Úvod > Články > UPC nabídne přípojky s rychlostí 100 Mbit/s. A co upload?

UPC nabídne přípojky s rychlostí 100 Mbit/s. A co upload?

Náš největší kabelový operátor společnost UPC připravuje nabídku internetového připojení s rychlostmi až 100 Mbit/s. Testování začíná již v květnu. Pokusíme se vám odpovědět i na další otázky, ohledně kterých UPC ještě mlčí...

Zkoušení nové technologie bude neveřejné, účastnit se ho bude vybraná skupina odborníků. Komerční nabídka by mohla přijít někdy po prázdninách. Zatím se hovoří o dvou rychlostních variantách: 50 Mbit/s a 100 Mbit/s pro rychlost downloadu a služby ponesou pojmenování jako Fiber 50 a Fiber 100. 

Tolik „oficiální“ zprávy, které přinesla Česká tisková kancelář s odvoláním na slova tiskového mluvčí UPC Františka Maliny. Ten však nechtěl prozradit další detaily, jako jsou například cenové podmínky služeb. Nastínil pouze, že cena za 100Mbps připojení by neměla přesáhnout 1 800 Kč za měsíc včetně daně. 

Není Fiber jako fiber

Obě nové služby s rychlostmi 50 Mbit/s a 100 Mbit/s nesou ve svém jménu slovíčko „fiber“, což by někoho mohlo vést k domnění, že UPC nabídne rezidentním zákazníkům přípojky realizované přes optická vlákna. Česká média vůbec nespecifikovala, proč UPC zrychluje a ani jakým způsobem. Nicméně jistá vodítka máme (viz text níže).

Takže otázka, která napadne nejednoho z vás. Nabídne snad UPC optické přípojky?  Jednoznačně ne. Tato možnost není pravděpodobná z mnoha důvodů. Měnit současnou infrastrukturu je nesmyslné a nerealizovatelné. Navíc by se logicky z televizního kabelového operátora stal operátor IPTV. Nové optické přípojky by však nemusely nahrazovat stávající CATV v tom případě, že by UPC plánovalo tahat „prémiovou“ optiku do lukrativních lokalit s novými bytovými domy. (Viz například plán zrušit studentské koleje na pražském Strahově; tamější optická infrastruktura je úžasná, na místě kolejí mají vyrůst luxusní byty a podle prvních plánů studenti měli být odsunuti někam za Ruzyni). Ale otázku optiky teď opusťme.

Než abychom spekulovali a cucali si cokoli z prstu, podívejme se do jiných evropských států, v nichž UPC působí. Najít technologicky vyspělejší krajinu, co se internetové infrastruktury týče, není žádný problém. Společnost UPC svou strategii v Česku odvíjí od kroků, které podniká v zahraničí, tudíž není zas až takový problém si budoucí plány s rychlejšími přípojkami vymodelovat z dění v cizině. 

DOCSIS 3.0, spojování kanálů

Pravděpodobně první zemí, v níž UPC oznámilo přípravu vysokorychlostních přípojek s rychlostmi kolem 100 Mbit/s, bylo Nizozemsko. Příklad z Nizozemska můžeme rovnou použít k vyvrácení domněnek o chystaných optických přípojkách: přechod na vyšší rychlosti totiž umožnila implementace standardu DOCSIS 3.0 pro kabelové připojení, nikoli hrátky s FTTH/FTTB. Zatímco široce používaný standard DOCSIS 2.0 umožňuje dosáhnout teoretických maximálních rychlostí asi 50 Mbit/s pro downstream a 30 Mbit/s pro upstream, novější DOCSIS 3.0 dovoluje rychlosti několikrát vyšší. Evropská verze DOCSIS 3.0 pro používanou šířku pásma 8 MHz umožňuje teoretické rychlosti zhruba 200 Mbit/s ve směru k zákazníkovi a 100 Mbit/s v opačném směru při spojení čtyř kanálů (channel bonding) a při spojení osmi kanálů rychlost downloadu až 400 Mbit/s. Jak vidíte, zlepšení oproti dvojkové verzi je opravdu zásadní. 

Ceny a rychlost uploadu

Když v září loňského roku UPC v Nizozemsku oznámilo přechod na DOSCIC 3.0, počítalo se s nasazením dvou rychlostních pásem, podobně jak tomu bude v Česku. Služba zvaná Fiber Power přišla s rychlostmi 60 Mbit/s a 120 Mbit/s. Cena za takové přípojky měla činit 85 euro za rychlejší variantu a 50 euro za pomalejší. Nicméně měsíční poplatek byl trošku vyšší: Fiber Power 60 se prodává za 60,50 euro a Fiber Power 120 za 80,50 euro měsíčně (tj. asi 2 140 Kč, resp. 1610 Kč). 

Pokud tedy české UPC hovoří o ceně zhruba 1 800 Kč měsíčně za rychlost 100 Mbit/s, odpovídá to přesně poměru ceny za Mbps v Nizozemsku (současný kurs se pohybuje kolem 1 euro ~ 26,60 Kč, pak by cena přípojky s rychlostí 100 Mbit/s  měla být 80,5 euro/120 Mbps * 100 Mbps = 1784 Kč). Stejně tak můžeme odhadnout, že cena pomalejší varianty bude asi 1 300 Kč. (Při odhadu pomocí ceny za Mbps z rychlejší varianty bychom dostali cenu asi 900 Kč, ale vzhledem k tomu, že UPC dnes nabízí 20 Mbit/s za 800 Kč, by došlo k pořádné kolizi v nabídce a nepoměru mezi cenami a rychlostmi.)

Nyní se podívejme na upload, tedy rychlost v odchozím směru. To, že lidé s internetem pracují dnes podstatně jinak než ještě před pár roky, je věc naprosto očividná. Dříve se spíše nechali bavit tím, co na ně z internetu vyskočilo, dnes se baví tím, že internet krmí vlastním obsahem. I proto se mnohým zákazníkům nezamlouvá přístup operátorů, kteří ještě stále nabízejí nedostačující odchozí rychlosti. U ADSL, nejčastějšího řešení DSL u nás, ale i jinde ve světě, je nízká rychlost směrem od zákazníka daná již samotným charakterem služby. Ono písmenko „A“ na počátku tam totiž není pro nic za nic; označuje se jím její asymetrická povaha, čili docela zásadní rozdíl mezi maximální rychlostí stahování a odesílání. V době, kdy skoro každý pracuje s digitálními fotografiemi a videem a tento obsah chce posílat rodině a známým, dělá videoblogy, fotoblogy, žije sdílením na webu, jsou ale dnes nabízené rychlosti pro upload prostě málo. 

Řešení internetového připojení přes kabelovou televizi však fyzikálními a technickými problémy, které by zásadně omezovaly upload, netrpí. Teoreticky vzato by dnes UPC mohlo svým zákazníkům nabízet odchozí rychlost i 20 Mbit/s, jenže prakticky k tomu nemá důvod. ADSL má upload pomalý, poskytovatelé rezidentních optických přípojek s vyšším uploadem jsou vázáni na malé oblasti a uživatelé WiFi na vesnicích jsou často rádi za homepage Seznamu.

Takže přinese implementace DOCSIS 3.0 k downloadu s rychlostí 100 Mbit/s i podstatně vyšší upload? Či snad symetrickou službu? Můžete si pomyslet, že když nemá UPC důvod upload zvyšovat teď, nebude ho mít ani s DOCSIS 3.0. A jak se zdá, vyšší rychlost v odchozím směru  bude opravdu esem v rukávu až v následujících letech, kdy si stále více začne uvědomovat, že upload je daleko důležitější než download (ruku na srdce, pozná normální domácí uživatel rozdíl mezi přípojkou s rychlostí stahování 20 Mbit/s a přípojkou s rychlostí 100 Mbit/s?)

Vraťme se tedy zpět do Nizozemska. Víme, že tam UPC nabízí služby Fiber Power s rychlostí 60 Mbit/s a 120 Mbit/s. A díky tomu víme, že služby nejsou ani symetrické a ani se symetrii moc neblíží: Rychlosti pro odesílání dat činí 6 Mbit/s, resp. 10 Mbit/s. 

Na první pohled opět velký nepoměr, na stranu druhou tyto rychlosti jsou několikanásobně vyšší než ty, které se v nabídce UPC objevují dnes. A odesílat data rychlostí kolem 1 MB/s je už určitě příjemné. Míra asymetrie ale i přesto zůstává velká: 1:10, resp. 1:12. UPC u nás v současné době nabízí připojení s rychlostmi 10 Mbps/1 Mbps a 20 Mbps/1,5 Mbps (down/up), čili míra asymetrie je zase stejná, 1:10 a 1:13. 

Jistý vzorec mezi nabídkami v Nizozemsku a u nás jsme už našli. Pokud budeme předpokládat, že jistá pravidelnost mezi nimi zůstane i v případě odchozí rychlosti, zákazníci UPC by se u služby Fiber 50M mohli dočkat uploadu s rychlostí 5 Mbit/s a u služby Fiber 100M uploadu o rychlosti asi 8 Mbit/s. 

Ještě malá vsuvka k poměrům rychlostí.  Telefónica O2 nabízí rychlosti 8 Mbps/0,5 Mbps a 16 Mbps/0,7 Mbps, míra asymetrie tedy je 1:16, resp. 1:23. UPC už z tohoto důvodu nemá moc kam spěchat. 

Lidé se často (neúspěšně) poohlížejí po optických přípojkách, které mohou být bez větších problémů plně symetrické, tj. zákazníkovi mohou přinést stejnou rychlost v obou směrech. Při pohledu na nabídky například poskytovatelů 802.cz a Netbox, dvou známých poskytovatelů Triple Play služeb na optické infrastruktuře, však vidíme, že i tyto firmy si vyšší rychlosti uploadu nechávají jaksi na horší časy a že je pravda, že dnes se platí za upload a ne download.

Společnost Mattes AD, provozovatel sítě 802.cz, ve své nabídce sice symetrické připojení přes optiku má, ale jen pro firemní klientelu — domácí zákazníci mají na výběr ze dvou asymetrických variant: 15 Mbps/2 Mbps a 30 Mbps/5 Mbps. Míra asymetrie (1:7,5; 1:6)  je zde ve srovnání s nabídkami UPC či T/O2 mnohem lepší, přesto by optice slušel vyšší upstream. A Netbox je na tom podobně: tři hlavní nabídky přicházejí s rychlostmi 15 Mbps/2 Mbps, 25 Mbps/4 Mbps a 40 Mbps/8 Mbps , tedy s poměry 1:7,5, 1:6 a 1:5. Každopádně pokud UPC vyšší rychlosti pro upload úspěšně nasadí, můžeme se těšit na reakci právě poskytovatelů optických přípojek, kteří snad upload zvednou na hodnoty hodné optiky.

Změny v jiných státech

Pro úplnost zmiňme to, že UPC a jiní kabeloví operátoři chystají přechod na DOCSIS 3.0 i v dalších okolních státech. Rakouské UPC Austria vyšší rychlosti oznámilo už na konci ledna tohoto roku. Stejně jako u nás je tam maximální rychlost downstreamu 100 Mbit/s.  Totéž platí o sousedním Slovensku a Polsku (tam operátoři hovořili o rychlosti upstreamu až 120 Mbit/s, ale skutečná rychlost bude řádově nižší). 

Krátký souhrn

Tedy to, co víme:

  • UPC Česká republika bude od května testovat přípojky s rychlostí 50 Mbit/s a 100 Mbit/s (download). 

  • Nebude se jednat o nasazení „čisté“ optiky, jak by se mohlo zdá, ale přechod CATV na standard DOCSIS 3.0.

  • Nasazení DOCSIS 3.0 oznámilo UPC poprvé v září 2008 v Nizozemí.

  • UPC a další operátoři novinku už nasazují i v sousedních státech.

  • Cena tarifu s rychlostí downloadu 100 Mbit/s by neměla přesáhnout 1 800 Kč včetně daně.

Co nevíme, ale co si myslíme

  • Rychlost pro upload může činit asi 5 Mbit/s pro službu Fiber 50M a 8 Mbit/s pro Fiber 100M.

  • Cena pomalejší přípojky (50 Mbit/s) by mohla být asi 1 300 Kč.

 

28. 4. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...