Úvod > Články > Faktury konečně elektronicky

Faktury konečně elektronicky

Předminulý týden (16. 10. 2008) ohlásily Ministerstvo financí, Ministerstvo vnitra a sdružení SPIS (Sdružení pro informační společnost), že podepsaly Deklaraci o společném postupu v oblasti elektronické fakturace v ČR.

Dokument, který označily jako dopadem a významem daleko převyšující běžné ekonomické zprávy. Co přináší, respektive, co by mělo být jejím výsledkem?

Pokud vše půjde tak, jak si ministr financí M. Kalousek, prezident SPISu J. Polák a náměstek ministra vnitra Z. Zajíček naplánovali, tak na základě tohoto dokumentu bude navrženo řešení, jak fakturovat elektronicky. Méně pochopitelně řečeno – hledá se obecně uznávaný standard pro elektronickou fakturaci. Ministr financí M. Kalousek k tomu pro ČTK řekl:

"Je to dohoda všech vývojových, prodejních a implementačních firem, že se dohodnou a budou implementovat jednotný fakturační formát. Je to krok, který výrazným způsobem zjednoduší a usnadní administrativní zátěž jak plátcům, tak správcům." Na konferenci odhadl, že tímto krokem, jehož výsledky bychom měli vidět v horizontu jednoho roku, ušetříme 20 % administrativních nákladů.

Dohoda je unikátní i tím, že dovolí vznik standardu na základě demokratické shody a „zdola“ definovat standardy a formáty, které budou následně implementovány do produktů týkajících se fakturace. To je nepochybně lepší řešení, protože nám dává naději, že to celé bude s podporou soukromých subjektů i fungovat.

Deklarace samozřejmě přinese snížení nákladů soukromých subjektů i veřejné správy, zrychlení procesu fakturace a odstranění nutnosti archivovat papírové doklady, což je cíl nejedné vlády. Doufejme, že ve spojení se SPISem se konečně hnou ledy.

Návrh standardu jako takového vychází z doporučení UBL 2.0, vznikl na půdě pracovní skupiny SPIS „Elektronické standardy a výměna dat“ a nese název „ISDOC“.

Deklaraci ve smyslu závazku implementace standardu do svých řešení podepsalo těchto 14 firem (v abecedním pořadí): ABRA SOFTWARE, ASSECO CZECH REPUBLIC, CÍGLER SOFTWARE, ČESKÁ SPOŘITELNA, DC CONCEPT, ERNST & YOUNG, GORDIC, J.K.R., K2 ATMITEC, KARAT SOFTWARE, LCS INTERNATIONAL, MICROSOFT, SAP a STORMWARE. Celé znění Deklarace najdete na www.mfcr.cz.

28. 10. 2008

Autor:

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.