Úvod > Články > UPC nabídne 100 Mbit/s možná už v září

UPC nabídne 100 Mbit/s možná už v září

A další novinky nedávných dní: Stáhněte si Google Android pro PC - Prodejnost netbooků stále sílí - a více...

Firefox 3.5.1 - vážná bezpečnostní díra i padání opraveny

Vývojáři vydali opravenou verzi Mozilla Firefox --- nedávno uvolněný Firefox 3.5 obsahoval několik nepříjemných chyb způsobujících pády aplikace a pomalý start. Byla v něm nalezena ale i vážná zranitelnost umožňující spuštění libovolného kódu. Problémy se týkaly javascriptového enginu TraceMonkey a překladače JIT. Na webu se dokonce objevily ukázkové kódy pro zneužití chyby.

Nový Firefox si můžete stáhnout z těchto stránek (Windows, Linux, Mac OS X, ...).  http://firefox.czilla.cz/stahnout/

UPC nabídne 100 Mbit/s možná už v září

Největší český kabelový operátor UPC spustí komerční nabídku nových vysokorychlostních služeb připojení k internetu od září. Informuje o tom Česká tisková kancelář s odvoláním na zdroj z firmy.

Testování přípojek s rychlostmi downstreamu 50 Mbit/s a 100 Mbit/s probíhá od května a června letošního roku u vybraných odborníků. Zatím není jasné, jaké budou hodnoty upstreamu, tj. rychlosti odesílání dat od zákazníka, ale některé vodítka nás vedou k domněnce, že to může být 8-10 Mbit/s u služby 100M Fiber a 5 Mbit/s u služby 50M Fiber. O tom jsme vás informovali už na konci dubna v článku UPC nabídne přípojky s rychlostí 100 Mbit/s. A co upload?

Už tehdy se mluvilo o tom, že dopadne-li testování vyšších rychlostí dobře, komerční nabídka pro koncové zákazníky by mohla přijít po prázdninách.

Tento termín, se kterým nyní přišla i ČTK, však mluvčí UPC František Malina však nechtěl komentovat.

Co se týče možných cen připojení, stomegabitová přípojka by mohla stát 1700-1800 Kč/měsíc, padesátimegabitová možná 1300-1400 Kč/měsíc. Oficiální informace ale přijdou později.

Vyzkoušejte si operační systém Google Android na PC

Na stránkách Google Code je dostupný ke stažení operační systém Google Android spustitelný na platformě x86, tj. na klasických PC. Android se zatím používá jen pro mobilní přístroje (telefon T-Mobile G1), ovšem někteří počítačoví výrobci jako Acer jej zkoušejí i pro nasazení na osobních počítačích - Android by se totiž mohl časem objevit i na netboocích.

Nová verze LiveAndroid, tedy Androidu spustitelného z CD/DVD nebo USB klíčenky, je sice dostupná ke stažení od počátku července, ale média si toho moc nevšímají. Pozornost novinářů se v současnosti soustředí na jiný produkt: Google přednedávnem oznámil přípravu vlastního operačního systému pro PC, systému s názvem Google Chrome OS. Více zde. Android a Chrome si však podle Googlu nebudou konkurovat, byť se v určitých oblastech jejich funkce kryjí.

Obraz disku s LiveAndroid 0.2 si zájemci mohou stáhnout přímo ze stránek Googlu. Obraz poté stačí vypálit na CD nebo přenést na USB disk a z něj nabootovat. Pevný disk počítače zůstane nedotčený, systém se spustí z média. Android si lze osahat i přes virtualizační aplikace jako VirtualBox, VMware nebo Microsoft Virtual PC. Stahujte ze stránky http://code.google.com/p/live-android/downloads/list.

Dalším a patrně zatím nejpoužitelnějším novým operačním systémem pro netbooky, který se stejně jako Android nebo Chrome OS zakládá na jádru Linuxu, je Moblin, jenž vzešel z kuchyně firmy Intel a je teď vyvíjen komunitou ve spolupráci s dalšími firmami. O Moblinu více v článku: Intel vyvíjí konkurenci Windows. Osloví vás nový operační systém?

Oblíbenost netbooků sílí. Letos se jich má prodat skoro 33 milionů

Malé a přenosné osobní počítače, pro které se vžil název netbooky, jsou u uživatelů stále oblíbenější. Nízká cena, dostačující výkon pro běžné úkony a jejich mobilita jsou hlavními faktory, díky kterým tento segment trhu i přes špatnou ekonomickou situaci ve světě stále sílí. Společnost Display Search minulý týden oznámila, že prodej netbooků bude rychle růst i nadále -- oproti loňskému roku se má počet prodaných jednotek zvýšit o 99,1 %, tento rok se jim má prodat celkem 32,7 milionu kusů.

Podle údajů Display Search se letos prodá 129,5 milionu kusů klasických notebooků, což je zhruba stejně jako loni, kdy se jich prodalo 129,6 milionu. Při společném započtení prodaných jednotek notebooků a netbooků se prodejnost přenosných počítačů meziročně zvýší o 11,1 %. Region označovaný jako EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) se na celkové prodejnosti netbooků podílí 40 % - 13,1 milionu netbooků -, Ve Spojených státech se prodá 8,8 milionu kusů (27 %), v Japonsku i Latinské Americe 1,9 milionu, v Číně 3,9 milionu a v Asii 3 miliony jednotek.

Zájem o Windows 7 je obrovský: internetový obchod v Evropě kolaboval

Uživatelé mají velký zájem o nové Windows 7. Internetový obchod Microsoftu v Evropě nevydržel nápor zákazníků a opakovaně kolaboval. Microsoft nabízel v předprodeji Windows 7 za mnohem nižší částky, než za kolik se budou prodávat po jejich uvedení na trh.

Podle stanice BBC internetový obchod Amazon.com v Británii prodal za osm hodin více kopií Windows 7, než kolik prodal kopií Windows Vista při sedmnáct týdnů trvajícím předprodeji v roce 2006.

Microsoft za zvýhodněné ceny nový systém prodával nejprve ve Spojených státech, kde je nabízel za 50, resp. 100 dolarů (Home Premium, resp. Professional za 930 Kč, resp. 1850 Kč). Od středy předprodej začal ve Spojeném království, Německu a Francii. Slevy platí do 14. srpna nebo do vyprodání zásob.

I zájem v Německu a Francii byl velký, tamní pobočky Amazonu hlásily okamžité vyprodání licencí za snížené ceny. Naši západní sousedé za Windows 7 Home Premium zaplatili necelých 50 euro (cca 1 300 Kč) - poté však už za standardní cenu 120 euro (3100 Kč).

Ve Spojeném království se Windows 7 Home Premium prodávají za 50 liber (1 500 Kč) - sleva 67 % - a Windows 7 Professional za 100 liber (3000 Kč), přičemž standardní cena této edice je 220 liber.

Další srovnání cen najdete v článku: Windows 7 u nás až o 100 % dražší než v USA.

Připomeňme, že evropští zákazníci dostanou Windows 7 bez Internet Exploreru. Microsoft se rozhodl webový prohlížeč odstranit, aby předešel dalším problémům s Evropskou komisí, která s ním v současnosti vede kvůli jeho integraci do Windows antimonopolní řízení.

Microsoft nechává instalaci Internet Exploreru na výrobcích počítačů, kteří jej mohou do Windows sami přidat. Zákazníkům, kteří si kupují krabicovou verzi Windows 7E, jak se evropská verze označuje, také nabízí instalační médium, jež obsahuje tzv. Internet Pack, balíček aplikací pro práci s internetem. Kromě Internet Exploreru obsahuje i sadu Windows Live Essentials. V německém obchodu Amazon.de se Internet Pack s cenu 4 eura stal druhou nejvíce nakupovanou softwarovou sadou.

Kdo si objedná Windows 7 v předprodeji, instalační média obdrží po 22. říjnu, kdy budou Windows 7 oficiálně uvedeny na trh.

20. 7. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...