Úvod > Články > FTTH v Americe

FTTH v Americe

Podle zprávy analytiků Render Vanderslice & Associates LLC (RVA), „Fiber-To-The-Home: The Third Network FTTP/FTTH 2004/2005“, bylo na konci loňského roku v USA téměř milión přípojek FTTP (Fiber To The Premises). Podle předpokladů by se počet domácností využívajících optickou přípojku mohl v letošním roce zvýšit až o 400%.

Z hlediska použitých protokolů se rozšiřují jak FTTP na bázi Ethernetu, tak na bázi ATM. BPON (Broadband Passive Optical Network) propaguje Verizon, ale zájem roste především o lepší technologie jako EPON (Ethernet PON), GPON (Gigabit PON) a dvoubodový Ethernet. 80% FTTP nabízí kompletní trojkombinaci služeb a je zřejmý postupný přechod k přenosu po IP.

Podle předpovědí by se v USA mohla dočkat optické přípojky do konce této dekády každá druhá domácnost (celkem 60 miliónů). Většinou se bude jednat o optiku dotaženou nikoli až do domu (FTTH, Fibre To The Home), ale do nejbližšího uzlu (FTTN, Fibre To The Node).

UTOPIA není utopie

Jedním z ostře sledovaných projektů v USA je UTOPIA (Utah Telecommunication Open Infrastructure Agency), kde 14 měst v Utahu (Orem, Brigham City, Lindon, Perry, Cedar City, Midvale, Riverton, Cedar Hills, Murray, Tremonton, Centerville, West Valley City, Layton a Payson) buduje společně optickou síť pro připojení 150 tisíc domácností a podniků (dohromady asi půl miliónu uživatelů). Jde o velkoobchodní model (Open Service Provider Network) navržený DynamicCity.

Jde o podobný model, který uspěl v Japonsku: poskytnout kapacitní připojení a služby již přijdou samy. Z hlediska technologií požadavkům na nízkou nákladovost a dostupnost sítě odpovídá Ethernet a VPLS (Virtual Private LAN Service), se zajištěnou kvalitou služby, redundancí a bezpečností na druhé vrstvě. Pro zajímavost, zvolená topologie sítě vypadá následovně:
V rámci UTOPIA města získávají prostředky na budování sítě prodejem nízkoúrokových obligací. Vláda buduje síť, ale pouze soukromé společnosti mohou přeprodávat přístup zákazníkům. Příjmy se získávají od ISP z poplatků za oslovení místních zákazníků a tyto příjmy kryjí náklady na vydávání obligací a na provoz sítě.

Např. společnost MSTAR jako první místní poskytovatel služeb díky síti UTOPIA nabízí ve městě Orem symetrickou 10 Mbit/s službu FTTP za 40 dolarů měsíčně a chystá se záhy na 100 Mbit/s.

V USA je pro zajímavost kromě UTOPIA řada dalších „městských“ projektů budování optických sítí:

 

22. 4. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.