Úvod > Články > ADSL 8Mbit/s včetně pevné za 500 Kč měsíčně

ADSL 8Mbit/s včetně pevné za 500 Kč měsíčně

A další novinky uplynulých dní: Piráty odpojovat od internetu se nesmí - Notebook s obrazovkou pro 3D filmy - Internet Explorer mizí z Windows - a více...

ADSL 8 Mbit/s i s pevnou za 500 Kč měsíčně

Společnost Telefónica O2 Czech Republic spustila další časově omezenou akci, během které si zákazníci mohou objednat na rok internetové připojení s rychlostí až 8 Mbit/s za 500 Kč na měsíc bez dalších poplatků za pevnou linku. Akce trvá do 29. června.

„Touto nabídkou navazujeme na úspěch podobných krátkodobých akcí, které naši zákazníci znají již od minulého roku a vždy je přijímají s velkým ohlasem. Kromě úspory ve výši 3 000 Kč si zákazníci mohou k O2 Internetu vybírat i další bonusové i zvýhodněné služby. Například digitální televizi O2 TV Start v ceně služby, bezplatné volání mezi mobilními čísly O2 nebo mobilní internet na cesty za 150 Kč měsíčně,“ říká Petr Matějovský, ředitel pro segmentový marketing společnosti Telefónica O2.

Služba O2 Internet za zvýhodněnou cenu je podmíněna podpisem smlouvy na 24 měsíců.

Internet ADSL s rychlostí až 8 Mbit/s za 500 Kč měsíčně včetně pevné si můžete objednat přímo na našich stránkách.

Na světě je nová verze populárního systému. Fedora 11 s řadou vylepšení

Americká společnost Red Hat ve spolupráci s komunitou Fedora Project  uvolnila další, již 11. verzi operačního systému Fedora. Samozřejmostí je oproti minulému sestavení novější software a i samotná Fedora doznala řadu systémových vylepšení.

Hitem posledních měsíců různých vývojářských skupin je co nejvíce zkrátit startovací čas systému, takže ani Fedora nemohla zůstat pozadu. Od zapnutí počítače do zobrazení přihlašovací obrazovky se uživatel dostane i pod 20 sekund.

Jádrem Fedory je Linux 2.6.29, dostupné je grafické prostředí GNOME 2.26 nebo KDE 4.2.3. Z hlavních programů můžeme jmenovat ještě novou verzi Firefoxu 3.5 (Beta 4) nebo kancelářský balík OpenOffice.org 3.1. Majitelé notebooků ocení to, že díky lepší správě napájení Fedora 11 zajistí delší vydrž baterie.

Jako první velká linuxová distribuce má nastaven výchozí souborový systém etx4,  obsahuje novější balíčkovací systém, pyšní se jednodušší instalaci kodeků pro multimédia, novým systém pro aktualizace a například také lepší podporou čteček otisků prstů.

Fedora je jako obvykle základem pro další vývoj komerční verze Linuxu Red Hat, takže uživatelé musí počítat s tím, že nepoužívá ten nejověřenější a nejvyladěnější software (jako ostatní podobné projekty).

Fedoru si zájemci mohou stáhnout z více zdrojů, buď přímo z HTTP/FTP, nebo torrentu. Detaily společně s příručkou a obrazy instalačních disků Fedory 11 najdete ke stažení zde.

Microsoft nebude do Evropy dodávat Windows 7 s Internet Explorerem. Komise je však proti

Microsoft se rozhodl odstranit Internet Explorer z Windows 7 určených pro evropský trh. Jde o zásadní krok, kterým chce dopředu vyhovět Evropské komisi,  která s ním vede antimonopolního řízení. Komise letos v lednu došla k závěru, že integrací svého prohlížeče do Windows od roku 1996 zneužívá svého monopolního postavení na trhu a poškozuje tak konkurenční firmy.

Komise sice ještě verdikt nad redmondskou společností nevyřkla, ovšem Microsoft už podruhé navrhl vlastní řešení: poté, co nejdřív do Windows 7 zavedl funkci vypnutí Internet Exploreru,  nyní oznamuje, že ve Windows 7 E, jak se verze pro Evropu označuje, nebude vůbec.  Microsoft tak tento problém s integrací považuje za vyřízený.

Evropská komise ani Opera Software, která svou stížností na Microsoft vyšetřování odstartovala, však s tímto řešením nesouhlasí. Oba subjekty neustále usilují o to, aby Microsoft umožnil uživatelům výběr webového prohlížeče při první startu počítače nebo instalaci systému z DVD. Zdůvodňují to tím, že spotřebitelé musejí mít možnost volby. Microsoft však distribuci konkurenčních programů se svým systémem striktně odmítá.

„Abychom zajistili, že Microsoft dodržuje evropský zákon, pro Evropu vydáme speciální verzi Windows 7, která nebude obsahovat Internet Explorer,“ oznámil Microsoft. „Internet Explorer 8 nabídneme zdarma nezávisle na systému. Předinstalovat IE 8 na přístroje s (OEM verzí) Windows 7, bude pro výrobce snadné, pokud jej tedy budou chtít předinstalovávat. Výrobci PC si budou moci vybrat i alternativní webový prohlížeč namísto IE 8, což mohli i předtím, a také mohou (do systému) nainstalovat více prohlížečů — budou-li chtít.”

I když Microsoft chce do Evropy dodávat Windows 7 E, jak se verze Windows 7 označuje, finální rozhodnutí Evropské komise může nakonec ještě celou věc hodně změnit. Komise navíc prohlásila, že stejně jako Opera Software i ona chtěla a chce, aby Microsoft zaručil uživatelům možnost volby, tj. aby si mohli vybrat z více produktů.

Odstranění Internet Exploreru podle ní nedává spotřebitelům žádnou reálnou volbu. To, že konečné řešení může vypadat jinak, potvrzuje i Microsoft prostřednictvím svých právních zástupců. „Naše rozhodnutí nabízet v Evropě IE nezávisle na Windows 7 samozřejmě nemůže zabránit možnosti dalších alternativních přístupů, které vzejdou z antimonoplního řízení,” napsal na webu Microsoftu Dave Heiner z právního oddělení.

Protipirátský zákon je protiústavní. Francie nesmí odpojovat uživatele od internetu

Francouzská Ústavní rada zamítla hlavní bod nového protipirátského zákona, který nařizoval odpojovat uživatele internetu, pokud se třikrát po sobě proviní proti autorskému zákonu. Odpojen měl být každý, kdo stahoval a nabízel obsah chráněný autorským zákonem, tedy hudbu, filmy nebo komerční software aj. Zrušením hlavního bodu tak celý zákon zcela ztratil smysl.

Ústavní rada po přezkoumání zákonu došla k závěru, že jeho represivní složka je v rozporu s ústavou, a totiž že nerespektuje základní lidská práva. Uvedla, že svoboda vyjadřování, jak ji pojímá deklarace lidských práv, znamená „vzhledem ke všeobecnému rozvoji internetu i svobodu k přístupu ke komunikačním online službám”. Rada poukázala také na to, že zákon pomíjí presumpci neviny.

Podobné výtky už dříve padly i na půdě Evropského parlamentu, který rozhodoval o tom, zda systém “třikrát a dost” bude nasazen plošně ve všech členských státech Unie. Parlament už několikrát návrh odmítl mimo jiné s tím, že právo na připojení k internetu je součástí základního práva na informace.

Lidé, kteří by na základě nového protipirátského zákona ve Francii byli odstřiženi od celosvětové sítě, by se podle jeho znění nemohli připojit přes žádného jiného poskytovatele a navíc by po celou dobu museli za neaktivní připojení platit stávajícímu poskytovateli.

3D filmy na obrazovce notebooku. Acer nový model vydá na podzim

Společnost Acer se vzhledem k rostoucí oblibě 3D filmových snímků rozhodla na trh uvést nový notebook s 3D obrazovkou.

Notebook bude obsahovat vestavěný software, který nejen správně zobrazí třírozměrná filmová díla, ale do tří rozměrů má převést i klasické dvojrozměrné filmy. Pro taiwanský magazín Digitimes to řekl viceprezident firmy Acer Campbell Kan.

Hollywood za poslední tři roky vyprodukoval více než tucet 3D filmů různých žánrů; šlo třeba o animované snímky Monstra vs. Vetřelci nebo Bolt - pes pro každý případ, thrillery Krvavý Valentýn 3D a Scar nebo koncert hudební skupiny U2 (U2 3D).

Podporu 3D obrazovek už dříve oznámily i další společnosti vyrábějící spotřební elektroniku: například televizory tohoto typu už vyvíjí Mitsubushi nebo Samsung, v minulých letech první prototypy a nové technologie ohlásily i firmy IBM, LG a Philips .

Acer však zklame ty, kteří si myslí, že pro sledování 3D filmů už nebudou potřebovat stereoskopické brýle. Pro první notebooky s 3D obrazovkou budou totiž stále potřeba. Diváci je podle Aceru snad budou moci odložit až u budoucích modelů.

Notebook s 3D obrazovkou o uhlopříčce 15,6 palce přijde na trh s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 na konci října.

15. 6. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.