Úvod > Články > Bezdrátový broadband od Nextelu

Bezdrátový broadband od Nextelu

Pokud se společnosti Nextel, dosud známé svým systémem PTT, její současný záměr podaří prosadit, americký zákazník dostane další možnost bezdrátového broadbandu.

Jednoroční pokusný provoz

Jednoroční pokusný provoz již běží v oblasti měst Raleigh a Durham, a výsledky jsou zatím natolik úspěšné, že firma připravuje zavedení tohoto systému v celých Spojených státech. Peněz má na to dost, v současné době se chystá investovat miliardy dolarů do fúze se společností Sprint, pomalu umírající na mizernou kvalitu služeb. 

Sprint se mezitím snaží o relativně podobný systém CDMA (Code Division Multiple Access) EVDO, který testuje ve třech menších městech. Nextel ovšem prosazuje systém Flash OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing), ke kterému využívá technologii společnosti Flarion Technologies.

Použitá technologie

Tento systém nabízí zákazníkům výběr ze čtyř možností, každou samozřejmě s jinou cenou, která se pohybuje od 35 do 75 dolarů měsíčně. Průměrná rychlost přenosu je kolem 1,5 Mb/s pro download a 375 kb/s pro upload, i když v některých chvílích systém dosahuje i rychlosti dvojnásobné.

Podle mluvčího firmy je průměrná rychlost 900/300 kb/s, což je výrazně nižší, nežli dosahují kabelové nebo DSL modemy, ale nikdo z více než 3 000 platících zákazníků si prý na nižší rychlost zatím nestěžoval. Výhodou je však plná mobilita. Analýza spokojenosti údajně dosahuje 90 procent.

Mezi zákazníky jsou i zaměstnanci firem jako Cisco Systems, Nortel Networks a IBM. Vedle přístupu k internetu a elektronické poště je tato služba využívaná také ke sdílení souborů, spojení VPN a audiostreamingu.

Další plány

Zatím není jasné, jestli Nextel hodlá pokračovat ve využívání tohoto systému, nebo zda přejde na systém CDMA, technici firmy zatím testují oba systémy.  

Podobný systém testuje také společnost Clearwire, kterou finančně podporuje Craig McCaw. Testování probíhá na Floridě ve městě Jacksonville, v Texasu v Abilene a v Minnesotě ve městě St. Cloud. Tento systém je jednak levnější (24,99 dolarů měsíčně), jednak rychlejší – přes 1,5 Mb/s.

Není zatím jasné, jestli podobné systémy opravdu zavedené kabelové připojení nebo DSL z trhu postupně vytěsní, či zda jenom zaberou malý, zatím volný segment trhu. Kabeloví operátoři zatím vyhlašují, že se nemají čeho bát, neboť jejich systémy jsou výrazně rychlejší.

Tyto firmy navíc testují možnosti nového, ultrarychlého připojení. Nová technologie by měla zvýšit rychlost kabelových modemů DOCSIS na rychlost převyšující 100 Mb/s, která by měla uspokojit i ty nejnáročnější zájemce o rychlé připojení k internetu. To ale neznamená, že na trhu nebude zájem o skutečně mobilní připojení, které kabeloví provideři zatím nenabízejí.

16. 3. 2005

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.