Úvod > Články > WiMax – střídavě oblačno

WiMax – střídavě oblačno

Technologie WiMax je tradičně vychvalovaná do nebes a zákaznická obec očekává něco jako druhé vzkříšení Krista. Potom zase všechno umlkne a za nějakou dobu se cyklus opakuje. V různých zemích světa je tomu ale jinak.

Ve Spojených státech to WiMax nemá jednoduché. Dvě velká města, Portland a Baltimore se dočkaly celoplošného pokrytí a všechno funguje spolehlivě. Navíc levně, cena je o 25 procent nižší nežli nejnižší kabelové připojení.

Problémem je jen „maličkost“ - je totiž dost možné, že další města se WiMaxu nedočkají. Budoucnost této technologie je totiž spojená s drobnou firmou Clearwire, která se již několik let potácí na hranici bankrotu. Ve snaze prosadit WiMax se Clearwire spojil s mobilním poskytovatelem Sprint, který také nemá na růžích ustláno a zákazníci od něj prchají jak od nakaženého morem.


Nedobrovolná dvojice Sprint-Clearwire sice dostala od nejrůznějších technologických firem 3,2 miliardy dolarů na rozvoj WiMaxových sítí, to ale může být jen kapkou v moři. Clearwire totiž propagoval WiMax jako levnou alternativu současného bezdrátového připojení. Sprint hrdě prohlašoval, že vybuduje celostátní pokrytí za pouhé 3 miliardy dolarů, což by v praxi znamenalo 10 dolarů na osobu. Verizon mezítím utrácí 23 miliard na svůj systém propojující 18 miliónl domácností kabelem.

Sny Sprintu se brzy ukázaly být nereálné, WiMax funguje nejlépe na rovině, kde stačí jedna věž pokrývat několik čtverečních kilometrů. Portland je ale město značně zvlněné se spoustou stromů. Clearwire proto musel vystavět 300 vysílacích věží, jen to stálo 45 miliónů dolarů. Pokud by se vyšlo z těchto cen, WiMaxové pokrytí celých spojených států by vyšlo nejméně na 10 miliard dolarů. Tolik Clearwater samozřejmě nemá a ve chvíli, kdy hodnota firemních akcií klesla o 60 procent, je jasné, že firma další finanční injekci nedostane.

V jiných zemích je ale situace kolem WiMaxu nadějnější. Ruský operátor Yota připravuje WiMaxový terminál, který zvládne VOIP a pokud se dostanou mimo dosah WiMaxu, automaticky přejde na síť GPS. Výrobce prototypu představeného na výstavě ITU Telecom Word v Ženevě je sice slov CEO firmy Dennise Sverdlova tajný, ale podle všeho se jedná o Samsung. Yota získala komerční licenci teprve nedávno, ale již spustila svoji síť v Moskvě, Petrohradě a Ufě. V plánu je vybudovat do roku 2012 WiMaxové sítě ve 180 největších městech Ruska. A protože firmě nechybí sebevědomí, získala licenci také pro Bělorusko, Peru a Nikaraguu.

Slunečno je pro WiMax také v Čechách. České Radiokomunikace zaznamenaly o WiMaxové služby od lednového spuštění v Praze takový zájem, že jej hodlají postupně spouštět ve všech regionech, z toho by se dalších 25 měst mělo dočkat ještě během tohoto roku. Služba WiMax se tak už dostala do Brna, Ostravy, Olomouce, Liberce, Pardubic a Znojma. Ne vždy se jedná o celoměstský dosah, ale i tak se dosah zvyšuje.

11. 11. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...