Úvod > Články > Telefónica a LTE: 340 Mbit/s v mobilní síti

Telefónica a LTE: 340 Mbit/s v mobilní síti

A další novinky uplynulých dní: Windows XP spustitelné ve Windows 7 - Stahujte zdarma antivirus od Microsoftu - a více...

Telefónica oznámila testování LTE, rychlé mobilní sítě 4. generace

Telefónica oznámila, že ve vybraných státech začne testovat nejmodernější mobilní síť, která umožňuje datové přenosy rychlostmi v řádu stovek megabitů za sekundu. Na seznamu je i Česká republika.

Španělská společnost Telefónica v poslední zářijový den v tiskové zprávě uvedla, že uzavřela dohodu s šesti dodavateli technologií pro LTE, se kterými v šesti státech provede testy nové generace mobilních sítí. Vybranými dodavateli jsou společnosti Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei, NEC, Nokia, Siemens Network a ZTE.

Telekomunikační firma říká, že za ideálních podmínek bude schopna nabídnout připojení s rychlostí až 340 Mbit/s.

Testy LTE budou probíhat v České republice, Španělsku, Spojeném království, Německu, Brazílii a Argentině. Telefónica technologii LTE naposledy veřejně demonstrovala v dubnu v Madridu, kdy představila videohovor přes VoIP v síti sestavené společností Ericsson a také stahování dat a fotek, které probíhaly rychlostí 140 Mbit/s, což je asi 10krát více, než nabízí současná 3G technologie HSPA.

Česko má kvalitnější připojení než Velká Británie nebo USA

Česká republika se v žebříčku 66 zemí, ve kterých se zkoumala kvalita a připravenost broadbandu na zvyšující se nároky pro práci s internetem, umístila na 11. místě: naše sítě jsou připravenějších než například sítě ve Spojeném království nebo Spojených státech. Uvádí to studie dvou univerzit, Said Business School při Oxfordské univerzitě a Oddělení aplikované ekonomiky španělské univerzity v Oviedu. 

Z hlediska připravenosti na sledování videa ve vysokém rozlišení nebo sdílení multimediálního obsahu jsou na tom nejlépe Jižní Korea, Japonsko a Švédsko. Do první skupiny zemí s nejkvalitnějšími sítěmi se vešly ještě Litva, Bulharsko, Lotyšsko, Rumunsko, Nizozemsko a Dánsko. Česká republika se umístila ve druhé skupině zemí s "komfortním připojením", které převyšuje dnešní požadavky, na druhém místě za Švýcarskem. Celkově nám patří 11. místo. Ob místo se za námi umístily Spojené státy, za nimi sousední Slovensko. Británie se umístila až ve třetí skupině, do které patří státy s připojením vyhovujícím dnešním požadavkům. 

Výsledky pocházejí z 24 milionů měření rychlosti připojení. Zkoumala se nejen příchozí rychlost pro stahování dat, ale i odchozí a také latence.

Polovina chytrých telefonů od Aceru bude s Androidem

Nejméně 50 % z nových mobilních telefonů značky Acer bude jako operační systém používat Google Android, uvádí to server DigiTimes s odvoláním na důvěryhodný zdroj z firmy.

Společnost Acer s platformou Android laškuje už dlouho a byla mezi prvními výrobci, kteří oznámili, že tento operační systém testují na svých různých produktech. Spekulace o tom, že Android by mohl být na polovině smartphonů, jsou překvapivé hlavně proto, že Acer přednedávnem řekl, že většina přístrojů bude na trh uvedena s operačním systémem Windows Mobile.

První zařízení s Androidem, označované jako A1, má Acer na trh údajně uvést již v příštím měsíci.

O přechodu na Android se hovoří i v souvislosti s novými produkty společnosti Motorola. Dokumenty, které na jaře letošního roku unikly z americké telekomunikační firmy AT&T, ukázaly, že v rámci restrukturalizace a souvisejících úsporných opatření se Motorola vzdá Windows Mobile a začne více používat open-sourcový systém Android. Firma první model s názvem Cliq představila přednedávnem. Cliq bude dostupný klientům operátora T-Mobile v USA. Viz představení přístroje na stránkách Motorola.com.

Windows XP ve Windows 7 - technologie míří do výroby

Virtualizační technologie pro spouštění Windows XP v rámci systému Windows 7 je hotova. Microsoft oznámil, že tzv. Windows XP Mode pro Sedmičky bude ke stažení dostupný na jeho webu od 22. října, tedy ode dne, kdy se Windows 7 začnou oficiálně prodávat.

Režim Windows XP je určen hlavně náročnějším uživatelům či firmám, které v prostředí nových Windows 7 stále musejí spouštět starší aplikace fungující jen ve Windows XP. Virtualizace XPéček bude dostupná jen majitelům licencí vyšších edic Windows 7: Professional, Enterprise a Ultimate. Všichni takoví uživatelé si z webu Microsoftu budou moci zdarma stáhnout virtuální disk s Windows XP Pro SP3 a ten ve Windows 7 používat. XP Mode Microsoft poskytne i výrobcům počítačů.

Jednou z podmínek pro spuštění Windows XP Mode je procesor s podporou HW virtualizace, tj. Intel VT-x nebo AMD-V.

Microsoft uvolnil nový antivir zdarma: Stahujte Security Essential

Společnost Microsoft zpřístupnila finální verzi svého nového programu určeného k ochraně systému Windows před viry a spywarem. Balík Microsoft Security Essential je dostupný k bezplatnému stažení na stránkách firmy.

Nainstalovat si jej mohou všichni uživatelé systému Windows XP SP3, Windows Vista i Windows 7, a to jak v 32bitové, tak i 64bitové verzi. Nutnou podmínkou však je legální kopie Windows -- instalátor před samotnou instalací kontroluje pravost Windows.

Microsoft nový balík označuje za základní ochranu systémů Windows před škodlivými programy. České uživatele asi nepotěší to, že čeština ještě není podporována, ke stažení je anglická verze. To by ale vzhledem k jednoduchosti celé aplikace nemělo moc vadit.

Security Essentials poskytuje funkci rezidentního štítu, který kontroluje Windows za běhu a automaticky kontroluje stažené soubory a archívy. Dále je možné provést hloubkovou kontrolu disku (ve třech režimech: úplný, minimální a podle zadání uživatele). Kontrolu lze i naplánovat na pravidelný termín.

Stránka Microsoft Security Essentials.

5. 10. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...