Úvod > Články > T-Mobile účtuje i za prozvonění

T-Mobile účtuje i za prozvonění

A další novinky uplynulých dní: Nvidia má velké problémy s mobilními grafikami ― Vyšla Opera 9.6 ― Nové Wine vylepšuje podporu mnoha programů a her ― a více...

Nvidia má další problémy s grafikami. Teď si stěžuje Apple

Společnost Nvidia se už nějaký ten pátek potýká se stížnostmi na své mobilní grafické karty (G8x pro notebooky). Kvůli vadným čipům na ni v USA byla podána hromadná žaloba a dokonce ji za podvod žalují i vlastní akcionáři, kteří jsou rozhořčení tím, že Nvidia o vadných čipech měla vědět od začátku listopadu 2007, ale problém neřešila a záměrně prý poskytovala nepravdivé informace.

Uživatelé si stěžují, že grafické čipy této společnosti selhávají kvůli přehřátí, načež samozřejmě selhává i celý systém a počítač je nepoužitelný. Někteří výrobci notebooků sice vydali aktualizaci BIOSu, ale ten prakticky nic neřeší, pouze zvyšuje frekvenci zapínání větráčku. Za chybu s přehříváním grafických čipů podle všeho může špatně zvolený výrobní materiál. 

Problém teď potkal i majitelé laptopů od Applu. Zástupci společnosti varují, že vadné grafické čipy se objevují i ve výrobku MacBook Pro. Společnost Apple se proto rozhodla svým zákazníkům prodloužit záruku. „Po prošetření situace ze strany Applu se zjistilo, že chyba se týká některých počítačů MacBook Pro s grafickými procesory GeForce 8600M GT,“stojí na blogu společnosti. „Jestliže grafický procesor Nvidia ve vašem MacBook Pro selhává nebo selže během dvou let od zakoupení počítače, oprava bude provedena zdarma, a to i tehdy nevztahuje-li se na váš MacBook Pro záruka“. 

Opera 9.6 řeší neduhy předchozí verze

Na webový prohlížeč Opera 9.50 se čekalo hodně dlouho a jeho fanoušci byli velice netrpěliví. Hlavně kvůli novému vykreslovacímu jádru, které z Opery, alespoň na čas, udělalo v mnoha ohledech nejrychlejší browser. V půlce června sice nová Opera vyšla, ale ihned se objevily kritické hlasy, které jejím vývojářům spílaly. „Devětapůltá“ verze obsahovala řadu chyb, které uživatelům znepříjemňovaly procházení webu, práci s poštou i RSS. 

Uvolněné malé aktualizace sice spoustu z nahlášených problémů vyřešily, ale větší aktualizace přichází až nyní s verzí 9.6. Kromě toho nová Opera přináší i nové funkce, hlavně co se týče práce s RSS (zobrazuje náhledy před samotným přihlášením k odběru), vylepšuje synchronizaci, práci s poštovním klientem, protokolem IMAP či POP. Došlo i k vylepšení podpory webových standardů a už by prý tolik neměli trpět uživatelé verze pro Unix/Linux, kterým těžké chvíle připravovaly webové stránky s flashovými prvky. 

Změn je daleko více, ty si můžete prohlédnout v seznamu. Stahujte zde (Opera umí samozřejmě i česky).

Vyšlo Wine 1.1.6 ― vyšší stabilita programů

Uživatelé linuxových a unixových operačních systémů mají důvod k další malé radosti. Vývojáři Wine ― softwaru, díky kterému je možné na různých *nixových operačních systémech spouštět aplikace napsané pro systém MS Windows ― vydali další vývojovou verzi. 

Wine 1.1.6 samozřejmě obsahuje obligátní řešení nahlášených problémů a různá vylepšení. Těch si všimnou hlavně ti uživatelé, kteří pod Linuxem a dalšími podobnými systémy spouštějí kancelářský balík MS Office 2007, Adobe Photoshop CS3 nebo si chtějí zahrát různé hry. Vývojáři oznamují lepší podporu pro hry jako Oblivion nebo Black & White 2. Vyřešeno bylo dále třeba černání obrazovky při spuštění Win32 GTK aplikací nebo problémy spojené s během AutoCAD 2005. 

Kompletní seznam změn naleznete zde

Wine si můžete stáhnout buď přímo z domovských stránek tohoto projektu, nebo ze specifického repozitáře vašeho operačního systému. 

T-Mobile účtuje prozvonění

Mobilní operátor T-Mobile účtuje za prozvonění. S touto skutečností přišli reportéři z televizního pořadu České televize Černé ovce. 

Jak se můžete dozvědět z reportáže Černých ovcí, T-Mobile si naúčtoval sto osmdesát korun za prozvonění z Dánska. Český telekomunikační úřad však varuje, že operátor tím porušil zákon. Za jedno prozvonění, čili nespojený hovor, T-Mobile svému zákazníkovi naúčtoval 13,90 Kč, takže po celkem třinácti prozvoněních se konečná částka za roaming vyšplhala na 180 Kč. Na stížnosti zákazníka T-Mobile reagoval slovy, že dánský roamingový partner si sám nespojené hovory účtuje, takže z tohoto pohledu je vše v pořádku. 

Poté, co se do případu vložil reportér české televize, T-Mobile uznal pochybení. Ne však co se samotného zúčtování prozvonění týče, ale ohledně výše účtované částky. Mobilní operátor nespojené hovory z Dánska neměl zpoplatňovat částkou 13,90 Kč za „minutu“, ale 92 haléřů za minutu neuskutečněného hovoru. 

Český telekomunikační úřad ale dále tvrdí, že i bez ohledu na účtovanou částku T-Mobile porušuje zákon. Tisková mluvčí ČTÚ Dana Makrlíková upozorňuje, že podle zákona o cenách musí být konečná cena odvozena od měrné jednotky, což v tom případě znamená, že ve vyúčtování je nula minut, měrná jednotka je nula, takže celková cena je nula. 

T-Mobile se ale hájí slovy, že v jeho ceníku je o zpoplatnění prozvánění zmínka: „Nezodpovězené hovory jsou účtovány, viz sazba níže.“ Žádná sazba však uvedena v ceníku není.

Tisková mluvčí ČTÚ ovšem dále upozorňuje, že nespojené hovory naúčtoval T-Mobile, ne dánský operátor. Navíc podle ČTÚ v Evropské unii snad není operátor, který by nespojené hovory opravdu zpoplatňoval. T-Mobile nato reagoval slovy, že dánský operátor prozvonění T-Mobilu naúčtoval. Reportér české televize se proto s dánskou stranou spojil a zjistil, že nic takového se nestalo. Dánský operátor si prý nic neúčtoval. To T-Mobil ale zase odmítl a slova zástupce dánského operátora označil za nepravdu. Odvolával se na příslušnou smlouvu, kterou však ukázat nemůže. 

Po několika dnech, co byl případ zmedializován, T-Mobile oznámil, že zpoplatnění prozvonění ruší.

Vyšla Mandriva Linux 2009

Podzim je tradičně ve znamení vydávání nových verzí mnoha populárních operačních systémů s jádrem Linuxu. Za chvíli vyjde například u začátečníků asi nejpoužívanější systém Ubuntu. Před pár dny se na světlo světa dostala další oblíbená a snadno ovladatelná linuxová distribuce Mandriva 2009. 

Jak už to tak chodí, vývojáři díky novému linuxovému jádru slibují dokonalejší podporu různých zařízení a notebooků. Přepracován byl i instalátor systému a také centrum nastavení (ten stejně jako Yast v systému (open)SUSE od Novellu díky „klikacímu charakteru“ ulehčuje práci s nastavováním hardwaru, softwaru i různých služeb). Vývojáři Mandrivy se chlubí i tím, že se jim podařilo snížit dobu startu systému a slibují i lepší podporu WiFi síťových karet (pro čipy Atheros byl zvolen nový ovladač ath5k namísto madwifi). 

Mandriva Linux 2009 

Mandriva 2009 ― grafické desktopové prostředí KDE 4

Jako ostatní vývojáři linuxových systémů i tým Mandrivy zvolil jako hlavní grafické desktopové prostředí nové KDE 4, které pomalu vytlačuje KDE 3 (3.5.10 lze však nainstalovat také). Přítomné je samozřejmě i další populární prostředí GNOME 2.24. 

Poznámky k vydání naleznete zde. Stahovat můžete buď z webu, nebo přes BitTorrent. Stránka s odkazy na stažení instalačních obrazů zde.

13. 10. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...