Úvod > Články > Modrý zub v novém hávu

Modrý zub v novém hávu

Konečně jsme se dočkali dne, kdy se měla objevit třetí verze oblíbené technologie Bluetooth. Nová verze slibuje dovolit této technologii pracovat také v sítích WiFi.

Bezdrátová technologie WiFi slouží především k připojení k internetu, adaptéry jsou však energeticky poněkud náročné, což u laptopů pocítíme na výdrži baterií. Technologie Bluetooth je z tohoto pohledu příznivější, dosah signálu je ale horší, stejně tak jako rychlost přenosu.

Tady by právě měla být výhoda verze 3.0 – v internetové kavárně se tak připojíme k internetu s každým mobilem, který podpoří novou technologii. O to, aby si obě technologie rozuměly, se naštěstí nebudeme muset starat - místo toho  zapracuje Generic Alternate MAC/PHY, který využije rychlosti technologie 802.11n. Bluetooth by měl připojení k WiFi zvládnout automaticky. Modrý zub se tak skokem dostane nad své současné maximum kolem 3 Mbps. Pokud bude všechno tak, jak skupina předpovídá, Bluetooth použije WiFi ve chvíli, kdy potřebuje poslat rychle data, potom se automaticky odpojí a tím zachová nízké energetické nároky.

Další výhodou by měla být technologie Enhanced Power Control, která by měla minimalizovat množství výpadků při komunikaci , ke kterým docházelo především ve chvíli, kdy jsme přístroj strčili do kapsy nebo do tašky. I tak si ale ještě nějakou dobu počkáme na to, kdy se Bluetooth dostane poblíž rychlosti 480 Mbps, o které skupina Bluetooth Special Interest Group neustále mluví.

Co by mělo být obzvláště potěšující je zpětná kompatibilita. I zde ale budou platit fyzikální zákony, které určují, že rychlost bude pouze taková, jaká je rychlost nejpomalejšího článku, takže starší přístroje prostě budou s těmi nejnovějšími stále komunikovat rychlostí technologie 2.1.

Samozřejmě se okamžitě začalo spekulovat o tom, které zajímavé aplikace budou novou technologie podporovat. Téměř automaticky se upřela pozornost na dnešního krále mobilních telefonů – na iPhone. Ten sice využívá technologie 2.0, v létě se ale objeví nová verze firmwaru pro iPhone, shodou okolností také verze 3.0. V červnu by se navíc měla objevit nová generace iPhonu, který by údajně měl využívat bezdrátové technologie ultra-wideband (UWB). Apple ale zatím, jak je ostatně tradicí této firmy, drží bobříka mlčení.

1. 5. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí. Důvodem je zavádění 5G a přechod na 4G, což podpoří i další...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v červnu 2024

V červnu rychlost Wi-Fi internetu opět rostla. Podívejte se, jak si vedl váš provider a ve kterém kraji jsme...

 

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...