Úvod > Články > Telefónica O2 nabídne optické přípojky: symetrických 100 Mbit/s až domů

Telefónica O2 nabídne optické přípojky: symetrických 100 Mbit/s až domů

Největší český telekomunikační operátor začne od příštího roku nabízet internetové připojení přes optická vlákna. Domácnosti si budou moci objednat až 100 Mbit/s v obou směrech.

Největší český telekomunikační operátor začne od příštího roku nabízet internetové připojení přes optická vlákna. Domácnosti si budou moci objednat až 100 Mbit/s v obou směrech, tj. rychle budou data nejen stahovat, ale i odesílat.

Telefónica O2 v těchto dnech opět připomíná, že i ona myslí na budoucnost broadbandu – oznámila, že buduje „optické poslední míle“ a že brzy nabídne vysokorychlostní přípojky schopné symetrických rychlostí o maximální hodnotě 100 Mbit/s společně s dalšími službami tvořící pevný Triple Play. Tedy přes optiku nabídne i digitální televizi – s desítkami programů – a i volání přes internet.

Operátor po zhruba roce a půl tedy oprášil původní zprávy u budování optiky pro rezidentní klienty – při té příležitosti se na svém webu podělil o pár informací, které odkrývají alespoň něco z jeho plánů.

Co zatím T/O2 prozradila

Jak bylo řečeno, budování optických přípojek není tak zcela nová zpráva – Telefónica O2 už svůj pilotní projekt oznámila zkraje loňského roku. Od té doby se ale řada věcí změnila, nejen v parametrech služby, ale i v jejím obsahu.

Už teď víme, že půjde o kompletní nabídku Triple Play (která původně chyběla). A je celkem logické uvažovat, že ve finále se objeví Quadruple Play, tedy že k nabídce výše zmíněných služeb přibudou určité balíčky s kombinací mobilního telefonování či s mobilním internetem.

Telefónica O2 slibuje následující:

Vysokorychlostní internet

  • základní připojení rychlostí 15 Mbit/s nebo s maximální možnou rychlostí 100 Mbit/s
  • žádné datové limity pro přenos dat
  • symetrická rychlost pro odesílání a stahování dat

Kromě toho uvádí i doplňkové služby v podobě zabezpečení Windows a poskytnutí hardwaru pro domácí síť:

  • stálá a efektivní ochrana počítače díky programu F-Secure Profi Antivirus
  • bezdrátové pokrytí domácnosti přes WiFi modem

Než se budeme věnovat některým bodům, zmiňme ještě další informace, které operátor poskytl o dalších službách.

Digitální televize

  • široká programová nabídka s 69 televizními kanály
  • digitální kvalita obrazu a zvuku
  • pestrá Videotéka s širokou nabídkou filmů, které si můžete kdykoliv vypůjčit přímo z pohodlí domova
  • TV archiv nahrává vybrané pořady až 7 dní zpětně

Volání přes internet

  • výběr balíčků s volnými minutami nebo neomezeným voláním podle vašich potřeb
  • volání ze speciálního moderního telefonu nebo přes počítač a sluchátka s mikrofonem

Změny u internetové nabídky, sázka na vyšší rychlosti

Když se v únoru loňského roku objevily informace o optických přípojkách T/O2, v zásadě se hovořilo o dvou rychlostních variantách: symetrických 5 Mbit/s a 10 Mbit/s. Na první pohled tedy dochází k jasnému zvýšení rychlostí. U základní varianty trojnásobnému, u druhé „až“ k desetinásobnému. Je pravděpodobné, že nabídka bude mít i více pásem, ale vzhledem k dnešnímu trendu nabízet jen dvě varianty, a klientům tak usnadnit orientaci v nabídkách, možná také ne. Osobně si myslím, že by takové službě slušela tři pásma, symetrických 20, 50 a 100 Mbit/s, ale to jsou ničím nepodložené spekulace.

Bude-li chtít Telefónica dobře konkurovat lokálním poskytovatelům optických přípojek, kabelovému operátorovi UPC či nově se rozrůstajícím operátorům, jako je Rio Media či Netbox, bude muset nabídnout rychlosti minimálně srovnatelné za podobné peníze. UPC i Netbox již 100 Mbit/s nabízejí (Netbox podstatně levněji) a Rio Media stomegabit v určitých lokalitách v současnosti testuje.

Ceny O2 Fiber, jak se – věru originálně – služba jmenuje, však nejsou ani rámcově známy vůbec. Původní pilotní testování O2 Fiber se provádělo za rozličných cenových podmínek (jak tehdy psala řada čtenářů/testerů), Telefónica O2 však oficiálně hovořila o ceně zhruba 600 Kč za 5 Mbit/s a 940 Kč za 10 Mbit/s (včetně DPH).

Digitální kvalita není kvalita

V bodech o nabídce IPTV (televize přes internetový protokol) sice operátor uvádí „digitální kvalitu“, ale dobře víme, že „digitální kvalita“ není měřítkem žádné kvality (i starý dobrý vinyl je daleko kvalitnější ve zvukovém projevu než digitální CD). Měřítkem kvality je rozlišení dodávaného obrazu společně s dalšími parametry, jako je datový tok.

Kupodivu Telefónica O2 nezmínila lákadlo poslední doby, a sice vysílání ve vysoké kvalitě (HD), kterým disponují ostatní operátoři nabízející IPTV nebo CATV. Vzhledem k tomu, že půjde o optické přípojky, ji však nebrání nic v tom, aby pro klienty zařídila a následně poskytla obsah s tou nejvyšší obrazovou kvalitou a pořádným datovým tokem vysílaných kanálů, jaké na trhu jsou k dostání. Možná pro někoho může být překvapují i relativně nízký počet nabízených programů, ale to jsou věci, které si po nákupu obsahu mohou rychle změnit.

VoIP konečně pro domácí uživatele

Poslední část nabídky, tedy „telefonování přes internet“, je paradoxně na O2 Fiber nejzajímavější. Totiž když loni Telefónica O2 spustila testování optických přípojek, zcela opominula VoIP, který na pultu nechávala jen pro firemní klienty. Teď však výhodné volání přes internetový protokol nabídne i rezidentní klientele, což je v historii firmy, opírající se o metalické telefonní rozvody a s nimi spjaté služby, průlomový krok.

Stejně jako u předchozích služeb ale ani zde Telefónica O2 nebyla o nic sdílnější, co se rámcových cen týče. Nelze však očekávat, při vší fantazii, že nasadí takové ceny a takové benevolentní podmínky jako dnešní VoIP operátoři, kteří neustále tlačí ceny dolů. Vzhledem k tomu, co stojí v prvním bodu o VoIP, si můžeme domyslet, že volání v síti za 0 Kč – což je u VoIP operátorů normální – bude klientům umožněno jen za vyšší měsíční paušál (stejně jako u Rio Media, které provozuje dvě zcela cenově odlišné VoIP služby).

Pokrytí, dostupnost, kdy?

Je nutné říct, že komerční nabídka přijde v prvním pololetí roku 2010 jen v Olomouci. Tato lokalita byla společně s částmi Prahy, Plzně a Brna na seznamu pilotního provozu už loni. V plánu pro další nasazení služby jsou samozřejmě i další lokality, ale konečné parametry a spuštění O2 Fiber se budou odvíjet od zájmu a reakcí klientů. V současnosti se optické přípojky objevují zejména v nových bytových jednotkách, jsou součásti developerských projektů. Větší pokrytí optikou bude určitě otázkou několika let a nelze se domnívat, že by se operátor v blízké budoucnosti vzdal ADSL – optika totiž bude dostupná omezenějšímu počtu uživatelů v hustěji obydlených nebo lukrativních lokalitách, kde se vyplatí poslední optickou míli budovat.

17. 9. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...