Úvod > Články > Pirátům začínají těžké časy

Pirátům začínají těžké časy

A další novinky uplynulých dní: Vyšel Mac OS X 10.6, spouští se jen s 32bitovým jádrem - Tržby operátorů vzrostly na 141,5 miliardy korun - a více...

Slavný The Pirate Bay byl odpojen. A hned zase zapojen

Minulé pondělí byl od internetu odpojen jeden z nejslavnějších bittorentových webů, server The Pirate Bay. Z celosvětové sítě ho odpojil poskytovatel připojení, firma Black Internet. Důvodem bylo soudní nařízení. Pokud by The Pirate Bay zůstal uživatelům přístupný, Black Internet by musel zaplatit pokutu půl milionu švédských korun, v přepočtu více než 1,2 milionu korun.

Soud vyšel vstříc stížnostem skupiny filmových a hudebních společností, které po něm žádaly, aby potrestal všechny organizace a lidi, kteří umožňují fungování The Pirate Bay.

Zástupci firmy Black Internet se nechali slyšet, že nařízení soudu akceptují z toho důvodu, že jsou malou firmou a nedisponují takovými finančními prostředky, aby se mohli pouštět do různých právních sporů s nahrávacími a filmovými studii.

Pirátská zátoka byla zanedlouho zase online, server se přestěhoval. Nad jeho osudem přesto visí otázníky, protože se o něj uchází firma Global Gaming Factory, jejíž akcionáři již akvizici odsouhlasili. Z bittorentového trackeru a vyhledávače se má stát server s legálním obsahem fungující pravděpodobně na bázi předplatného.

Problémy má i další ikona p2p sítí. Mininova musí odstranit většinu torrentů

Chvíli poté, co byl odpojen server The Pirate Bay, přišla další zpráva o potírání pirátství. Mininova.org, jeden z nejznámějších bittorentových serverů, musí z databáze odstranit všechny torrenty související s autorsky chráněným materiálem. Nařízení vydal nizozemský soud.

Bittorrentové servery se často nařčení z porušování autorských práv bráni slovy, že takto chráněný obsah neobsahují a že nemohou ovlivnit to, co uživatelé mezi sebou sdílejí. Nizozemskému serveru Mininova.org se nyní ale vymstila aktivita jeho správců. Soud totiž argumentoval tím, že pokud mohou mazat z databáze vadné torrenty (vedené na falešné soubory nebo obsah nakažený malwarem), potom musejí být schopni i odstranit torrenty související s filmy, seriály, hudbou dalším materiálem chráněným autorským zákonem. Mininova má 30 dní od vynesení rozhodnutí, aby všechny takové torrenty odstranila z databáze. Pokud tak neučiní, za každý torrent vedoucí na stažení autorsky chráněného materiálu může zaplatit pokutu 1 000 euro, celkově pak maximálně 5 milionů eur (skoro 130 milionů korun).

Nizozemská asociace BREIN, která zastupuje nahrávací společnosti i filmová studia, soud přesvědčila i o tom, že torrenty na Mininova.org z 80 až 90 procent vedou na autorsky chráněný materiál. A provozovatelé o tom musejí vědět, tvrdí BREIN. Ve vyhledávači jsou totiž sekce jako „TV seriály“, „Filmy“ a třeba i „Disney“.

Zástupci Mininovy s rozhodnutím nesouhlasí a chystají se odvolat.

Nový Mac OS X se spouští jen s 32bitovým jádrem. Kvůli kompatibilitě

V pátek byla na trh uvedena nová verze operačního systému Mac OS X 10.6 označovaná jako Sněžný levhart. I přes tolik proklamovanou plnou podporu 64bitových technologií však systém startuje s 32bitovým jádrem. Apple říká, že důvodem je zachování kompatibility, předejde se tím případným stížnostem uživatelů.

„Snažili jsme se, aby nový Mac OS X pracoval hladce, takže aby lidi nenaříkali ‘ach, tohle nefunguje, protože to ještě není dostupné’,“ cituje server Zdnet.com Stuarta Harrise z firmy Apple.

Chce-li uživatel, aby se systém spustil s 64bitovým jádrem, musí při startu Macintoshe držet kouzelnou kombinaci kláves: „6“ a „4“. Podle dostupných zpráv neexistuje způsob, jak spouštění 64bitového kernelu nastavit natrvalo z grafického rozhraní systému; jediný způsob tkví v úpravě textového konfiguračního souboru com.apple.Boot.plist.

Třebaže většina aplikací je plně 64bitová, některé programy jsou stále 32bitové. Mezi takové patří iTunes, přehrávač DVD, Front Row nebo Grapher, které stále nemají své 64bitové protějšky.

Kvůli chybějící podpoře plných 64bitů tak uživatelé nemůžou plně využít výkon svých počítačů – a to hlavně na starších Macintoshích s 32bitovými čipy EFI, kvůli kterým nelze využít dnes již běžných 4 GB a více operační paměti. Restrikce jdou ale obejít použitím zavaděče Chameleon.

Nová verze Mac OS X už nepodporuje ani procesory PowerPC a překvapivě bylo upuštěno i od podpory souborového systému ZFS.

Operátoři utržili 141,5 miliard korun

Podle čísel Českého telekomunikačního úřadu stouply tuzemským telekomunikačním firmám za loňský rok tržby o 2,5 % na 141,5 miliardy korun. Největší podíl na růstu mají mobilní operátoři.

Firmy snížily výdej na investicích o třetinu na 12,8 miliardy korun. Větší část, 4,6 miliardy, v investicích putovalo do pevných sítí, 4,5 miliardy korun pak do mobilních. Zbylou částku operátoři investovali do projektů v dalších zemí Evropské unie.

Opět vzrostl počet aktivních SIM karet v mobilních telefonech: nárůst činil 4,2 procenta a počet SIM karet dosáhl hodnoty 13,8 milionu kusů.

Naopak stále klesá zájem o pevné linky. Jejich počet se v loňském roce snížil o 3,9 procent na asi 2 miliony. Stejně tak došlo ke snížení provolaných minut o 17 procent na tři miliardy. Z toho čtyři pětiny volání bylo uskutečněno v rámci pevných sítí.

Zpráva také hovoří o vysokorychlostních přípojkách. Za loňský rok jejich počet stoupl o více než 350 tisíc na asi 2 miliony. Technologie ADSL má podíl zhruba 34 procent, kabeloví operátoři necelých 19 procent a bezdrátové sítě 30 procent. Přístup přes mobilní sítě činil 13,6 procent.

31. 8. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...