosti a v síti T/O2 mezi 56 % a 63 %. Více v článku Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červenci 2008.

Více o zrychlování dalších operátorů naleznete v článku z poloviny srpna Velké letní navyšování rychlostí ADSL.

26. 8. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.