Úvod > Články > Digitální televize v mobilech nebude

Digitální televize v mobilech nebude

A další novinky uplynulých dní: Skončilo další antimonopolní řízení s Microsoftem ― Nový iPhone 3G S se bude prodávat i u nás ― IBM Lotus Symphony umí i dokumenty z MS Office 2007 ― a více...

Další antimonopolní řízení s Microsoftem u konce. 100 milionů dolarů pro stát Mississippi

Microsoft má za sebou další antimonopolní řízení. Tentokráte mu od roku 2004 čelil v americkém státě Mississippi. Výsledkem řízení je částka 100 milionů dolarů, kterou Microsoft uhradí v různých formách. Státu Mississippi zaplatí 40 milionů dolarů a zbylých 60 milionů rozdělí mezi zákazníky a různé subjekty formou slevových poukázek na hardware a software.

Microsoft v USA čelil už řadě antimonopolních řízení, kauza Mississipi je v pořadí již 21. případem, kdy americký stát dosáhl vyrovnání s Microsoftem. Důvodem těchto řízení je, že Microsoft zneužívá svého monopolního postavení na trhu a své produkty předražuje, zejména se tedy jedná o různé verze operačního systému Windows a kancelářského balíku MS Office. Na své praktiky nejvíce doplatil v Kalifornii, kde mu v rámci antimonopolního řízení v roce 2003 bylo nařízeno podobným způsobem zaplatit 1,1 miliardy amerických dolarů.

Digitální televize do mobilů se nekoná

Český telekomunikační úřad oznámil, že nepřipravuje tendr pro přidělení kmitočtů mobilním operátorům pro vysílání digitální televize do mobilních telefonů. O DVB-H se sice neustále mluví s odkazem na ostatní státy, kde je tento způsob sledování televize populární, ale v Česku o něj není u zákazníků zájem, takže s ním v blízké budoucnosti nepočítají ani mobilní operátoři.

Šéf Applu je po transplantaci jater

List The Wall Street Journal informoval, že zakladatel a současný generální ředitel počítačové firmy Apple prodělal před asi dvěma měsíci transplantaci jater. Jeho stav je dobrý a zotavuje se bez komplikací. Firma Apple však odmítla Jobsovu údajnou operaci jakkoli komentovat. Tiskové oddělení vzkázalo novinářům pouze to, že Steve Jobs se do firmy vrátí podle dříve oznámeného plánu, tedy již ke konci června.

Jobs z firmy dočasně odešel letos v lednu. Některá média spekulovala nad jeho špatným zdravotním stavem a obávala se, aby se Jobsovi nevrátila rakovina slinivky, nad kterou zvítězil v roce 2004. Než odešel do pracovní neschopnosti, byl na něm patrný velký úbytek hmotnosti. Sám Jobs médiím vzkázal, že trpí léčitelnou nerovnováhou hormonů a že se do firmy po půl roce vrátí.

Lotus Symphony zvládne i dokumenty z MS Office 2007

Společnost IBM před pár dny vydala novou verzi kancelářského balíku Lotus Symphony. Verze 1.3 obsahuje i podporu OpenXML, formátu kancelářských dokumentů z programů Microsoft Office 2007.  Novinka má přilákat zejména firemní klientelu, která podporu OpenXML žádala již delší dobu.

Díky smlouvám o interoperabilitě byla podpora tohoto formátu z dílny Microsoftu dostupná už v edici OpenOffice.org od společnosti Novell (verze 2.4 v operačních systémech openSUSE a SLED, ale poté i ve Windows). S OpenXML spolupracuje už i hlavní větev OpenOffice.org (Sun) od verze 3.0 pro Windows, Linux i další operační systémy.

Balík Lotus Symphony je ve skutečnosti na OpenOffice.org založen, využívá jeho prastaré jádro 1.1.4, které bylo licencováno jak pod GNU LGPL, tak i licencí Sun SISSL. Tehdejší dvojí licence IBM umožňuje, aby si programy z balíku upravilo dle vlastních potřeb, aniž by mělo povinnost sadu vydávat jako open source, tj. zpřístupňovat zdrojové kódy.

Podpora OpenXML je však jednostranná, dokumenty je možné otevírat, ale poté už ne takto ukládat. Uživatelé mají na výběr řadu jiných formátů, ať už nativní ODF (OpenDocument Format), nebo třeba binární DOC od Microsoftu (formát známý ze starších verzí MS Office).

Lotus Symphony je dostupný všem zájemcům zdarma, firemní zákazníci si však mohou zaplatit technickou podporu. IBM už loni oznámilo, že při podpisu smlouvy velké firmě dá podporu až pro 20 000 uživatelů za plošný poplatek 25 000 dolarů na rok. Jak informuje ComputerWorld, enterprise smlouva pro licence Microsoft Office pro stejný počet uživatelů by firmu ročně přišla na 3,1 milionu amerických dolarů.

Balík si bezplatně můžete stáhnout ze stránky http://symphony.lotus.com

V prodeji je nový iPhone. Nabízet ho budou i naši operátoři

Společnost Apple uvedla na trh nový model oblíbeného mobilního telefonu iPhone. Do obchodů se dostal v pátek v USA, Kanadě a některých západoevropských státech (v Británii, Německu, Francii, Španělsku, Itálii a Švýcarsku). Stejně jako při uvedení jeho předchůdců na iPhone 3G S čekala před obchody řada jeho fanoušků, ovšem média hovoří o tom, že nákupní šílenství nebylo tak velké jako v minulých letech.

V průběhu léta bude k dostání i v dalších státech včetně České republiky. I tuzemští mobilní operátoři potvrdili, že iPhone 3G S plánují nabízet. Menší fronty před obchody si média vysvětlují jednak probíhající ekonomickou recesí, kdy lidé více šetří, jednak tím, že Apple ve spolupráci s poskytovatelem AT&T umožnil předobjednávky přes internet.

Nový iPhone se chlubí hlavně vyšší rychlostí, delší výdrží baterie (12 hodin hovoru přes 2G síť, 5 hodin přes 3G, pohotovostní doba 300 hodin), větším úložným prostorem (32GB, nejméně 16 GB), lepším fotoaparátem s rozlišením 3 megapixely a možností nahrávat videa.

Facebook používá skoro milion Čechů

Jedna z nejpopulárnějších sociálních sítí na webu zpřístupnila statistiky pro inzerenty. Z nich vyplývá, že Facebook v Česku používá skoro milion Čechů, z čehož větší část tvoří ženy (více než půl milionu). České firmy a instituce údajně mají zřízeno 4 000 stránek. Facebook je nejpoužívanější ve Spojených státech, kde je registrováno 67 milionů lidí. V počtu uživatelů na sto obyvatel světu vládne Norsko, kde jej používá skoro 36 lidí ze sta.

22. 6. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...