Úvod > Články > 500 Mbit/s přes DSL

500 Mbit/s přes DSL

Švédská společnost Ericsson oznámila, že se jí podařilo překonat další milník v technologii DSL. Jako vůbec první firma demonstrovala přenos dat na bázi VDSL2 rychlostí vyšší než 0,5 Gbit/s.

Firma Ericsson přenesla data rychlostí vyšší než 500 Mbit/s na vzdálenost 500 metrů přes kroucené linky s použitím nejnovějších technologií svazování linek a eliminace přeslechů (tzv. „vektorizované“ VDSL2). „Klasické“ VDSL2 přitom dosud umožňovalo maximální symetrickou (tj. v obou směrech) rychlost kolem 100 Mbit/s do maximální vzdálenosti 300 metrů.

Naděje, že by nové zdokonalené VDSL2 přineslo výraznou změnu většině rezidentních zákazníků používajících ADSL/ADSL2+, je však malá. Vektorizované VDSL2 se dá použít především jako řešení „poslední míle“ v místech s blízko dostupnou optickou infrastrukturou pro připojení budov, kanceláří, vysílačů mobilních operátorů apod. Podmínkou však ještě je, že na těchto místech musí být „nadbytečné“ měděné linky.

„Tato technologie založená na VDSL2 nabízí na stávajících měděných linkách nevídané rychlosti. Díky tomu se operátorům otevírá nová cesta, jak zákazníkům poskytnout broadbandové služby, jako je IPTV. Operátorům umožňuje zvýšit přístupnost k optickým vláknům ― ti pro řešení poslední míle mohou použít měděné linky, tedy mohou maximálně využít existující infrastrukturu. Znamená to, že více zákazníků bude mít šanci užít si opravdových broadbandových služeb, jako je HDTV nebo video na přání (VoD),“ stojí v prohlášení společnosti Ericsson.

Z upraveného VDSL2 by neměli případně těžit jen domácí uživatelé, ale i mobilní operátoři, kteří plánují pro rychlé mobilní připojení v budoucnu nasadit HSPA nebo LTE. Pomocí existující infrastruktury měděných vedení je totiž snadné příslušným vysílačům zajistit vysokou konektivitu.

„Provedená demonstrace potvrzuje, že společnost Ericsson je lídrem v oblasti vývoje technologie k zpřístupňování broadbandu. Odráží i náš závazek vést neustálý výzkum a vývoj technologie DSL, který pomáhá byznysu poskytovatelů, kteří mohou využívat naše nová přístupová řešení,“ říká Hakan Eriksson, technický ředitel společnosti Ericsson.

Vektorizované VDSL2, jímž dochází k eliminaci přeslechů ve vedení, umožňuje extrémně vysoké přenosové rychlosti ― kapacita technologie VDSL2, která byla dodnes s to poskytnout symetrické připojení s rychlostí 100 Mbit/s do vzdálenosti 300 metrů, se zvyšuje díky potlačení rušení pocházejícího z dalšího měděného páru v tomtéž svazku kabelů. Jednoduše řečeno, potlačením rušení v měděných vedeních a spojování více linek se zvyšuje přenosová kapacita vedení a dosah rychlých služeb. V důsledku to znamená, že tím vzrůstá i počet potenciálních zákazníků, kteří se mohou ke skutečně vysokorychlostnímu internetu připojit.

Klíčem je spojování dvoulinek

Připojení přes DSL je často realizováno pomocí jedné měděné dvoulinky. Problémem je, že takové jedno vedení má velice omezenou přenosovou kapacitu, která dnešním nárokům na používání internetu přestává stačit. Fígl, jak přes měděné dráty přenášet data rychleji, je právě v jejich spojování a také nutném dokonalejším potlačování přeslechů. Zatímco někteří poskytovatelé rychlost broadbandu přes měděná vedení navyšují spojováním dvou linek, společnosti Ericsson se podařilo jich spojit celkem šest. Správně spojené páry a sofistikovaně vyřešená eliminace přeslechů („vektorizováním“) byly klíčem k tomu, aby mědí i na vzdálenost 500 metrů data protékala rychlost 0,5 Gbit/s. (Spojování linek bylo už kdysi řešením, jak zrychlit připojení k internetu u dial-upu, který jinak nabízí jen 56 kbit/s; propojení dvou telefonních linek navíc zaručovalo, že pokud jedna linka vypadla, připojení k internetu zůstalo zachováno.)

Nadstavba pro optiku

Jak už bylo zmíněno, z mnoha racionálních důvodů není pravděpodobné, že by vylepšené VDSL2 nahradilo nejpoužívanější ADSL. Vektorizované VDSL2 s více linkami může najít své uplatnění například pro připojení zákazníků, kteří jsou docela blízko optickým rozvodům. Tedy mohlo by posloužit jako nadstavba zejména u technologií FTTN/FTTCab a FTTC, tj. tehdy, když optická vlákna jsou vedena k pouličním skříním (kabinetům) nebo k chodníku. Samozřejmě se bude hodit i pro rozvody i v rámci budov, je-li optika dostupná přímo v nich (FTTB). Podmínkou pro FTTN/FTTCab je maximální vzdálenost půl kilometru.

Otázkou je, na kolik místech existují nevyužité měděné linky ― nemluvě o tom, že hustota zasíťování, kvalita vedení a jiné faktory se liší od města k městu a stát od státu, takže hovořit o globálním nasazení nového VDSL2 nejde příliš rozumně hovořit.

“Existují místa, kde je šest párů měděných linek dostupných a kde se dají využít. Na druhou stranu někde nejsou, a v tom případě musíte budovy připojit přes optiku,“ říká  Don McCullough ze společnosti Ericcson. Pokládat totiž nové měděné rozvody je z ekonomického hlediska s ohledem na budoucnost nevýhodné a zbytečné. „Jasně, pokud můžete mít optiku, zvolte optiku.“

O nasazení klasické VDSL2 technologie už uvažuje řada velkých zahraničních firem. Například americká společnost BT ji zmiňuje jako stěžejní prvek v rozšiřování broadbandu nové generace na národní úrovni. Počítá právě s využitím FTTCab a dotažením přes VDSL2. Podle původních plánů by toto řešení mělo Američanům zaručit symetrické připojení s rychlostmi nad 50 Mbit/s. Naproti tomu vektorizované VDSL2 může nyní poskytnout rychlosti několikanásobně vyšší.

Podle společnosti Ericcson by se vylepšené VDSL2 mělo začít používat koncem letošního roku ― standardy pro VDSL2 a spojování linek již existují, čeká se jen na standardizaci vektorizace, která by měla být v tomto termínu hotová.

20. 3. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...