Úvod > Články > Připojení 50 Mbits/10 Mbit/s, ale i podivné změny u telefonování

Připojení 50 Mbits/10 Mbit/s, ale i podivné změny u telefonování

Tak nějak by se dala charakterizovat nabídka Rio Media, poskytovatele telekomunikačních služeb, ale hlavně investiční společnosti, která pohltila několik menších operátorů a která teď začíná „kopat optiku“.

O tom, jak se na českém trhu zničehonic vynořila nová společnost, jež se z počátku soustředila výhradně na akvizice menších a středních operátorů — v čemž hodlá pokračovat — jsme vás na našem serveru informovali nedávno. Viz článek RIO Media slibuje rychlé optické přípojky a HD kanály pro 100 tisíc lidí.

Největším překvapením bylo, když koncem dubna Rio Media odkoupilo i firmu Mattes AD, která pod obchodní značkou 802.cz nabízí jak internetové optické přípojky (kombinaci FTTx/ETTH), tak i digitální televizi IPTV s HD obsahem a hlasové služby na IP vrstvě, služby, kterou využívají desetitisíce zákazníků.

Jak už to tak u podobných odkoupení chodí, stávající zákazníci se začali obávat toho, co přijde. A to zejména právě klienti využívající VoIP služby tohoto operátora. Změna nabídek a cen a poněkud matoucí mišmaš u hlasových služeb 802.cz, potažmo tedy Rio Media, bude hlavním předmětem tohoto článku — a sice i kvůli dotazům a reakcím lidí na diskusních fórech. Nicméně tyto změny je nutné zasadit do kontextu jiných změn, kterými Rio Media, její členové, procházejí. Dostupné přehledy nabídek leccos napovídají...

Nahota mizí, Rio Media sází na neoblíbené bundlování

Jednou z nejzajímavějších novinek, se kterou Rio Media přichází, je povinné balíčkování služeb. Zatímco konkurenční operátoři nabízející své služby na rozličných platformách pomalu i rychle opouštějí model vázaných nabídek, Rio Media je nepochopitelně zavádí. Jejich model je sice pochopitelný z obchodního hlediska, ne však s ohledem na dnešní trendy a požadavky zákazníků.

Trendy jsou jasné — nebo by aspoň měly být. Nabízet zákazníkovi jen to, co opravdu chce; pokud ví, co chce. Volání po větší svobodě a možnostech vyslyšela i Telefónica O2 CZ, která přišla s vymodlenou nabídkou nahého ADSL (tedy připojení k internetu přes ADSL, kdy není nutné platit a používat telefonní linku), přičemž ostatní služby ― telefon, IPTV službu O2TV nebo mobilní internet ― si zákazník může za zvýhodněnou cenu přiobjednat, ovšem taky nemusí.

Doposud tomu bylo čistě tak, že z portfolia 802.cz jste mohli objednat jednu libovolnou službu, aniž jste museli automaticky využívat druhou. A to se netýkalo jen internetu (FTTx/ETTH nebo bezdrátu), televize (IPTV přes FTTx/ETTH), ale i telefonování (VoIP). U VoIPu je to sice samozřejmostí i u ostatních poskytovatelů, jenomže na rozdíl od nich jste při používání VoIPu nemuseli platit za internet. Jinými slovy: když jste byli v dosahu síťové infrastruktury 802.cz, stačilo si objednat hlasovou službu 802.VOX — aktivní internetovou přípojku jste využívat nemuseli, pokud jste nechtěli. Tato služba 802.VOX Telefon je sice zatížena paušálním poplatkem, který příliš nebývá u tohoto typu telefonie zvykem, ale jeho výše (80 Kč měsíčně) za nahotu stála. Tedy ještě stojí ― jak internet, tak i telefon je u 802.cz stále možné pořídit na sobě nezávisle.

Telefony zdarma zmizely

Jenomže ne všechny změny jsou k lepšímu. Klasik říká, že každá změna je k horšímu. Ale posuďte sami. První změnou je, že v 802.cz Rio Media odstranilo z nabídky „telefony zdarma“.  Zdarma byly v tomto smyslu, že zákazník si zaregistroval hlasovou službu (802.VOX) a mohl si vybrat, jaký chce telefon (pokud nějaký). Buď za cenu, jakou přístroj má, nebo za cenu vyšší, ovšem s tím, že celková zaplacená částka se mu připsala na zákaznický účet a on ji v plné výši mohl protelefonovat. Vzhledem k tomu, že na diskusních fórech věnovaných IP telefonii tohle bylo velice pozitivně hodnoceno, je s podivem, že to teď Rio Media zrušilo. I když důvody bychom určitě našli.

Dražší telefonování v balíčku

Druhá změna je ale radikálnější. Jak bylo řečeno, kromě klasického VoIPu, dostupného všem zákazníkům po celé zemi, 802.cz nabízí i telefon přes svůj kabel. Ať byl ale člověk připojen k internetu přes tu nebo onu firmu, ceny za volání přes 802.cz byly jednotné.

Rio Media přišlo ale s poněkud zajímavou novinkou. VoIPovou službu 802.VOX si sice mohou objednat stále všichni zájemci — ať už jsou připojeni k internetu přes kohokoli —, ovšem hůř jsou na tom příchozí zákazníci, kteří si objednají balík Triple Play, onu sadu všech tří služeb (když například chtějí televizi/internet).

Podle ceníků platných nejen pro lokalitu s pokrytím 802.cz, ale i na dalších místech, kde je Rio Media aktivní skrze své odkoupené členy, totiž telefonování podstatně podražilo. A nejen to, u jedné telefonní služby se platí i měsíční paušál ve výši 225 Kč, což je oproti 0 Kč, které si obyčejně jiní VoIP operátoři účtují, (nebo symbolické koruně u 802.cz/802.VOX), opravdu hodně.

Ukažme si přesněji, jak zdražení vypadá. Zatímco si někdo třeba z druhého konce republiky mimo dosah kabelů Rio Media/802.cz objedná hlasovou službu 802.VOX a bude platit 0 Kč za volání do své sítě  a partnerských sítí, na pevné 0,59 Kč/min (ve špičce) a 3,39 Kč/min do mobilních sítí, zákazník Rio Media, jenž si objednal bundlovaný balík Triple Play, bude do vlastní sítě volat za 0,25 Kč/min, na pevnou za 1,50 Kč/min a na mobil za 4,50 Kč/min.

Jinými slovy, zákazník holého VoIPu (připojený třeba přes WiFi firmy XYZ) bude platit podstatně méně než zákazník Rio Media, který telefonuje přes kabely tohoto poskytovatele. Když se podíváte na jednotlivé ceny, zjistíte, že takový zákazník za minutu hovoru zaplatí až o 154 procent více. Rozdíly vidíte v následující tabulce.

Další podstatnou změnou v telefonování je tarifikace. Volání přes 802.cz a jiné podobné operátory je výhodné zejména z toho důvodu, že na rozdíl od tradičních poskytovatelů účtování probíhá po sekundách. To znamená, voláte-li někomu jen 20 sekund, zaplatíte 20 sekund. Když využijete „klasické“ služby 802.VOX a voláte 20 sekund na mobil, zaplatíte 1,13 Kč.

Rio Media na to jde ale už jinak. Tarifikace neprobíhá stylem 1+1, nýbrž 45+1, tj. od první sekundy platíte tak, jako byste volali už 45 sekund — takže za 20 sekund hovoru do mobilní sítě neplatíte už „normálních“ 1,13 Kč, ale celých 3,38 Kč.

Samozřejmě bychom si nyní mohli vycucat z prstu „typické“ telefonní účty a ukázat na nich rozdíl, kolik zaplatí zákazník za 802.VOX a kolik za stejnou dobu a frekvenci volání u nové služby Telefon Aktiv. Vzhledem k různorodosti chování zákazníka to však nemá cenu. Podstatné je, že jeden operátor nabízí dvě stejné služby za jinou cenu. (Přidanou hodnotou budiž fakt, že na své síti aspoň může ovlivnit kvalitu hlasového přenosu — berete-li tohle za argument.)

Motivace nového přístupu Rio Media je však jiná, jak jistě mnozí z vás hádají. Prvotní hlasová služba 802.VOX byla spíše filantropickou činností původního majitele, který nejenže dokázal prolomit řadu kdysi existujících bariér, ale značku 802.cz přes ni tlačil do povědomí řady lidí. A dokázal na ni, její cenu a kvalitu zlákat desítky tisíc zákazníků.

Současný model Triple Play, který Rio Media nabízí, je takový, že se podobně jako ostatní větší operátoři snaží těžit z nevědomosti lidí. Příchozí zákazníci, kteří si Triple Play zvolí třeba kvůli rychlému internetu (v nabídce je 50 Mbit/s/10 Mbit/s za příjemných 875 Kč), dostanou v jednom balíku i telefon a televizi (IPTV) a budou určitě rádi, že podle určité tabulky budou volat levněji než s dominantním operátorem. To, že tatáž firma, která jim tento balík služeb poskytuje, ale nabízí telefonování ještě levněji, asi většina z nich ani nebude tušit. A v součtu bude pro Rio Media, co se tržeb týče, varianta Triple Play daleko plodnější než charitativní 802.VOX.

A určitě se najdou i tací, kteří se nechají zlákat bezplatným voláním v síti za měsíční paušál 225 Kč, za což ještě dostanou „výhodnější“ ceny volání do pevných i mobilních sítí. Horší bude, až takový zákazník zjistí, že za 1 Kč měsíčně by se službou 802.VOX téže firmy volal ještě levněji a do své sítě a sítí partnerů zcela zdarma. Operátorkám a operátorům z Rio Media bude u aparátů místy asi hodně krušno.

Přechod na levnější 802.VOX

To, že původní a levnější VoIP služba 802.VOX bude zachována, je velice pravděpodobné. Za prvé by Rio Media určitě nechtělo přijít o stávající klientelu, která jím hezky zvyšuje statistická čísla, a pak také tato hlasová služba stále 802.cz dělá reklamu. Její zdražování nepřichází v úvahu, protože na českém trhu je tolik výhodných VoIP operátorů, že úprk ke konkurenci by byl otázkou okamžiku.

Když tedy (po jakou dobu?) Rio Media bude i nadále nabízet obě identické služby za rozdílné peníze, co může zákazník Triple Play balíku s dražší variantou volání dělat? To, že vytáhne telefon z přípojky pro Triple Play a zapojí ho do routeru a zaregistruje si 802.VOX. Jednoduché. Kolik procent zákazníků tohle časem napadne, se uvidí.

Je něco nahého?

Jestliže Rio Media nabízí Triple Play služby, je možné objednat si něco zvlášť, nebo je jedna služba opravdu podmíněna zřízením služeb ostatních? Na počátku článku stojí, že podmínka svázanosti zde je. Ale abychom nebyli příliš negativní, i přes toto bundlování vás nikdo k používání a placení služeb doslovně nenutí.

Jednak si ještě stále můžete u 802.cz objednat nahé FTTx/ETTH (což ale asi dlouho trvat nebude), jednak pak také je Rio Media vcelku jedno, co s balíčkem tří služeb, když si ho objednáte, provedete. Dostanete-li za nějaký garanční poplatek internetovou přípojku, kterou jste hlavně chtěli, ale i telefon a IPTV set-top box, pak si se dvěma posledními přístroji dělejte, co chcete.

Například 802.cz ještě stále nabízí nahý internet za 475 Kč včetně daně. Za tuto cenu dostanete přípojku s rychlostí 15 Mbit/s (down) / 2 Mbit/s (up). Pak si ale také můžete objednat novou nabídku již z dílny Rio Media: za stejné peníze dostanete internetovou přípojku s rychlostí 25 Mbit/s (down) / 5 Mbit/s (up) a k tomu digitální televizi s must-carry programy (celkem 10) a telefon.

Ale když se vám to nelíbí, telefon s paušálem 0 Kč používat nemusíte a set-top box za garanční poplatek 2 500 Kč (bez dvouletého závazku), jak mně bylo z Rio Media řečeno, můžete odmítnout. A telefon můžete připojit i přes router a používat 802.VOX za menší poplatky. Problém ale je, že tohle noví zákazníci nebudou vůbec tušit. Na to se de facto Rio Media spoléhá, stejně jako na to, že k must-carry programům, které jsou mimochodem zdarma v terestrickém digitálním multiplexu, si zákazníci přiobjednají třeba filmové kanály v HD kvalitě. On ten set-top se jim tedy k něčemu nakonec hodit může.

18. 6. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...