Úvod > Články > Broadband pro všechny 2 - americký styl

Broadband pro všechny 2 - americký styl

S tímhle poněkud socialistickým tvrzením kupodivu nepřišla žádná komise EU, ale šéf americké komise Federal Communicatons Commission Kevin Martin.

Prohlásil totiž, že přístup k velkorychlostnímu internetu je pro konkurenceschopnost Američanů tak důležitý, že si Spojené státy prostě nemohou dovolit něco podobného nenabídnout zdarma: „Existuje sociální povinnost zajistit, aby v přístí generaci mohl každý využít broadbandové služby, neboť to je to, co lidé chtějí“.

Martin doufá, že se mu podaří uchránit kus spektra, které bude v příštím roce vydraženo. A právě ten kus by chtěl využít pro svoji iniciativu. Někteří operátoři pochopitelně z toho nijak nadšeni nejsou. FCC má široké pole působnosti a funguje jako regulační orgán, který má na starosti oblast kabelové a terestriální televize, rozhlas, bezdrátové a telekomunikační služby.

Podle toho, co Martin v nedávných rozhovorech tvrdí, představuje broadband dneška totéž, co po desetiletí znamenaly klasické telefonní linky – základní způsob komunikace. Největší problém vidí právě v odlehlých oblastech, kde hlavními způsoby připojení jsou dosud buď satelitní připojení nebo klasický dial-up. Penetrace broadbandu je na venkově pouhých 38 procent, ve městech 57 procent a na předměstích dokonce 60 procent.

Martin vidí problémy i v ceně. Průměrná cena se ve Spojených státech pohybuje kolem 40 dolarů měsíčně, za rychlejší služby ale zaplatí zákazníci výrazně víc. Ruku v ruce s tím jde i rozšíření broadbandu – u domácností s ročními příjmy kolem 100 000 dolarů ročně má broadbandové připojení 85 procent, u domácností s příjmy kolem 20 000 potom pouhých 25 procent. Martin by chtěl ceny broadbandu dotovat z fondu Universal Service Fund, ve kterém dnes přibývá kolem 6 miliard dolarů ročně a který je používán k dotaci telefonního připojení v odlehlých oblastech. U této myšlenky zase křičí klasické telefonní společnosti, které peníze z tohoto fondu využívají k dotacím některých telefonních linek na venkově. A kdo přispívá do tohoto fondu? Každý, kdo ve Spojených státech vlastní telefon.

Martin se snaží použít kus nového spektra přidáním podmínky „broadband zdarma“ ke spektru označovaném jako AWS-3. Podle tohoto nápadu by 25 procent spektra bylo povinně použito k broadbandu zdarma. Mobilní operátoři protestují, nejhlasitěji asi T-Mobile, který před dvěma lety zaplatil za blízké spektrum AWS-1 4 miliardy dolarů. Cole Brodman z T-Mobile mluví o tom, že by povinně blokovaná část nového spektra rušila současné zákazníky.

Ne každý ale novou iniciativu kritizuje. Šéf mladé společnosti M2Z Milo Medin se k této myšlence hlásí a dokonce tvrdí, že s ní přišel jako první. Podle něj se jeho společnost do dražby zapojí. Podle něj si navíc společnost T-Mobile za potenciální problémy může sama, neboť její filtry a antény zachycují signály i v přesahujícím spektru, čímž může v budoucnosti docházet k problémům se spektrem AWS-3. Kde by M2Z na spektrum vzalo peníze, ale Medin neříká. Medin si představuje, že broadband zdarma by měl mít rychlost 768 kbit/s.

Podle některých analytiků by podobná služba výrazně změnila současný americký trh s broadbandovým připojením, kterým dominuje hrstka velkých kabelových a telefonních společností. Tyto firmy sice o zákazníky urputně bojují, v oblasti broadbandu mají ale podezřele jednotnou politiku, ať se jedná o cenu, rychlost nebo nabídku nejrůznějších kombinací.

Myšlenku broadbandového připojení zdarma, většinou ve formě Wi-Fi, si v nedávné minulosti s nadšením vyzkoušela řada amerických měst, ve většině případů došlo ke zklamání. Podle Medina by nová služba měla být lepší a i když bude „přenosná“, nebude plně „mobilní“, tj. bude přenostná po domě, ale nebude fungovat třeba v jedoucím autě. Důvodem bude omezený počet věží a základních stanic, což na jedné straně sníží náklady, na druhé omezí mobilitu.

30. 10. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí. Důvodem je zavádění 5G a přechod na 4G, což podpoří i další...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v červnu 2024

V červnu rychlost Wi-Fi internetu opět rostla. Podívejte se, jak si vedl váš provider a ve kterém kraji jsme...

 

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...