Úvod > Články > UPC - zrychlení přípojek až na 30 Mbit/s dokončeno

UPC - zrychlení přípojek až na 30 Mbit/s dokončeno

A další novinky uplynulých dní: Zaměstnanci častěji udávají firmy kvůli nelegálnímu softwaru - Office 2003 a XP jdou do důchodu - a více...

UPC - zrychlení přípojek až na 30 Mbit/s dokončeno

Největší český kabelový operátor počátkem minulého týdne oznámil, že úspěšně završil navyšování rychlostí internetových přípojek zákazníkům využívajícím služby Starter, Easy, Classic, Light, Extreme a Professional.

Tyto rychlostní varianty byly v nabídce UPC Česká republika do září loňského roku, kdy je vystřídaly zjednodušené a rychlejší nabídky 10M a 20M. Tehdy započatá vlna zrychlování přípojek, která proběhla nejen u UPC, ale i u konkurenčních poskytovatelů internetového připojení přes ADSL, tedy došla svého konce a zákazníkům, kteří využívali starší varianty, byla rychlost stahování navýšena na hodnoty od 10 Mbit/s do 30 Mbit/s. Předchozí rychlosti v rámci programů Starter až Professional se přitom pohybovaly od 2 Mbit/s do 20 Mbit/s.

Nejvíce si polepšili klienti s variantou Starter, kterým přípojka byla zrychlena pětkrát ve směru k nim (z 2 Mbit/s na 10 Mbit/s) i ve směru od nich (upload, z 256 kbit/s na 1000 kbit/s).

„Děkuji všem zákazníkům dřívějších nabídek, že svým porozuměním přispěli k úspěšnému přechodu Internetu UPC na zcela nové hodnoty a věřím, že nové rychlosti za stejnou cenu budou tou pravou odměnou,“ říká Václav Bartoň, generální společnosti UPC.

Operátor UPC však připomíná, že není s to garantovat kvalitu přístupu ke všem objektům v internetu. "Vzhledem k povaze internetu nemůže společnost garantovat specifické parametry přístupu ke všem objektům v síti internet. Poskytování internetových služeb třetími stranami, přístup k webovým stránkám apod. je závislý na spojení obou koncových bodů (uživatel-server) napříč sítí a je tedy mimo kontrolu společnosti UPC," uvádí tisková zpráva.

Příchozí zákazníci si mohou objednat jednu ze dvou rychlostních variant 10M a 20M (rychlosti "až" 10 Mbps/1 Mbps a 20 Mbps/1,5 Mbps).

Microsoft brzy omezí podporu Office 2003 a Windows XP

Kancelářský balík MS Office 2003 se už 14. dubna dostane do fáze prodloužené podpory. Znamená to jediné: aktualizace jiného než bezpečnostního charakteru nebudou přístupné všem a ne bezplatně. Stejný osud čeká i operační systém Windows XP. 

Microsoft balík Office 2003 přesouvá do fáze rozšířené odborné pomoci podle již dopředu daného plánu. Od 14. dubna pro něj přestanou vycházet aktualizace řešící různé problémy a kolize, jež primárně nesouvisí s bezpečností. Microsoft nadále bude bezplatně dodávat bezpečnostní záplaty, ovšem jiné aktualizace budou dostupný pouze firemním zákazníkům, kteří mají s redmondskou společností uzavřeny smlouvy o podpoře. Společně se záplatami budou nadále zdarma dostupné i definice nevyžádané pošty pro MS Outlook 2003. 

Je to druhý významný produkt Microsoftu, který se na jaře letos takříkajíc odebere na odpočinek. Do stejné fáze se totiž dostává i stále ve světě nejpoužívanější a nejžádanější operační systém Windows XP, jenž byl prvně vydán už v roce 2001.

Prodloužená odborná pomoc Office 2003 i Windows XP skončí až za pět let, 8. dubna 2014. 

Zaměstnanci častěji udávají firmy kvůli nelegálnímu softwaru

V souvislosti s masivnějším propouštěním napříč různými odvětvími se objevuje stále více případů, kdy vyhození zaměstnanci své bývalé zaměstnavatele udávají kvůli nelegálními softwaru používanému ve firmách. Zprávu s odvoláním na agenturu AFP přinesla Česká tisková kancelář.

Nárůst hlášení o podezření z použivání nelicencovaného softwaru jde vidět hlavně ve Španělsku, kde oproti loňskému roku za stejné období jejich počet vzrostl o 27 procent. Udávání firem ze strany propuštěných zaměstnanců je sice aktem pomsty, přesto je španělské úřady berou velice vážně a v zemi boj proti pirátství sílí.

Španělská pobočka organizace BSA, tvořená známými softwarovými společnostmi v čele s Microsoftem, si nárůst hlášení vysvětluje právě velkým propouštěním. Míra nezaměstnanosti v zemi se začátkem roku vyšplhala na 15,5 procenta. Evropský statistický úřad hlásí, že toto číslo je vůbec největší ve všech zemích eurozóny

Komedie skončila. TomTom a Microsoft podepsaly dohodu

Společnosti TomTom a Microsoft spolu uzavřely patentovou dohodu a stáhly žaloby, které na sebe podaly.

Nizozemský výrobce navigací GPS byl redmondskou společností zažalován před měsícem. Microsoft jej vinil z porušování celkem osmi patentů včetně tří, které se týkaly implementace linuxového jádra v navigačních produktech. Šlo o vůbec první kauzu, kdy Microsoft někoho zažaloval kvůli linuxovému jádru. Jablkem sváru v tomto případě byly techniky pro práci s široce používaným souborovým systémem FAT. Krok Microsoftu vzbudil v open source světě velké pozdvižení a pomoc TomTomu přislíbila organizace Linux Foundation a členské firmy včetně patentové společnosti Open Invention Network (OIN). Na seznamu firem v Linux Foundation a OIN figurují taková jména jako IBM, Hitachi, HP, Oracle, Intel, Fujitsu, Novell, NEC, Red Hat, Sony nebo Philips.

Reakce firmy TomTom přišla zanedlouho. I ona zažalovala Microsoft z porušování patentů. Čtyři její patenty měl Microsoft porušovat v systému Microsoft Streets & Trips, plánovači tras pro území Severní Ameriky.

To, že celá kauza vyústí nakonec ve vzájemnou dohodu, od počátku předvídala řada analytiků i médií. Softwarové patenty jsou totiž často považovány jen za nástroj, jak se firmy vzájemně mohou držet v šachu a soupeře nutit ke spolupráci. Tak se také stalo, a i přes první náznaky velkého boje zástupců open source průmyslu s redmondským žralokem se celá situace uklidnila očekávaným způsobem.

V rámci dohody nizozemská společnost Microsoftu zaplatí za použití technik chráněných patenty včetně těch v linuxovém jádru. Microsoft za patenty TomTomu platit nemusí nic. Ani jedna ze stran však finanční podmínky nezveřejnila. Aby TomTom neporušil licenci GPLv2 vztahující se na Linux a jiné open source produkty, přislíbil, že technologie související s FAT ze svých produktů během dvou let odstraní. 

HP zvažuje netbooky s Androidem

Počítačový výrobce Hewlett-Packard potvrdil nedávné spekulace o produkci netbooků s operačním systémem Android. Přesto jasně říká, že cesta k nasazení tohoto systému bude ještě dlouhá.

Podle dostupných informací se za rok 2008 prodalo na 10 milionů kusů netbooků, levných a ultrapřesnosných počítačů, z čehož podle analytické společnosti IDC 6,7 milionu v Evropě a necelý milion ve Spojených státech. Analytici se dále domnívají, že v letošním roce se trh s netbooky zdvojnásobí.

Většina netbooků i přes původní optimistické reakce open source sféry používá jako operační systém MS Windows XP Home (na americkém trhu se jejich podíl na tomto segmentu trhu pohybuje mezi 70 a 80 procenty). Nicméně linuxové systémy (používají se nejvíce Ubuntu, Xandros a Linpus) výrobcům počítačů umožňují zvýšit z prodeje čistý zisk díky absenci licenčního poplatku za Windows XP.

Společnost Hewlett-Packard teď zvažuje, že v budoucnosti na svých netboocích vyzkouší operační systém Android (postavený na linuxovém jádru), ale jeho nasazení nechce uspěchat. Stejně jako řada analytiků si je vědoma, že Android ještě pro použití na osobních počítačích není zralý. "Vždyť je sotva použitelný na mobilních telefonech," řekl pro server Yahoo Avi Greengart z analytické společnosti Current Analysis.

Přeportování systému Android na netbooky nezvažuje jen Hewlett-Packard, ale i další firmy. Práci na předělání Androidu nedávno oznámily Qualcomm a Freescale, které se na rozdíl od jiných soustředí na platformy s procesory ARM, čili odlišnou architekturu než x86 používanou na osobních počítačích (Intel, AMD). Procesory typu ARM jsou podle mnohých v tomto směru platformou budoucnosti, mají nižší spotřebu než „klasické“ procesory a pro nasazení do netbooků jsou mnohem vhodnější než současné procesory Intel Atom. Proto už v současnosti se na přechod na ARM připravují i různí linuxoví distributoři. 

6. 4. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.