Úvod > Články > Telefon zadarmo

Telefon zadarmo

Myšlenka propojit domácí počítač s mobilem, databází digitálních písniček a bůhví čím ještě není v dnešní době nijak převratná.

Broadbandové připojení k internetu má kdekdo, většina majitelů navíc má doma nějakou rudimentární (či více sofistikovanou) síť.

Proto ve chvíli, kdy začínající kalifornská firma Ooma přišla s konceptem levného propojení domácí elektroniky, řada lidí pokrčila rameny. I když samotná myšlenka není revoluční, na způsobu provedení něco je. Domácí sítě nejsou často nijak dokonalé a většinou vyžadují separátní přístroje, např. televize propojená s počítačem a přehrávač písniček zase s televizí.      

Myšlenka, kterou propaguje společnost Ooma, je následující: nabídnout krabici (ve které je v principu počítač s operačním systémem na bázi Linuxu). Tento hardware bude umístěn mezi připojením k broadbandu (ať už DSL, nebo kabelový modem) a zbytkem domácí sítě. Tím vlastně síť získá centrální hardware.

První z řady slibovaných centrálních systémů je již pod jménem Ooma Hub na světě, a jedná se o alternativu telefonu. Systém využívá technologii VOIP, takže hovory přicházejí na normální domácí telefon prostřednictvím broadbandového připojení. Pokud do Hubu investujeme 249 dolarů, budeme mít místní hovory zdarma, mezinárodní hovory na pevnou linku za pár centů a hovory na mobily v zahraničí za kulantních 25 centů za minutu.

Ooma tedy dává možnost nakoupit si hardware a dál neplatit telefonní účty. Zatím se prodalo několik desítek tisíc kusů, a na firmu se hrne jen chvála. Instalace je jednoduchá a hlavně je spojení oproti dosavadním službám VOIP, jako je známá firma Vonage, mnohem kvalitnější a navíc odpadá měsíční poplatek ve výši 25 dolarů (který navíc kryje jen hovory na území Spojených států).

Podle toho, jak si Ooma představuje budoucnost, je nahrazení klasického telefonu jen začátkem. Pro firmu tento Hub představuje jakéhosi trojského koně, jak už jednou propasíruje svůj hardware někomu do bytu, už bude jednoduché prodat mu další služby. První na řadě budou asi bezpečnostní aplikace, od ořezaného internetu pro děti až po zvýšenou bezpečnost celé sítě.

Připravuje se také měření množství přenesených dat. Jak lidé využívají svůj broadband víc a víc, nastává mnohem větší přenos dat (zejména stahování) a stále víc telefonních a kabelových poskytovatelů se začíná tvářit značně nerudně. Pokuty a omezení přístupu jsou již běžnou sankcí. Ooma Hub by mohl pomoci lépe monitorovat využití broadbandu a zabraňovat nepříjemným účtům.

O podobné služby bude v blízké budoucnosti určitě zájem, to jen dnes se k nim zákazníci zrovna nehrnou. Ooma proto sází na telefon, protože účty za telefon dostává každý.

Celý koncept zní poněkud lépe, nežli v praxi funguje. Tak úplně se totiž telefonního nebo kabelového účtu stejně nezbavíme, protože k internetovému připojení budeme telefonního nebo kabelového poskytovatele stejně potřebovat. Navíc dodatečné služby jako je druhá linka nebo přesun hovorů na mobilní telefon si Ooma nechává zaplatit extra. Jedinou výhodou je to, že jsou založeny na softwaru, takže jsou spuštěny okamžitě a jsou stále levnější, nežli je nabídka velkých firem.

Část týmu firmy Ooma přišla z Cisca. Zbytek, včetně CEO Richa Buchanana a marketingového týmu, potom ze společnosti Sling Media, která prodává úspěšný Slingbox pro TV streaming. Ooma má tedy lidi, kteří vědí, co dělají. Jestli vsadili na správného koně, to ukáže až budoucnost.

9. 4. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...