Úvod > Články > Mobilní internet s rychlostmi v řádu 100 Mbit/s - EK dá miliony na vývoj

Mobilní internet s rychlostmi v řádu 100 Mbit/s - EK dá miliony na vývoj

A další novinky uplynulých dní: Zákazníci UPC měli problémy s připojením - Twitter žalován za porušování patentů - iPhone údajně explodoval - a více..

Evropská komise podpoří rozvoj LTE

Celkem 18 milionů eur (více než 460 milionů korun) investuje Evropská komise do rozvoje rychlého mobilního připojení k internetu. Oficiální materiály Komise hovoří o tom, že od příštího roku bude podporovat výzkum mobilní technologie označované jako LTE, nadstavby UMTS. Jde o mobilní síť 4. generace, která dokáže data přenášet rychlostmi v řádu stovek megabitů za sekundu.

"Z mobilních telefonů se díky technologiím LTE stanou výkonné mobilní počítače. Miliony uživatelů tak budou mít z mobilních zařízení velice rychlý přístup k internetu," uvedla eurokomisařka Viviane Redingová.

Technologie LTE je zatím ve fázi výzkumu a testování v několika evropských zemích, například v Německu, Spojeném království nebo Finsku. Očekává se, že první komerční nabídky by se měly na trhu objevit už během příštího roku.

Nový iPhone prý několikrát explodoval. Apple problém vyšetřuje

Evropská média v uplynulých dnech informovala, že mobilní telefon iPhone od firmy Apple jeho uživatelům explodoval. Firma slíbila, že problém vyšetří. Telefony, které měly explodovat, se nyní snaží získat. Apple uvedl, že s největší pravděpodobností šlo o výjimečné událostí a nemělo by se tak jednat o obecný závažný problém pramenící z výrobní technologie. Média nejčastěji skloňují případ mladého Francouze, kterého měl telefon zranit.

Problémy s připojením mělo i UPC

Řada klientů největšího kabelového operátora, společnosti UPC, si v minulých dnech stěžovala na problémy s internetovým připojením. Původní spekulace, že by problémy mohly mít stejný původ jako v případě Telefónicy O2, jež měla problémy se zahraniční konektivitou, nebyly nakonec správné. UPC totiž plánovalo restart svých serverů. Klienti na doporučení operátora měli jen restartovat modemy a připojení bylo opět aktivní. Příčinou problémů byly starší DNS servery.

Exministr Mlynář se dočkal omluvy od státu

Stát se prostřednictvím ministerstva spravedlnosti omluvil bývalému ministru informatiky Vladimíru Mlynářovi za trestní stíhání a léta se táhnoucí soudní proces. Vladimír Mlynář byl obviněn ze zneužívání pravomocí v obchodním styku v kauze Testcom. Původně jej na 5,5 roku odsoudil Městský soud v Praze -- že se Mlynář ale žádného trestného činu nedopustil, poté potvrdily odvolací instance, které ho zprostily viny. Po čtyřech letech se exministr dočkal veřejné omluvy. Uvedla to Česká televize.

"Cítím zadostiučinění po těch čtyřech letech, kdy jsem byl vláčen v novinách a kdy byly šířeny nepravdivé informace. Je to samozřejmě zadostiučinění, ale 4,5 roku mi už nikdo nevrátí," řekl České televizi.

Nové verze openSUSE: Kratší podpora a výchozí prostředí KDE

Operační systém openSUSE prochází změnami v organizaci. Bezpečnostní aktualizace a opravy nebudou jako dosud vycházet po dobu 24 měsíců od vydání systému, ale jen 18. Další změnou je, že jako výchozí grafické prostředí bude sloužit KDE 4.

Zkrácení podpory jednotlivých nových verzí openSUSE oznámil ve zprávě komunitě Michael Löffler z produktového managementu SUSE LINUX Products. Podpora bude trvat 18 měsíců, což odpovídá vydání dvou dalších verzí tohoto systému, plus dva měsíce navíc.

Vývojáři nedávno oznámili, že prodlužují vývojový cyklus openSUSE ze zhruba 6 na 8 měsíců. Důvodem je, aby jeho nová vydání byla vyladěnější a spolehlivější. Nové verze budou tedy vydávány s odstupem minimálně 8 měsíců; současné openSUSE 11.1 vyšlo loni v prosinci a chystaná verze 11.2 bude uvolněna až letos v listopadu.

Že openSUSE 11.2 a novější budou jako výchozí grafické prostředí používat KDE 4, neznamená pro uživatele GNOME žádnou změnu. KDE i GNOME společně s dalšími prostředími totiž bude na instalačních DVD i nadále. Jediný rozdíl je, že při instalaci bude v seznamu grafických kabátů zatrženo KDE 4. Uživatel si samozřejmě bude stále moci zvolit prostředí jiné. Vývojáři teď chtějí z openSUSE udělat tu nejlepší distribuci s KDE a pravdou je, že současné KDE 4 (4.3) je skutečně v tomto systému integrováno nejlépe. Snadná je i aktualizace z nižších verzí KDE 4.x na poslední verzi např. pomocí „instalace na jedno kliknutí“ (1-click install).

Podporu v délce 18 měsíců pro jednotlivé verze používá i Canonical a komunita vývojářů Ubuntu. Výjimkou je co dva roky vydávaná edice LTS s tříletou podporou pro osobní počítače a pětiletou pro servery.

Změny se netýkají firemních systémů SLED (SUSE Linux Enterprise Desktop) ani SLES (SUSE Linux Enterprise Server).

Twitter žalován za porušení patentu na "hromadná hlášení"

Mikroblogovací služba s miliony uživatelů čelí žalobě kvůli porušování patentů firmy TechRadium. Neznámá texaská firma na Twitter podala žalobu u federálního soudu Spojených států už počátkem srpna. Twitter má porušovat tři patenty, které TechRadium drží v souvislosti s "technologií hromadných hlášení".

Firmě vadí, že pomocí Twitteru lidé a firmy zdarma komunikují v reálném čase a šíří se přes něj bleskově oznámení rozličného typu. Právě za tohle si totiž TechRadium nechává platit od svých klientů: provozuje systém IRIS pro pohotovostní hlášení. Mezi její klienty patří školská zařízení, armáda, vláda a další instituce na území Spojených států. Twitter jí ale připravuje o další potenciální zákazníky. Zástupci TechRadium se nechali slyšet, že jim jsou sociálně sítě ukradeny a že jim vlastně ani nevadí, že si lidé rychle vyměňují informace. Twitter jim začal dělat starosti až poté, co se objevila různá školení zaměřená na jeho využití právě coby nástroje pro krizová řešení. Problém je, že Twitter ještě nemá vypracovaný obchodní model – někteří komentátoři se domnívají, že soudní pře by mu plány na sestavení obchodního modelu mohla překazit.

24. 8. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...