Úvod > Články > Rychlý mobilní internet v Česku: 3G sítě, 3G telefony...

Rychlý mobilní internet v Česku: 3G sítě, 3G telefony...

A další novinky uplynulých dní: Stahujte záplatu kritické zranitelnosti v Internet Exploreru ― Vyšlo OpenSUSE 11.1 plné novinek ― a více...

OpenSUSE 11.1. Bezplatný operační systém v nové verzi

Na světě je nová verze jednoho z nejpoužívanějších a nejsofistikovanějších linuxových systémů openSUSE. Verze 11.1 přináší více než 230 novinek, přichází obalena do desktopových grafických systémů KDE 4.1.3 a GNOME 2.24.1 (dle voleb jsou dostupné i další) a využívá jádro Linuxu ve verzi 2.6.27.7. 

Kde4-11_1-Desktop.png

Softwarová výbava openSUSE 11.1 je opět o něco bohatší, kromě aktualizovaných verzí již klasických programů pro každodenní práci, jako je Firefox 3, OpenOffice 3 (Novell edice) či Gimp 2.6 obsahuje i řadu dalšího aktualizovaného softwaru pro práci s multimédii, vývoj, správu sítí, práci s internetem a také Wine, díky kterému si můžete spustit spoustu programů určených výhradně pro MS Windows. Několik dalších programů přibylo (jako VoIP klient Ekiga pro hlasové a video hovory) a byl upraven i proslulý administrátorský nástroj Yast pro kompletní správu počítače (softwaru, hardwaru, sítí apod.). 

suse11.1-3Defekty.png

 

Přehled hlavních vlastností najdete na této stránce, snímky obrazovky si zase prohlédněte tady a zejména tady.

OpenSUSE 11.1 si můžete zdarma stáhnout v 32bitvé i 64bitové verzi, a to buď jako instalační DVD, nebo LiveCD. Podporované jsou nejen procesory AMD/Intel, ale i PowerPC. Stahovat lze přímo z webu/ftp nebo přes síť BitTorrent. Čeština je samozřejmě podporována. Více na http://software.opensuse.org.

Jestliže jste někdy o GNU/Linuxu uvažovali, openSUSE se vám bude líbit už proto, že na rozdíl od jiných distribucí se prakticky nikdy nebudete muset starat o příkazy v konzoli. Veškerá podstatná nastavení totiž provedete klikáním ve správci Yast. Společnost Novell stojí i za systémem SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) , který je vhodný zejména pro nasazení do firem, a serverovým SUSE Linux Enterprise Server (SLES).

Mozilla zapomněla zalepit díru ve Firefoxu

16. prosince vyšla aktualizovaná verze webového prohlížeče Firefox 2 (2.0.0.19). Jak se ale ukázalo, Mozilla zapomněla do aktualizací přidat jednu z bezpečnostních záplat.

Podle vedoucího týmu Firefoxu Mike Beltznera však přehmat uživatele velkým rizikům nevystavil. Odmítl ale říct, o kterou z deseti bezpečnostních oprav, které nová verze Firefoxu 2 obsahuje, se jedná. Navíc chyba se vloudila jen do verze pro Windows, uživatelé Linuxu a Mac OS X mohli zůstat klidní.

Ačkoli vydání verze 2.0.0.19 mělo být tím posledním v éře druhé řady tohoto prohlížeče, přehmat si vyžádal přípravu ještě jedné verze s již aplikovanou záplatou. A ta také záhy vyšla: Firefox 2.0.0.20 byl vydán 18. prosince. Mozilla radí, aby odteď už uživatelé migrovali na moderní Firefox 3, Firefox 2.0.0.20 byl už asi opravdu tím posledním.

Microsoft mimořádně vydal záplatu pro Internet Explorer

Jak jsme vás informovali minulý týden, po vydání rekordní dávky záplat pro systémy Windows a další produkty Microsoftu se zjistilo, že uživatele Internet Exploreru ohrožuje další vážná bezpečnostní chyba. Vědělo se sice o ní už nějakou dobu, ale na veřejnost se její specifikace dostala díky chybě čínských bezpečnostních expertů, kteří ji ve víře, že díru Microsoft opravil v dávce záplat, zveřejnili i s demonstrativním funkčním kódem. Microsoft však žádnou takovou záplatu nevydal, a na problém bylo zaděláno.

Charakter zranitelnosti byl na tolik závažný, že se během krátké doby objevila spousta případů napadení operačních systémů Windows, což vzbudilo velký zájem médií, které obvykle o dírách v softwaru neinformují.

Jak jsme předvídali, Microsoft nakonec opravdu vydal mimořádnou záplatu, která problém řeší. Pokud jste ještě svůj systém neaktualizovali, učiňte tak navštívením stránky Windows Update.

T-Mobile otočil. 3G síť bude

Společnost T-Mobile oznámila, že plánuje spustit svou vlastní 3G síť (na bázi UMTS FDD). Změnila tedy své prvotní plány, kdy ještě před pár měsíci tvrdila, že standardní 3G síti se věnovat nebude. Podle tehdejších prohlášení T-Mobile v 3G neviděl budoucnost a sliboval uvedení jiné technologie, LTE.

Jestliže se domníváte, že za změnou stojí čím dál větší obliba moderních telefonů (a příchozích netbooků) s podporou 3G, máte naprostou pravdu. Přístroje stavěné pro 3G sítě se u nás čile prodávají, přitom jejich potenciál využije málokdo. I když třeba majitelům datových telefonů zas až nevadí, že nemají jak využívat rychlý internet ve svém mobilu, T-Mobile vycítil šanci a 3G síť jim nabídne. Navíc, jak si řekneme níže, T-Mobile má v oblasti 3G telefonů své plány.

Podle toho, co T-Mobile prohlašuje, by první komerční spuštění sítě mělo proběhnout do konce roku 2009. Aspoň 70 procent populace by přístup k ní mohlo mít už v roce 2010.

Výstavba 3G sítě však neznamená, že by T-Mobile upustil od svých dřívějších plánů s výstavbou sítě s technologií LTE. Bude pracovat na obou sítích a dále i na rozšiřování pokrytí EDGE.

Telefony s Google Android už asi v únoru i u nás

Česká tisková kancelář na svém zpravodajském serveru FinančníNoviny.cz upozorňuje, že možná do konce února začne v Česku prodej mobilních telefonů postavených na linuxovém operačním systému Google Android. Výhradním prodejcem přístrojů HTC s poznačením G1 bude stejně jako v USA operátor T-Mobile (souvislost se zprávou výše o budování 3G sítí je zřejmá). Zástupci společnosti však termín odmítli komentovat. Dle jejich slov se G1 na českém trhu objeví během prvního čtvrtletí.

Spekuluje se i o jeho ceně a jak se zdá, ta bude výrazně nižší než za Apple iPhone 3G.

Připomeňme, že telefon HTC s Google Android se pyšní dotykovým displejem (o velikosti 8,1 cm a rozlišením 480x320 pixelů), velkou výsuvnou QWERTY klávesnicí (výsuvný je ve skutečnosti displej), 3,2megapixelovovým fotoaparátem nebo podporou různých sítí (GPRS/EDGE, UMTS/HSDPA/HSUPA), GPS a WiFi. Samozřejmostí je podpora Bluetooth 2.0 a microSD karet.

V současnosti se prodává jen ve Spojených státech a Spojeném království. Kromě českého trhu vpadne i do Nizozemí a Německa, Rakouska a asi také Polska.

22. 12. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.