Úvod > Články > Telefónica O2 ode dneška zrychluje: rychlosti 8 a 16 Mbit/s

Telefónica O2 ode dneška zrychluje: rychlosti 8 a 16 Mbit/s

A další novinky uplynulých dní: Microsoft si patentoval PageUp a PageDown ― Počítačový virus na vesmírné stanici ISS ― Internet Explorer 8 Beta 2 ke stažení ― a více...

Telefónica O2 ode dneška zrychluje a zlevňuje: rychlosti 8 a 16 Mbit/s

Jak jsme vás v minulých dnech několikrát informovali, čeští poskytovatelé internetového připojení přes ADSL zrychlují své přípojky a zároveň redukují počet nabízených rychlostních variant. Reagovali jednak na změnu ve velkoobchodní nabídce Telefónicy O2 a také si dovolili zásadní změny v rámci svých sítí na bázi LLU. Standardní základní rychlost je nyní nastavena na 8 Mbit/s (download) a druhá dražší varianta dosahuje maximální rychlosti 16 Mbit/s s rychlostí uploadu 768 kbit/s. Nabídka Radiokomunikací se však od konkurence liší ve dvou směrech. Za prvé ČRa ve vlastní síti nenabízejí v druhém rychlostním pásmu 16 Mbit/s, ale rovnou 20 Mbit/s s rychlostí uploadu 1 Mbit/s. Za druhé,  stále v síti Telefónicy O2 nabízejí klasické ADSL s rychlostmi od 2 do 8 Mbit/s a nadále používají datové limity a aplikaci FUP. 

Čekalo se ještě na maloobchodní nabídku Telefónicy O2, která tedy přišla teď. Je stejná jako většina nabídek konkurenčních operátorů. Rovněž došlo k redukci počtu rychlostních variant, a tak jsou nabízeny přípojky s rychlostí až 8 Mbit/s a 16 Mbit/s s maximální rychlostí uploadu 768 kbit/s. První varianta je doprovázená uploadem s hodnotou 512 kbit/s.

Co se týká cen, Telefónica O2 první rychlostní pásmo nabízí za 475 Kč měsíčně a za druhé zákazník každý měsíc zaplatí 832 Kč. K nákladům je však třeba započítat paušál za pevnou linku.

Ačkoliv k zrychlování dochází ode dneška, část zákazníků se vyšší rychlosti na své přípojce dočká až od 1. února příštího roku. Na vině jsou nutné technické úpravy v sítí Telefónicy.

Všechny zmíněné rychlosti platí opět jen teoreticky při dobrých podmínkách a vhodné vzdálenosti od ústředny. Většina zákazníků bohužel těchto hodnot nedosáhne.

Více informací v následujících článcích:

Radiokomunikace: ode dneška navyšujeme na 20 Mbit/s
Velké letní navyšování rychlostí ADSL

Microsoft si patentoval PageUp a PageDown

Informace o tom, že společnost Microsoft dostala patent na používání kláves PageUp (Pg Up) a PageDown (Pg Dn) se objevila už minulý týden, ale moc se nám tomu nechtělo věřit. Po dohledání dalších informací však musíme konstatovat, že o vtip nešlo.

Podle oficiálních informací o patent Microsoft zažádal už 4. března roce 2005 a udělen mu byl teď 19. srpna 2008. Veden jen jako americký patent číslo 7 425 666 a věřte tomu nebo ne, ale popisuje „Metodu a systém v prohlížeči dokumentů k posouvání v dokumentu o přesný přírůstek, například o jednu stranu, bez ohledu na to, zda v závislosti na přiblížení se zrovna prohlíží kousek nebo celá stránka. Jednou z implementací [tohoto vynálezu] je, že stisknutí klávesy Page Down nebo Page Up umožňuje uživateli začít na libovolném počátečním vertikálním místě na stránce a přejít na totéž místo na další nebo předchozí stránce. Prohlíží-li si uživatel například stránku v oblasti prohlížení začínající uprostřed této stránky a končící na jejím spodku, příkaz Page Down zajistí, že další stránka se ukáže v oblasti prohlížení začínající uprostřed další stránky a končící na spodku další stránky. Podobné chování nastane i tehdy, když je zobrazen více než jeden sloupec stránek v řadě.“

V příslušném dokumentu o patentu jsou uvedeni i jeho "vynálezci" Timothy Sellers, Heather Grantham a Joshua Derch ze společnosti Microsoft. Pokud umíte anglicky, doporučujeme, abyste si příslušný popis "vynálezu" přečetli.

Jde o další z mnoha patentovaných "vynálezů" Microsoftu na již předem vymyšlenou a samozřejmou věc ― mezi ty nejznámější patří například kolečko myši, kterým se lze pohybovat v dokumentu  nebo dvojklik myší. Kolečko přitom existuje u myší vyrobených společností Genius už od roku 1995, ale Microsoft na ně dostal patent v roce 2004; dvojklik existoval už v operačním systému Pilot na osobních počítačích firmy Xerox, jejichž vývoj započal už v 70. letech 20. století, na osobních počítačích firmy Xerox se vlastně prvně objevilo i grafické uživatelské rozhraní, GUI. Microsoft na dvojklik dostal patent rovněž v roce 2004.

Pro lepší představu o vynalézavosti Microsoftu: mílovými kroky se blíží k udělení již 10 000. patentu, přitom v březnu 2006 za celou dobu své existence dosáhl svého 5 000. patentu.

My vývojovým laboratořím Microsoftu gratulujeme k úžasnému objevu, jež jistě změní celou oblast IT na fundamentální úrovni.

Počítačové viry už i ve vesmíru

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) byl nalezen počítačový virus, informovaly o tom jako první americká média v čele se SpaceRef.com. Jelikož vesmírná stanice nemá přímý přístup k internetu, počítačová nákaza se musela na její palubu dostat jiným způsobem. Mezi nejpravděpodobnější scénáře patří zanesení viru na jednom z nových laptopů, které byly na ISS přivezeny, nebo nakažení přes napadenou USB klíčenku. Zprávy hovoří o tom, že virová infekce se rozšířila na několik počítačů.

Jak se píše na výše zmíněném serveru, podle zjištění jde o červa W32.Gammima.AG, který je určen ke kradení osobních údajů.

Zástupci NASA 26. srpna potvrdili, že k infekci došlo, ale zároveň vyloučili možné dohady o tom, že by mohly být zasaženy i řídící systémy a vůbec důležité součásti vesmírné stanice.  Jak se ukázalo, některé laptopy na stanici vůbec neobsahují antivirovou ochranu.

T-Mobile vrátil SMS zdarma na web

Společnost T-Mobile učinila, jak slíbila: po dlouhých letech zase umožnila posílání krátkých textových zpráv ze svého webu. Nová SMS brána umožňuje odeslat SMSky všem bez ohledu na poskytovatele služeb. Jedna zpráva může být dlouhá 160 znaků a jednotlivé SMS lze posílat v intervalech 30 sekund.

Dříve se psalo o tom, že SMS zprávy z webu budou "neomezeně" dlouhé (a dělící se na více částí), jak to má ve své bráně Vodafone, ovšem tato funkce je dostupná jen platícím zákazníkům T-Mobile.

Internet Explorer 8 Beta 2 ke stažení

Microsoft dle předpokladů uvolnil k veřejnému testování druhou zkušební verzi nového webového prohlížeče Internet Explorer 8. Jak jsme psali minulý týden, mimo jiné se v něm opravdu objevila funkce "porn-mode" pro větší ochranu soukromí při prohlížení stránek. IE 8 Beta 2 je zatím dostupná jen v několika málo jazycích (angličtině, němčině, japonštině a čínštině), ale prý by se snad měla brzy objevit i česká lokalizace.

Jestliže si chcete tento nový prohlížeč ― jehož finální verze by se měla objevit snad v listopadu ― vyzkoušet, stáhněte si jej ze stránek Microsoftu.

1. 9. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...