Úvod > Články > Broadband pro všechny

Broadband pro všechny

Evropská komise dala dohromady informace jednotlivých členských států o rozšíření broadbandu a vydala studii, podle které má dnes k proadbandovému připojení přístup pouze 36 procent obyvatelů EU. A jelikož se to komisařům nelíbí, vydali prohlášení o tom, že by na broadband měli mít právo všichni.

Viviane Redingová se nechala slyšet, že vysokorychlostní internet je pasem informační společnosti a základní podmínkou ekonomického růstu. Proto se odpovědná komise bude starat o to, aby do roku 2010 měl každý Evropan přístup k broadbandu.

Podobné rozhodnutí by mělo mít platnost současného požadavku USO (Universal Service Obligation), který požaduje, aby každý občan EU, který o to projeví zájem, měl mít přístup k základním telefonním službám. Tento požadavek pokrývá oblasti, jako jsou telefonní seznamy, veřejné telefonní automaty nebo slevy pro chudé občany. V rámci tohoto požadavku je i odstavec o tom, že pevná linka musí mít dostatečnou kvalitu a kapacitu na to, aby umožnila normální přístup k internetu. Tuto větičku si pak v každé zemi vysvětlují trochu jinak, např. v Británii ji chápou jako dial-up o rychlosti 28,8 kbit/s.

Komise kontrolují USO každé tři roky, proto je teď možnost vložit paragrafy o broadbandovém připojení. Údaje z posledních pěti let ukazují, že roční nárůst broadbandu dosahuje 20 procent. Mezi jednotlivými zeměmi ale zůstávají velké rozdíly – země jako Belgie, Lucembursko či Dánsko mají 100 procentní penetraci, Německo dosahuje 88 procent, jiné země ale dosáhly pouze 40 procent. A pod pojmem penetrace nepovažuje evropská komise skutečné připojení, ale MOŽNOST broadbandového připojení.

Poskytovatelé broadbandu samozřejmě nejsou z této iniciativy nijak nadšeni. Poradní komise britské vlády vypočítala, že náklady na připojení každého domu v Británii pomocí optických vláken by dosáhly téměř 29 miliard liber. Pokud by se však pouze dotáhly dráty na úroveň ulic, náklady by byly výrazně nižší – 5,1 miliardy liber.

Při této nejlevnější variantě by ze speciálních boxů na ulici šly dále do domů a bytů klasické měděné kabely, za které by byli odpovědní majitelé domů. Dosažená rychlost přenosu by se měla pohybovat mezi 30 až 100 Mbit/s. Dražší verze využívající společného kabelu by přišla na 25 miliard liber, při ní by několik domů používalo jeden společný kabel, dosažená rychlost přenosu by se měla pohybovat kolem 2,5 Gbit/s (což je ovšem celková rychlost, čím víc domácností by bylo zapojeno, tím pomalejší by byla rychlost). Nejdražší je potom možnost využívající samostatný kabel pro každý dům.

Je samozřejmé, že z finančního pohledu by byla jiná situace ve městech a jiná na vesnicích a na samotách. Dostat kabely k prvním 58 procentům domů by stálo necelé 2 miliardy, dalších 26 procent by stálo další 1,4 miliardy a zbytek by stál další 1,8 miliardy liber.

A tak je docela možné, že snaha evropské komise bude dalším výkřikem do tmy.

9. 10. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí. Důvodem je zavádění 5G a přechod na 4G, což podpoří i další...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v červnu 2024

V červnu rychlost Wi-Fi internetu opět rostla. Podívejte se, jak si vedl váš provider a ve kterém kraji jsme...

 

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...