Úvod > Články > Wi-Fi ve vašem televizoru

Wi-Fi ve vašem televizoru

Trendem tohoto roku – alespoň soudě podle tiskových konferencí firem, jež vyrábějí digitální elektroniku – bude bezdrátová domácnost s připojením k internetu přes televizor.

Na Wi-Fi vsadili v mnoha firmách. Už od dubna se v obchodech objeví příslušné LED televizory, které budou mít možnost bezdrátového připojení díky Wi-Fi (DLNA standard), a to jen jako doplněk k USB, internetu v televizi a obsahu na vyžádání, jakým může být třeba Youtube nebo Yahoo.

Domácí kina navíc budou obsahovat CD ripování nebo příjem HD streamingu z Blu-Ray přehrávačů.

Např. firma Samsung uvede na trh BD 7255, kde budou bezdrátově propojeny i reproduktory, a to na frekvenci 8 GHz, aby nerušily procesory počítačů a další zařízení. Reproduktory navíc budou mít membrány z mořských řas.

Bezdrátově bude tedy prakticky možné kupř. z počítače odeslat DivX soubor do televize nebo  Blu-Ray přehrávače a podívat se na něj zde. Stejně tak bude možné přenést do televizoru video z digitálního fotoaparátu či mobilu a samozřejmě i obyčejné fotografie.

Některé nové digitální fotoaparáty budou navíc natáčet v HD rozlišení (720 pixelů, H.264), takže přenos do HD a FHD (full high definition) televizí nezpůsobí nějakou možnou ztrátu kvality.

Na trhu se objeví nové SSD disky pro digitální videokamery. Současné mají maximální kapacitu 64 GB, na příští rok mají být k sehnání s kapacitou 256 GB.

Což všechno znamená, že jsme stále blíž oné nedávno futuristické představě bezdrátového propojení přístrojů v bytě. Už dnes se prakticky dá bezdrátově stahovat obsah z fotoaparátů, videokamer, notebooku i stolních počítačů, z mobilních telefonů a některých handheldů (a to nejen díky Wi-Fi, ale u některých modelů i přes Bluetooth), a začíná se nově zkoušet propojení s ledničkami a pračkami.

Celá věc však trochu vzbuzuje i určité otázky, např. po zabezpečení takové sítě, o němž se na podobných tiskových konferencích moc nemluví, případně jen ve velmi obecných termínech.

Dalším problémem bude již tak vysoký „elektronický smog“, o jehož vlivu na lidský organismus a zdraví se stále vedou spory a jasná studie neexistuje. A ani nemůže, protože utekla příliš krátká doba, kdy se éter takto elektricky zahustil, takže není možné statisticky určit, co na co má vliv a oddělit zrno od plev.

Také u zvýšené propagace Blu-Ray mi přijde, že jde o předčasnou věc. Doposud v ČR vyšlo cca 250 titulů na Blu-Ray a rozhodně nejde o přehrávače a disky cenově dostupné Novákům z Horních Dolních Kotěhůlek, což většinou bývá cílový segment trhu.

Stejně tak možná bude většině národa jedno, jestli má fotoaparát 6 nebo 10 megapixelů rozlišení, a nějaké Bluetooth a Wi-Fi je asi nebude zajímat. Otázkou tedy je, kolik lidí tyhle novinky bude chtít v nejbližší době koupit, navíc za ne zrovna nízkou cenu.

A kolik jich raději počká, až se tyto novinky natolik ujmou, že budou cenově dostupné i pro ty, kteří pobírají průměrnou až podprůměrnou mzdu.

26. 3. 2009

Autor: Jan Lipšanský

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...