Úvod > Články > 100 Mbit/s do každé domácnosti. Austrálie se chystá na velký projekt

100 Mbit/s do každé domácnosti. Austrálie se chystá na velký projekt

Australská vláda oznámila, že vybuduje vlastní optickou infrastrukturu. Cílem je skoro všem Australanům do domácností i firem přivést broadbandové přípojky s rychlostí 100 Mbit/s.

Nespokojenost australských představitelů se současným stavem broadbandu na území Austrálie vyústila v rozhodnutí postavit vlastní kvalitní síť napříč kontinentem.

Vládní kabinet k vybudování sítě založí vlastní společnost, v níž budou figurovat i některé další soukromé subjekty (s maximálním podílem 49 %). Ministerský předseda Kevin Rudd řekl, že vláda se ke stavbě „nové superrychlé národní broadbandové sítě“ rozhodla sama poté, co telekomunikační firmy vládu zklamaly, protože jsou schopny nabídnout velice nízké koncové rychlosti přípojek, které současným trendům nestačí. Navíc jak ukazují různé průzkumy,  Austrálie disponuje mnohem pomalejšími přípojkami než ostatní vyspělé ekonomiky.

Premiér Kevin Rudd už odkryl i bližší informace, jak si australská vláda síť a její přínos představuje.

  • K internetu připojí 90 procent všech australských domů, škol i pracovišť. Bradbandové přípojky budou dosahovat rychlosti až 100 Mbit/s. Podle statistik je tato rychlost 100krát rychlejší než průměrná rychlost, jíž dosahují rezidentní a firemní zákazníci dnes.

  • Ostatní budovy a méně dostupné lokality budou k síti připojeny novou generací bezdrátových spojů a satelitními technologiemi. Předpokládané průměrné rychlosti by v tomto případě měly dosahovat alespoň 12 Mbit/s.

  • Výstavba a provoz sítě přinese každoročně v průměre 25 000 pracovních míst. Projekt má přitom naplno běžet 8 let.

Jak už bylo řečeno, vláda kvůli budování nové australské optické infrastruktury založí novou společnost, v níž počítá i účastí s vybranou soukromou společností. Přesto si ohlídá, aby byla stále hlavním vlastníkem .

Nově založená společnost bude do výstavby a provozu národní broadbandové sítě během osmi let investovat až 43 miliard australských dolarů, což v přepočtu dělá takřka 615 miliard korun.

Podle slov ministerského předsedy jde o největší reformu v telekomunikacích za posledních dvacet let. Důležité je i to, že projekt zaručí, že dojde k oddělení poskytovatele infrastruktury (což bude tedy firma založená státem a dalším partnerem)  od přeprodejců služeb (jednotlivých poskytovatelů internetového připojení). Přínos v tomto přístupu spočívá tedy v tom, že všem poskytovatelům služeb bude zaručen lepší a rovný přístup (tj. ti se nebudou muset za nevýhodných podmínek doprošovat dominantního operátora pro přístup k páteřní síti a jednotlivým okruhům). Tím by samozřejmě mělo dojít k vytvoření lepšího konkurenční prostředí a firemní klientela stejně jako rezidentní zákazníci by měli mít větší šanci získat kvalitní služby.

„Tato historická celonárodní investice pomůže transformovat australskou ekonomii a dá vzniknout novým pracovním místům a obchodu 21. století,“ stojí ve společné tiskové zprávě premiéra a několika ministerstev.

Specifikace připojení

Nová síťová infrastruktura bude řešena následovně:

  • jako řešení pro poslední míli poslouží přípojky na bázi FTTP (= FTTH nebo FTTB, čili optické vlákna až domů k zákazníkovi nebo společné budovy, kde se rozvod na velice krátké vzdálenosti řeší metalicky). V městech a hustěji osídlených lokalitách budou zákazníci moci využít připojení s rychlostí až 100 Mbit/s. Optika by se měla budovat ve všech městech s alespoň 1000 obyvateli.

  • Méně dostupné a nepříliš obydlené lokality budou mít konektivitu zajištěnou bezdrátovými spoji a satelitními technologiemi. Slibovaná rychlost v těchto oblastech má dosáhnout minimálně 12 Mbit/s. Řešení „FFTBH“ (Optické vlákno až do buše) se tedy konat nebude.

  • Optická vlákna poslouží k propojení měst, hlavních regionálních center a venkovských měst.

Vláda slibuje, že díky svým specifikům bude optická síť sloužit každému obyvateli a každé firmě na území Austrálie. A to bez ohledu na to, kde se domácnosti nebo sídla firem nacházejí. Vždy by měl existovat způsob, jak je k síti připojit, a tak jim poskytnout skutečně rychlé internetové připojení.

Vládní kabinet si uvědomuje, že kvalitní a rychlý broadband je naprosto nezbytný pro komunikaci Australanů a také obchod. „Naše síť zvýší produktivitu Austrálie, pomůže ve sféře vzdělávání, zlepší poskytování zdravotnických služeb a vzájemně spojí velká města a regionální centra.“

To, že pro moderní připojení jiná cesta než přes optické přípojky nevede, už Austrálie ví: „Vládě bylo experty jasně doporučeno, ať investuje do technologie založené na optických vláknech ― jako doplněk poslouží nové generace bezdrátových sítí a satelitní technologie. Použití FTTP před FTTN vládě doporučila i Australská komise pro hospodářskou soutěž a spotřebitele.“ Řešení FTTN je méně vhodné proto, že optická vlákna jsou od koncového uživatele více vzdálená ― více než půl kilometru ― a připojení k vláknům kovovými vedeními je velkou vzdáleností znehodnoceno. Proto FTTN nemůže koncovým uživatelům poskytnout tak kvalitní a rychlé služby jako FTTH, resp. FTTB.

„Stejně jako výstavba kolejí udávala směr vývoje v 19. století a elektrické sítě v 20. století, broadband představuje stěžejní infrastrukturu pro 21. století,“ řekl pro server News.com premiér Rudd.

10. 4. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...