Úvod > Články > Modrý zub v novém hávu

Modrý zub v novém hávu

Konečně jsme se dočkali dne, kdy se měla objevit třetí verze oblíbené technologie Bluetooth. Nová verze slibuje dovolit této technologii pracovat také v sítích WiFi.

Bezdrátová technologie WiFi slouží především k připojení k internetu, adaptéry jsou však energeticky poněkud náročné, což u laptopů pocítíme na výdrži baterií. Technologie Bluetooth je z tohoto pohledu příznivější, dosah signálu je ale horší, stejně tak jako rychlost přenosu.

Tady by právě měla být výhoda verze 3.0 – v internetové kavárně se tak připojíme k internetu s každým mobilem, který podpoří novou technologii. O to, aby si obě technologie rozuměly, se naštěstí nebudeme muset starat - místo toho  zapracuje Generic Alternate MAC/PHY, který využije rychlosti technologie 802.11n. Bluetooth by měl připojení k WiFi zvládnout automaticky. Modrý zub se tak skokem dostane nad své současné maximum kolem 3 Mbps. Pokud bude všechno tak, jak skupina předpovídá, Bluetooth použije WiFi ve chvíli, kdy potřebuje poslat rychle data, potom se automaticky odpojí a tím zachová nízké energetické nároky.

Další výhodou by měla být technologie Enhanced Power Control, která by měla minimalizovat množství výpadků při komunikaci , ke kterým docházelo především ve chvíli, kdy jsme přístroj strčili do kapsy nebo do tašky. I tak si ale ještě nějakou dobu počkáme na to, kdy se Bluetooth dostane poblíž rychlosti 480 Mbps, o které skupina Bluetooth Special Interest Group neustále mluví.

Co by mělo být obzvláště potěšující je zpětná kompatibilita. I zde ale budou platit fyzikální zákony, které určují, že rychlost bude pouze taková, jaká je rychlost nejpomalejšího článku, takže starší přístroje prostě budou s těmi nejnovějšími stále komunikovat rychlostí technologie 2.1.

Samozřejmě se okamžitě začalo spekulovat o tom, které zajímavé aplikace budou novou technologie podporovat. Téměř automaticky se upřela pozornost na dnešního krále mobilních telefonů – na iPhone. Ten sice využívá technologie 2.0, v létě se ale objeví nová verze firmwaru pro iPhone, shodou okolností také verze 3.0. V červnu by se navíc měla objevit nová generace iPhonu, který by údajně měl využívat bezdrátové technologie ultra-wideband (UWB). Apple ale zatím, jak je ostatně tradicí této firmy, drží bobříka mlčení.

1. 5. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...