Úvod > Články > ADSL 8 Mbit/s i s pevnou za 1 Kč měsíčně. Chyba, nebo akce?

ADSL 8 Mbit/s i s pevnou za 1 Kč měsíčně. Chyba, nebo akce?

Další novinky uplynulých dní: Británie pod útoky kyberteroristů ― Intel vládne trhu s CPU ― Na světě je nové Ubuntu ― a více...

Velká Británie pod kybernetickými útoky

Šéf kyberobrany Spojeného Království varuje, že společnosti, jež hrají klíčovou roli v britské národní infrastruktuře, jsou pod neustálými útoky ze strany zahraničních hackerů.

Mark Oram z Centra pro ochranu národní infrastruktury (CPNI) upozorňuje, že pod útoky se ocitají počítačové systémy důležité pro obchodní chod Spojeného království. Snahy o infiltraci systémů se dotýkají hlavně elektráren a velkých finančních institucí. Útočníci se v systémech snaží najít zranitelnosti, kterými by mohli nejen ukrást citlivá data, ale celé počítačové sítě ochromit.

Britská vláda však pokusy o útoky na infrastrukturu země nepovažuje za příliš nebezpečné ― teroristické útoky v rovině kyberprostoru jsou prý nízkým rizikem, protože hackeři nemají příliš velké šance pochopit zranitelnosti a chyby v celé infrastruktuře.

Nicméně i tak bude úřad CPNI dále spolupracovat s jednotlivými společnostmi na co nejlepším zabezpečením sítí a také co nejlepším pochopením možných bezpečnostních rizik, kterým čelí.

Vyšla nová verze Ubuntu

Po půl roce mají uživatelé jedné z nejrozšířenějších linuxových distribucí důvod k radosti: vyšla nová verze Ubuntu 8.10 nesoucí označení Intrepid Ibex.

Jak už to u nových linuxových systémů bývá, Ubuntu 8.10 obsahuje nové linuxové jádro 2.6.27, které nese podporu řady nového hardwaru a opravuje předchozí chyby. Přítomná je poslední verze X.org 7.4, takže stávající ovladače ATI Catalyst (říjen 08) stále nebudou fungovat. Mezi na povrchu nejznatelnější novinky patří šifrování domovského adresáře v uživatelově účtu, přihlášení náhodného "hosta" (podobně jako ve Windows) nebo podpora 3G sítí v Network Manager 0.7.

Samozřejmostí je, že Ubuntu 8.10 včetně svých odnoží (Kubuntu, Xubuntu...) sestává z novějších programů ― nicméně přesto leckdo bude zklamán, že kancelářských balík OpenOffice.org v Ubuntu není ve verzi 3.0, ale stále 2.4.

Mírných změn doznalo i uživatelské prostředí, panely jsou průsvitné, je jiné výchozí pozadí a malé změny se odrazily i v různých animacích.

Ubuntu 8.10 je dostupné jak v 32bitové, tak i 64bitové verzi. Stahovat můžete buď přímo z českého serveru, jeho zrcadel, nebo přes torrent.

Intel vládne trhu s procesory, podíl AMD se snižuje

Analytická studie společnosti ISuppli ukazuje, že Intel posiluje svou pozici lídra v oblasti výroby procesorů.

Společnosti Intel podle posledních čísel za třetí kvartál letošního roku patří celkem 80,4% podíl v procesorovém průmyslu. Oproti stejnému kvartálu v loňském roce si Intel polepšil o 1,7 procentního bodu. Podíl AMD klesl o 1,8 procentního bodu na současných 12,1 %. Podle analytiků ze společnosti ISuppli za posilování pozice Intelu může hlavně jejich silné portfolio v oblasti notebooků.

ADSL i s pevnou za 1 Kč na měsíc

30. října se česká diskusní fóra o internetovém připojení zaplnila jedním tématem: ADSL s rychlostí 8 Mbit/s od Telefóniky O2 bylo včetně poplatku za telefonní linku dostupné za 1 Kč měsíčně. Službu na celý rok za tuto cenu šlo opravdu na stránkách Telefóniky O2 objednat.

Uživatelé posléze hlásili, že ADSL i s telefonem za 12 Kč za rok se jim opravdu podařilo objednat ― v odpoledních hodinách ale nabídka zmizela, resp. objednávku nešlo dokončit.

Pro opravdu neodolatelnou akci se nabízela dvě vysvětlení: buď šlo o opravdu skvěle provedenou virální reklamu, nebo o pouhopouhou chybu v systému Telefónicy O2.

V diskusních fórech se objevovaly informace, že objednávky proběhly bez problémů a někteří z operátorů s tím neměli vůbec žádné problémy a objednávku hladce potvrdili. Ale skutečnost, že někteří operátoři byli evidentně zaskočeni a nevěděli, jak situaci vyřešit, ukazuje zase na to, že se jednalo spíše o chybu.

Této variantě nahrává i to, že k podobnému problému v e-shopu Telefóniky došlo už v srpnu, kdy Telefónica O2 několik dní omylem prodávala jeden typ mobilu Nokia za poloviční cenu.

Google opravil svůj prohlížeč, aktualizujte

Společnost Google v minulých dnech vydala další, opravenou verzi svého webového prohlížeče Chrome.

V nové verzi vývojáři opravili jednu bezpečnostní chybu a vyřešili některé z dalších nahlášených problémů. Sestavení s označením 0.3.154.9 bude uživatelům postupně nabízeno, nicméně pokud chcete Chrome aktualizovat už teď, klikněte na ikonu Nastavení a zvolte položku O aplikaci. Příslušné aktualizace se stáhnou samy.

Jmenujme alespoň pár změn: už nedochází k ukládání dat ze zabezpečených stránek (HTTPS), došlo ke změně v chování prohlížeče při stahování spustitelných souborů a vylepšena byla podpora pluginů, jako je Flash, Quick Time a Windows Media. Uživatelé by díky tomu neměli při přehrávání videa mít problémy se zamrzáním prohlížeče a 100% vytížením procesorů.

Google Chrome si můžete stáhnout zde.

3. 11. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...