Úvod > Články > Zkušenosti s nákupem mobilu v Anglii - o tisíce levněji

Zkušenosti s nákupem mobilu v Anglii - o tisíce levněji

O Anglii je známé, že tamní mobilní operátoři nabízí mobilní telefony většinou za podstatně nižší ceny, než jejich čeští kolegové. S nákupem mobilního telefonu v Anglii je ale spojeno několik možná nečekaných zjištění.

První anglický mobilní telefon jsem koupil na jaře roku 2008. Na radu svých anglických známých jsem vybral on-line prodejnu The Carphone Warehouse. Jde o stejnou společnost, která v letech 1999 až 2004 provozovala v České republice 12 obchodů The Phone House. Na konci roku 2004 společnost díky nepříliš přesvědčivým prodejním výsledkům ukončila v ČR svou činnost. Český The Phone house zakoupil mobilní operátor Oskar (nyní Vodafone), který přeměnil obchody na své standardní značkové prodejny a značka The Phone House v ČR zanikla.  

V Anglii mě překvapila cena, za kterou The Carphone Warehouse mobilní telefony prodává. Mnou vybraný mobil Nokia stál tou dobou v ČR necelých 5 tisíc Kč, zatímco v Anglii byl telefon za poloviční cenu. The Carphone Warehouse je přitom seriózní prodejce mobilních telefonů, který nabízí jen mobily určené pro anglický trh a samozřejmě dodržuje všechny zákony platné v Anglii. Takže důvodem nízkých cen není nějaké neslušené jednání a porušování distribučních pravidel výrobců mobilů, jak se tomu v některých případech děje v ČR (tzv. šedé dovozy). Za výhodnými cenami jednoduše stojí podmínky na anglickém trhu. 

Během objednávky mobilu v e-shopu jsem zjistil, že tímto způsobem je možné zakoupit telefon pouze na anglickou adresu - tj. nelze objednat telefon přímo do ČR. Navíc firma pravděpodobně ověřuje původ zákazníka dle platební karty, kterou je za zboží placeno. Proto nejspíš systém neumožnil zaplatit ani jednou z mých platebních karet, které běžně používám v ČR i zahraničí pro internetové platby. Musel jsem použít anglickou platební kartu.  

Po pár dnech přišla na mou anglickou adresu očekávaná zásilka s mobilním telefonem. Z přiložených dokumentů jsem se dozvěděl několik nových informací:

  • záruka na mobilní telefony a jiné elektro zboží je v Anglii jen 1 rok (v ČR je záruka ze zákona 2 roky)
  • záruka na mobilní telefon by měla platit v rámci celé EU, tj. také v ČR. Tuto informaci mi v ČR později osobně potvrdila pracovnice značkového servisu Nokia (firma Britex)
  • mobilní telefon nepodporoval češtinu - dostupných bylo jen asi 8 hlavních světových jazyků a mezi nimi nebyl žádný východoevropský

Po půl roce v Anglii, když jsem se chystal na další víkend do ČR, jsem se rozhodl obdarovat své blízké mobilním telefonem. Začal jsem proto podrobněji zjišťovat, jak je to aktuálně s nabídkou anglických mobilních telefonů. 

K mému překvapení jsem zjistil, že velká část v Anglii prodávaných mobilních telefonů je blokovaných jen pro síť jednoho operátora. Blokované jsou především mobilní telefony nabízené ve značkových prodejnách operátorů. Za poplatek řádově 20 liber je možné si nechat mobilní telefon odblokovat přímo v prodejně. Telefony nabízené na internetu od anglických prodejců jsou taky většinou blokované a to i na anglické verzi aukčního serveru eBay.  

Po delší době jsem dohledal, že jedním z mála prodejců, kteří mobily v Anglii neblokují, je právě výše uvedený The Carphone Warehouse. Vydal jsem se proto do jedné z jeho „kamenných“ prodejen v Cambridge, abych vše ověřil a případně rovnou mobilní telefony zakoupil. Při nákupu mobilních telefonů jsem zjistil:

  • Mobilní telefony od The Carphone Warehouse nejsou nikdy blokované
  • Při platbě v hotovosti prodejce vyžaduje uvedení anglické „domácí“ adresy (není potřeba nijak dokládat, stačí jen uvést) - platnost uvedené adresy včetně anglického poštovního směrovacího čísla se automaticky ověřuje v registru platných adres (vím to dobře, protože jsem uvedl omylem chybně číslo domu a systém zobrazil chybu)
  • Pokud je platba realizována platební kartou, tak uvedení anglické adresy není nutné
  • Pro získání zvýhodněné ceny telefonu je potřeba zakoupit současně také anglickou SIM kartu (kartu s kreditem můžete provolat a později nemusíte dále používat). Při platbě platební kartou musí být výše kreditu minimálně 10 liber, při platbě hotově je požadován kredit alespoň 20 liber
  • Přítomnost češtiny v menu telefonu je velmi individuální, záleží přímo na každém jednom telefonu. Prodejce může na požádání telefon zapnout a přítomnost ČJ ověřit. Podle mé zkušenosti většina mobilů značky Samsung češtinu nabízí, naopak u Nokií je přítomnost češtiny spíše příjemnou výjimkou

Nakonec jsem zakoupil dva vysouvací Samsungy. Za levnější telefon jsem zaplatil v Anglii 39 liber (cca 1200 Kč), zatímco český Vodafone stejný přístroj nabízel za 2577 Kč. Cena dražšího telefonu byla 69 liber (cca 2100 Kč), v e-shopu českého Vodafone stál tento telefon ve stejný den 3577 Kč. Zároveň jsem musel zakoupit dvě předplacené SIM karty Vodafone s kreditem.  

Oba telefony byly v češtině. Pro používání mobilních telefonů v ČR už jen zbývalo zakoupit redukci nabíječky, protože anglické elektrické zásuvky jsou jiných parametrů, než jsme z ČR zvyklí. Podobná redukce stojí v anglickém Tescu cca 2-3 libry (60-90 Kč), případně ji lze zakoupit za podobnou částku z pohodlí domova na internetu.

4. 2. 2009

Autor:

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

 

Facebook odstraní záložku Zprávy

Meta ukončuje kartu Facebook News. Nechce už vydavatelstvím dále platit za zpravodajský obsah.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...