Úvod > Články > FCC vyšetřuje bezdrát

FCC vyšetřuje bezdrát

Po několika měsících otálení se americká regulační agentura FCC (Federal Communications Commission) rozhodla zahájit vyšetřování celého průmyslového odvětví zabývajícího se bezdrátovým přenosem dat.

Výsledky vyšetřování by měly sloužit jako podklad novým regulačním zákonům. Součástí průzkumu proto budou všechny aspekty - od dostupného spektra přes jednotlivé bezdrátové sítě až po obchodní praktiky. Jednou z dalších oblastí jsou také účty, kde jsou jednotliví poskytovatelé připojení podezírání ze zatajování informací o některých součástech měsíčních účtů.

Vedle veřejnosti tlačili na agenturu FCC i někteří politikové. V červnu se na komisi obrátila čtveřice senátorů, kterým se nelíbí některé exkluzivní smlouvy (např. exkluzivní prodej iPhonu pomocí sítě firmy AT&T). Zřejmě poslední kapkou byl boj mezi firmami Apple, Google a AT&T o to, jestli bude iPhone používat aplikaci Google Voice nebo ne. V oblasti exkluzivních smluv si většinou každý připomene Apple, ale firma Sprint Nextel dělá s nejnovějším mobilem od Palmu prakticky totéž. Vyšetřování se nezamlouvá ani Verizonu Wireless, který je zase nařčen z toho, že odmítá poskytovat své služby na některých méně lukrativních trzích a menším firmám odmítá poskytnout patřičné hardwarové vybavení poukazem právě na exkluzivitu.

Na straně veřejnosti kope jako obvykle skupina Free Press, která bojuje za udržení neutrality bezdrátových sítí. Free Press se dožaduje vyšetření obchodního rozhodnutí společnosti Apple nepovolit na sítích 3G aplikaci Skype VoIP. Skype tak na iPhonu použijeme pouze pomocí technologie Wi-Fi. S vyšetřováním souhlasí také šéfové asociací Media Access Project a Mobile Future. Gigi Sohn z Mobile Future se nechal slyšet o tom, že „čtyři hlavní poskytovatelé bezdrátového připojení pouze předstírají konkurenci a ve skutečnosti využívají spolupráce v řadě oblastí od roamingu až po smlouvy s veřejností.“

Skype sice u FCC už jednou se svojí stížností neuspěl, původní výpověď o tom, že současné regulace stačí (čemuž pomohl i slib firmy Sprint Nextel o tom, že její připravovaná WiMaxová síť Xohm bude otevřená), je totiž v současné korespondenci mezi FCC a AT&T zpochybněna.

Agentura FCC musí ze zákona každoročně vypracovat pro Kongres zprávu o situaci v oblasti bezdrátového připojení a o tom, jak zde funguje konkurence. Kongres (i Senát) je většinou rozdělen na několik oblastí – jedni bojují za větší regulace, jiní zase mají pocit, že mocná ruka trhu se postará o všechno a slovy Roberta McDowella žádají komisi, aby „k regulacím přistupovala s lehkou rukou“.

Jestli z jednání a vyšetřování agentury FCC nakonec vyleze něco pozitivního nebo jestli se bude jednat jen o jakýsi boj o seržanta Gríšu, ve kterém se bude veřejnosti i senátorům předvádět zájem a přitom zůstane vše při starém, ukáže teprve budoucnost. Už teď je ale jisté, že sebevědomé prohlášení šéfa FCC Julia Genachowskiho o tom, že akce FCC je nezbytná pro to, aby se Spojené státy staly světovým vůdcem v oblasti bezdrátového připojení, je přece jenom spíše zbožným přáním.

22. 9. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...