Úvod > Články > Bude WiMAX konkurencí xDSL? Část II.

Bude WiMAX konkurencí xDSL? Část II.

V minulé části jsme si nastínili vlastnosti a prvky technologie prvního otevřeného systému pro širokopásmový bezdrátový přístup, WiMAX. Dnes se podíváme na stav příprav testování zařízení ve WiMAX Forum a na jejich předpokládaný nástup na trh. Věnujeme se také předpovědím analytiků ohledně trhu s WiMAX.

 

WiMAX Forum

Hlavním hnacím motorem rozjezdu BWA je WiMAX Forum www.wimaxforum.org, podpůrná organizace založená v loňském roce a sdružující nejen výrobce bezdrátových a mobilních zařízení (včetně starých známých Proxim Corp. nebo Airespace Inc.), ale také provozovatele pevných i bezdrátových sítí (z evropských např. British Telecom nebo France Telecom). V první polovině roku přistoupilo k Foru mnoho zavedených i začínajících společností, takže počet členů narostl na 101 (aktuální přehled členů lze zjistit zde .

WiMAX silně podporuje Intel Corp., který je hlavním výrobcem příslušných čipů (projekt pod označením Rosedale, více informací na intel.com/go/wimax). Hrstku výrobců dotvářejí Fujitsu (Japonsko), Wavesat Inc. (Kanada) a Sequans Communications (Francie). Intel se např. chystá zrealizovat pilotní nasazení WiMAX v zemi, v níž širokopásmový přístup v poslední době nejrychleji roste a která má současně stále velký potenciál i do budoucna: v Číně (ve dvou městech Chengdu a Dalian na severovýchodním pobřeží).

Mezi aktivní výrobce zařízení patří Alcatel SA a Siemens AG, kteří chtějí přijít co nejdříve na trh s produkty právě na bázi čipů od Intelu, protože chápou WiMAX jako doplněk ke svým nabídkám pro DSL. Intel nyní také oznámil své partnerství se společností Proxim, která bude vyrábět jak zařízení pro základnové stanice (pod označením Tsunami MP.16), tak transceivery pro koncové uživatele. Před nedávnem se medializovalo vystoupení zakládajícího člena sdružení, Nokia Corp., z Fora, a zkoumaly se důvody pro tento krok. Nicméně podle posledních zpráv je Nokia opět zpátky na palubě.

Čipy podle 802.16a/d se nejprve budou implementovat v transceiverech, teprve následně v samotných počítačích. Jednou z problematických oblastí, s nimiž se výrobci čipů musí vypořádat, je vyšší tepelná energie z výkonných vysílačů. Výrobců čipů je zatím mnohem méně než např. u Wi-Fi, ale čas WiMAX teprve přijde, protože podle všech předpokladů se trh se zařízeními naplno rozběhne až v příštím roce. S tím souvisí i pochopitelně nesrovnatelně menší objem produkce plánovaný na rok 2005 v porovnání s trhem Wi-Fi.

Dostupnost spektra

Důležitý otazník, který se vznáší nad novou technologií, se týká využitelnosti a dostupnosti potřebného kmitočtového spektra pro reálné nasazení technologie do bezdrátových přístupových sítí. WiMAX Forum ustavilo počátkem června novou pracovní skupinu, která se bude věnovat regulaci (RWG, Regulatory Working Group). Hlavním úkolem skupiny bude zajistit dostatek jak licenčního, tak bezlicenčního spektra, specificky určeného pro systémy pro širokopásmový bezdrátový přístup. 

Skupina bude spolupracovat s regulačními orgány, aby se dohodl rámec pro využívání příslušných kmitočtů. Jako první má přijít řeč na globální harmonizaci BWA v bezlicenčním pásmu 5 GHz a v licenčních pásmech 3,5 a 2,5 GHz. Pásmo 3,5 GHz je ve velké míře ve světě vyčleněno právě pro BWA (asi v 60 zemích světa), nicméně specifické parametry se různí. Pásmo 2,5 GHz je vyčleněno pro BWA pouze v některých oblastech, např. v Severní Americe. Využití spektra 5 GHz pro venkovní účely v Evropě pro změnu stále čeká na posvěcení sdružení regulátorů, CEPT.

Vývoj norem

Vývoj norem pro širokopásmový bezdrátový přístup, pevný a posléze mobilní, vypadá následovně:

 

První norma pro bezdrátové metropolitní sítě, IEEE 802.16 (2001) byla určena pro kmitočty v intervalu 10-66 GHz a nabízela kapacitu na fyzické vrstvě až 268 Mbit/s. Požadavek přímé viditelnosti v souvislosti s používaným spektrem ale neudělaly z 802.16 ideálního kandidáta pro širokopásmový bezdrátový přístup. Tím se stala až norma 802.16a z roku 2003, která se stala základem WiMAX.

Rozšíření základní normy 802.16b podporuje kvalitu služby (QoS) potřebnou zejména pro hlasové a obrazové služby v reálném čase, a to prostřednictvím upřednostňování provozu citlivého na zpoždění a jeho kolísání. Různorodé typy provozu se tak mohou spoléhat na různé zacházení ze strany sítě. 802.16c, pro úplnost, specifikuje profil systému 802.16. Norma 802.16d představuje revizi 802.16a a zahrnuje také profil pro testování slučitelnosti zařízení s 802.16a.

Nejnovější normou v rámci WiMAX bude 802.16e, která k WiMAX doplní podporu pro mobilní uživatele, takže umožní rychlé předání uživatelů mezi základnovými stanice při pohybu až rychlostí rychle jedoucího auta. Na tuto zatím poslední rozpracovanou normu si budeme muset ovšem nějaký rok ještě počkat. Právě tato specifikace je teď často diskutovaná, protože se očekává značný konkurenční boj mezi ní a připravovanou normou IEEE 802.20, která je specificky určena na podporu širokopásmové komunikace mobilních uživatelů. Ta má podporovat IP komunikaci různorodých přenosných a mobilních zařízení, nejen laptopů ale i mobilních telefonů a PDA, a to až pro rychlosti kolem 250 km/h (odpovídá rychle jedoucím vlakům). 802.20 bude používat spektrum mezi 500 MHz a 3,5 GHz, takže kapacitně bude o něco slabší než 802.16. Na druhé straně bude plně konkurenční mobilním sítím třetí generace.

Plán WiMAX Fora

WiMAX Forum se v současné době chystá na certifikaci prvních produktů (podle 802.16d). V letních měsících se má dokončit příprava testů a na podzim má proběhnout první testování vzájemné spolupráce produktů na bázi WiMAX (plugfest). Na počátku roku 2005 začne ostré testování produktů pro získání označení WiMAX Forum Certified. I když WiMAX podporuje přenos po různých typech protokolů, typicky IP (verze 4 i 6), ATM nebo Ethernet, základem certifikace bude slučitelnost s prvky svázanými s podporou protokolu IP.

První nasazení WiMAX do bezdrátových přístupových sítí lze v souvislosti s naznačeným plánem Fora očekávat zkraje roku 2005. Na přelomu 2005/2006 budou patrně k dispozici první certifikované produkty pro použití ve vnitřních prostorách a do roku 2007 by se měla objevit zařízení pro mobilní uživatele. Vývoj nasazení WiMAX v různých segmentech naznačuje obrázek z právě zveřejněné zprávy společnosti Parks Associates (Untethering Broadband: WiMAX, 802.20, and Others).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potenciál WiMAX

Podle některých předpovědí má objem trhu s WiMAX se letos má zdvojnásobit na 500-600 miliónů dolarů a v následujícím roce 2005 se má opět zdvojnásobit na 1 miliardy dolarů a konečně v roce 2006 dosáhnout 3 miliard. Ještě rychlejší růst trhu se zařízeními pro WiMAX předpovídá www.3g.co.uk: viz obrázek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro zajímavost, podle nedávné zprávy BWCS a Senza-Fili Consulting (WiFi, WiMAX and 802.20: The Disruptive Potential of Wireless Broadband) má být v USA téměř 4% přípojek k Internetu realizováno právě prostřednictvím pevných bezdrátových technologií.

Potenciál WiMAX tkví nejen v moderní bezdrátové technologii na bázi otevřených specifikací, ale také v podpoře moderních aplikací jako VoIP, videokonference a videa v TV kvalitě. Zajímavá pro bezdrátové ISP (a v důsledku pro uživatele) je také škálovatelnost WiMAX, protože je velmi snadné přidat další vysílací kanály, když je potřeba větší šířka pásma.

WiMAX bude mít v konkurenci s dominantními typy širokopásmových přípojek (DSL nebo kabel) ovšem nesnadnou pozici. Bude záležet na zajímavosti nabídek kombinovaných služeb od bezdrátových ISP a samozřejmě na nastavené ceně služby. Nejlepší startovní pozici bude mít WiMAX tam, kde je jiných širokopásmových přípojek obecně nedostatek, což je i naše situace. Tam se pak může ujmout jak v centrech měst, tak v příměstských oblastech a satelitních městečkách.

Vzhledem k medializaci jsou očekávání vkládána do WiMAX značně vysoká. Nejdůležitější tedy bude, aby se certifikované produkty dostaly na trh co nejdříve a aby první komerční projekty byly skutečně tak nákladově zajímavé vzhledem ke kvalitě širokopásmových bezdrátových služeb, jak optimistické předpovědi dnes slibují.

Užitečné zdroje

Ø      IEEE Broadband Wireless Access Standards Working Group

            Ø    normy 802.16, 802.16c, 802.16.2 k dispozici zdarma ke stažení zde

23. 6. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.