Úvod > Články > CDMA - kde se stala chyba?

CDMA - kde se stala chyba?

Jste-li uživateli tohoto typu připojení, jistě vám neuniklo, že s ním měl Eurotel značné problémy. Na internetových portálech se často psalo o výpadcích, bojkotech, nových FUP (Fair User Policy), apod. V tomto článku se pokusím shrnout události, které provázejí CDMA v posledních měsících.

Vše začalo masivní reklamní kampaní Eurotelu na propagaci CDMA. Byl snížen aktivační poplatek, zlevněn modem na korunu a přislíben měsíc používání služby zdarma. K tomu všemu možnost do 14 dnů vrátit modem i službu zpět bez udání důvodů. Akce to byla seriózní, nelze jí nic vytknout.

Nenasytní uživatelé

Problémy nastaly s přibývajícím počtem uživatelů. Zde započínám svou tezi, že vinu nesou hlavně nenasytní uživatelé. Téměř každý, kdo přejde z omezeného internetu na broadband, začne být nenasytný a stahuje, co to jde. Asi je to problém zejména lidí z východních zemí, kteří jsou zvyklí brát, dokud někdo dává. U jiných typů připojení je FUP nastaven poněkud jinak - většinou po stáhnutí určitého objemu dat je snížena rychlost. U CDMA byl FUP aplikován je na P2P sítě, a to pouze přes den. To zapříčinilo vysoké zatížení sítě celodenně.

Důsledkem bylo snížení rychlosti připojení, někdy až na tragickou hranici GPRS. To se samosebou nelíbilo uživatelům, kteří se domluvili (zdaleka ne všichni), že uspořádají přetížení datové sítě Eurotelu. Tato akce se příliš nevyvedla a jediní, koho tím potrápili, byli ostatní uživatelé služby. A jak se k tomuto postavil Eurotel? V prvé fázi udělal několik zásahů do své sítě. To bylo provázeno výpadky služby. Těžko říci, o jaké zásahy se jednalo, nejpravděpodobněji ale šlo o posilování datové sítě.

Nová podoba FUP

Dalším krokem je testování nové podoby FUP. V čem spočívá? V rámci jedné hodiny se provádí statistika stahování dat - jakmile stáhnete určité množství, je vám na hodinu snížena rychlost připojení na hodnotu cca 10 kB/s - tedy na úroveň srovnatelnou s dial-up připojením. Tento stav trvá zhruba další hodinu, pak je rychlost navrácena na běžnou hodnotu. Otázkou zůstává, kde je ona bariéra, kdy se začíná aplikovat FUP. Na internetových diskusích se hovoří o 80 MB.

Pokud úvahy rozvedu dále, domnívám se, že 80 MB za hodinu je dostatečné množství pro tento typ připojení. Běžných uživatelů se toto nemůže jakkoli dotknout. Jinou otázkou je to, jak Eurotel prezentuje službu a jak se postaví k zákazníkům, kteří v důsledku nového FUP budou žádat ukončení smlouvy.

V minulých dnech představil Eurotel nový model datových tarifů. Důvodem byla zejména nepřehlednost stávající nabídky. Konkrétně jde o Internet Mobil, Internet Doma, Internet Business a Internet Kombi. Předností těchto nových tarifu je kromě přehlednosti také komplexnost. Například nejlepší tarif Internet Kombi umožňuje za jednu cenu využít připojení přes ADSL, CDMA, GPRS/EDGE nebo Wi-Fi. Samozřejmě nelze být připojen několika způsoby současně. Cena za Internet Kombi je zajímavých 1189 Kč vč. DPH měsíčně (při dvouletém závazku).

Závěrem je potřeba zmínit, že CDMA je revoluční služba, Eurotel zprovoznil jako první v Evropě vysokorychlostní bezdrátový internet, přístupný z většiny míst ČR. Pro mnohé je na cestách vysvobozením od pomalého GPRS a dá se tvrdit, že je stále alternativou tam, kde ADSL není dostupné. Jde tedy o službu zaměřenou na určitý typ zákazníka, ne jako řešení připojení pro široké masy.

8. 4. 2005

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...