Úvod > Články > WiMax - zatím nepohřbívat

WiMax - zatím nepohřbívat

Kolem technologie se pohybuje stále stejné povídání – podle toho, kterého experta se zeptáte, jedná se buď o technologii, která připomíná mrtvě narozené dítě, nebo o zázrak, který prorazí a oslní již příští měsíc.

Pravda bude asi někde uprostřed. Po dlouhých letech planých slibů se komerční nasazení konečně uskutečnilo – americká města Baltimore a Portland v lednu spouštějí WiMaxovou síť. Zdá se tedy, že se na firmu Clearwire konečně usměje štěstí. Clearwire je totiž broadbandový poskytovatel, který sází právě na WiMax. Zatím to vychází, v tomto měsíci firma dokončila propojení s WiMaxovou divizí společnosti Sprint. O pár týdnů předtím se do firemní kasy začaly hrnout peníze z celkové částky 3,2 miliardy dolarů, které přislíbily společnosti jako Google, Intel a Comcast.

Je na čase, mobilní technologie budou velice brzy potřebovat výrazně rychlejší připojení. Tok dat stále narůstá, není divu, že analýzy, jako třeba nedávný odhad společnosti Infonetics Research, odhadují pro WiMax nárůst trhu na 7,7 miliard dolarů v roce 2011.

Firmy podporující technologii WiMax ale nejsou jediné společnosti, které pracují na vývoji rychlého bezdrátového připojení. Na světě je konkurenční technologie LTE (Long Term Evolution), která pro WiMax představuje největšího a nejpřímějšího konkurenta. Technologie LTE je také nazývána G4, což by měla být budoucí verze nahrazující současnou technologii G3.

V drezu LTE kopou především Verizon a AT&T, Verizon přitom tvrdí, že by novou technologii měl někde ve Spojených státech spustit již v příštím roce. Pravdou ale je to, že LTE je ve vývoji oproti WiMaxu přece jenom pozadu, a když si uvědomíme, jak dlouho trvá, než výrobci začnou svými produkty podporovat novou technologii, LTE zrovna za rohem není.

Společnost Clearwire, založená pionýrem v oblasti telekomunikací Craigem McCawem, sebevědomě prohlašuje, že za WiMaxovou technologií stojí nejméně 80 výrobců periférií, od Samsunga přes Motorolu až po Nokii. Pro Clearwire a LTE ale platí stejná povinnost – překonat hlavní problém – přesvědčit výrobce periférií, aby připravili a začali prodávat dostatečnou nabídku výrobků pro novou technologii. Tady ale platí známé pořekadlo o tom, jestli bylo dřív vejce nebo slepice: výrobci totiž často vyčkávají na chvíli, kdy nová technologie začne být komerčně úspěšná.

Na druhé straně je ale pravda, že obě technologie mohou mít právo na život. Historie se totiž opakuje, ve chvíli, kdy se začala prosazovat technologie Wi-Fi, také se mluvilo o tom, že trh neunese Wi-Fi a G3. Jiní zase naopak tvrdili, že Wi-Fi technologii G3 převálcuje. Nakonec těch technologií současně funguje hned několik, např. iPhone úspěšně používá dva typy G3, Wi-Fi a Bluetooth.

Důvody, proč společnosti jako Clearwire prosazují WiMax, jsou jasné – technologie slibuje mimořádně širokou platformu, od telefonování přes internet, domácí a mobilní broadband až po videokonference. Poskytovatel by tedy prodával konzumentům broadband, který by mohli používat i na cestách.

Verizon se zatím snaží konkurovat systémem  G3 EV-DO. Ten funguje jen někde a rozhodně není zadarmo. Lze jej používat třeba ve vlaku z Washingtonu do New Yorku, musíme k tomu mít speciální kartu pro laptop (Verizon ji někdy nabízí zdarma, jindy si nechá zaplatit) a měsíční plán za 60 dolarů. Připojení není nijak mimořádně rychlé, ale funguje.

Může Clearwire vyhrát? Proč ne, ale bude k tomu potřebovat mnohem víc, než dnes slíbených 3,2 miliardy dolarů. A sehnat víc peněz v době dnešní finanční krize není nic jednoduchého.

27. 1. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.