Úvod > Články > O2: Nahé ADSL za 500 Kč/měsíc bez závazku

O2: Nahé ADSL za 500 Kč/měsíc bez závazku

A další novinky uplynulých dní: Ubuntu 9.10 ke stažení - Podvodník nabízí služby UPC - OpenOffice.org 3 stažen více než stomilionkrát - a více...

O2: Nahé ADSL za 500 Kč/měsíc bez závazku

Telefónica O2 spouští novou akci, v jejímž rámci si noví klienti mohou na jeden rok pořídit připojení přes ADSL za 500 Kč/měsíc bez povinnosti platit pevnou linku. Překvapivé je, že tato zvýhodněná nabídka není podmíněna závazkem uzavření smlouvy na dva roky (kdy se tedy po uplynutí 12 měsíců platí standardní cena). 

"V sérii krátkodobých nabídek je tato opravdu výjimečná. Poprvé zákazníkům přinášíme možnost pořídit si vysokorychlostní O2 Internet nejen za výhodnou cenu, ale navíc bez závazku. Snažíme se tím vyjít vstříc všem zákazníkům, kteří se nechtějí vázat na 24 měsíců a váhají s pořízením internetu, protože mají obavy z budoucnosti. Navíc zákazníkovi garantujeme zvýhodněnou cenu po dobu jednoho roku." říká Petr Matějovský, ředitel marketingu společnosti Telefónica O2.

Maximální rychlost připojení v nabídce činí 8 Mbit/s pro stahování dat ("až") a 512 kbit/s pro odesílání dat.

Nabídka platí pro nové zákazníky od 1. listopadu a trvá pouze do 15. listopadu.

Adresy URL budou i jinak než v latince

Jak se čekalo, tak se stalo: Internetové sdružení pro přidělování jmen a čísel (ICANN) 30. října schválilo návrh pro psaní internetových adres jiným písmem než jen latinkou.

Organizace ICANN to označuje za důležitý krok pro tu polovinu lidstva, která latinku nepoužívá. Mohou tak vznikat URL psaná azbukou, čínsky, japonsky nebo třeba hindsky. Podle ICANN se tímto krokem internet zpřístupní ještě větší základně uživatelů na světě.

O změně ještě před schválením jsme vás v minulém týdnu informovali v článku URL bude možné zadávat i v arabštině a čínštině.

Vyšlo Ubuntu 9.10 – nejpopulárnější linuxový systém na světě

Společnost Canonical ve spolupráci s komunitou vývojářů vydala novou verzi nejoblíbenějšího linuxového systému pro osobní počítače. Ubuntu 9.10 jménem Karmic Koala přichází s novějším linuxovým jádrem (2.6.31), který byl v určitých směrech optimalizován pro desktopové nasazení (jádro Linux bývá spíše optimalizováno pro servery), podporuje více hardwaru, jako první systém i USB 3.0 aj. Jako grafické rozhraní slouží GNOME 2.28, Ubuntu používá nový souborový systém etx4 (Windows má NTFS), který zvyšuje výkon při práci s diskem. Ve srovnání s minulými verzemi celkově překvapí svižnější projev systému.

Dalšími novinkami kromě aktuálnějších verzí přítomných programů je mírná změnu vzhledu, přihlašovací obrazovky a jiných částí. Novinkou je i nový správce programů (Centrum softwaru), který velice zjednodušuje práci s programy začátečníkům, „kecálek“ Pidgin byl nahrazen programem Empathy, jenž podporuje hlasové i video hovory (v síti Jabber, dále podporuje sítě MSN, ICQ, AIM a mnohé další) a jiné menší i větší věci. Zcela novým prvek v systému je Ubuntu One, které se nese v duchu cloud computingu – uživateli nabízí na vzdáleném serveru 2 GB místa pro soubory a jejich synchronizaci s dalšími počítači.

Ubuntu je dostupné zdarma a stahovat je můžete z adresy www.ubuntu.cz v 32bitové i 64bitové verzi. Pro netbooky je určena edice Ubuntu Netbook Remix.

Podvodník nabízí služby UPC

Za poplatek přesahující 3 000 Kč neznámý pachatel lidem slibuje zpřístupnění služeb operátora UPC. Používá k tomu i název a logo firmy. Uvádí to Česká tisková kancelář na svém webu FinančníNoviny.cz s odvoláním na prohlášení tiskového mluvčí UPC.

"Společnost UPC zjistila, že v těchto dnech dostávají některé domácnosti dopis s jejím jménem a logem, který nabízí vánoční zvýhodněný odběr televizní služby UPC," řekl pro ČTK tiskový mluvčí František Malina.

Leták slibuje za více než 3 000 Kč zpřístupnění více než osmdesáti televizních programů na devět měsíců zdarma, mezi nimiž mají být i jinak nedostupné kanály.

UPC upozorňuje, že od svých klientů nikdy nevybírá za služby zálohy a lidem radí, aby na letáky nereagovali. Pokud budou mít jakékoli pochybnosti a dotazy, mají se obrátit na UPC na telefonním čísel 241 005 100. Firma potvrdila, že podala trestní oznámená na neznámého pachatele.

ČPU: Pirátská kabelovka a další úlovky

Česká protipirátská unie na svém webu informuje o několika případech porušování autorského zákona a práv souvisejících. Prvním případem je odhalení a obvinění provozovatele "pirátské" kabelové televize, další souvisejí s nedovoleným pořizováním záznamu z kina, jmenovitě nového snímku This Is It.

Pětadvacetiletý muž z Českých Budějovic byl obviněn z trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Podle jihočeských kriminalistů se měl provinit zprostředkováním nelicencovaného digitálního televizního vysílání. Za to mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do maximální výše 5 milionů korun a propadnutí věci.

Kriminalisté zjistili, že od loňského července do letošního října zprostředkoval minimálně osmdesáti uživatelům digitální televizní vysílání.

"K televiznímu přijímači zájemce připojil za částku 5 000 korun koncové zařízení umožňující příjem programů satelitní i pozemní digitální televize. Následně prostřednictvím lokální internetové sítě, kterou provozuje občanské sdružení, jehož je statutárním zástupcem, umožnil za měsíční paušální poplatek až 150 korun zájemcům nekódovaný příjem více než 90 programů. To vše, jak zjistila na vyžádání policie Česká protipirátská unie, bez souhlasu vysílatelů jednotlivých programů," uvádí Česká protipirátská unie. Takto si měl přijít na půl milionů korun. Jen společnost HBO Česká republika způsobenou škodu vyčíslila na částku kolem 230 tisíc korun.

Další dva případy mají společného jmenovatele: snímek Micheal Jackson's This Is It. Záznam v kinech si postupně natočili dva lidé – asi dvacetiletou fanynku, která si pořídila záznam na mobilní telefon, zatkli policisté v jihlavském multikině Cinestar. Česká protipirátské unie říká, že mladé ženě za její jednání hrozí – stejně jako výše zmíněnému poskytovateli kabelové televize – až dva roky vězení a vysoký peněžitý test.

„Premiérově uváděné filmy se nezřídka stávají cílem pirátů a my vysoce oceňujeme profesionální postup zaměstnanců kina a policie,“ sdělila Markéta Prchalová, ředitelka České protipirátské unie.

Mnohem více práce měli zaměstnanci českobudějovického multikina Cinestar. Tamní divák si záznam téhož filmu natáčel na digitální fotoaparát a když se jej zaměstnanci pokusili zadržet, nastříkal jim do obličeje slzný plyn. Útočníka se poté podařilo za pomoci dalšího člověka zpacifikovat.

OpenOffice.org v.3 - 100 milionů stažení

Společnost Sun Microsystems prostřednictvím svého blogu oznámila, že kancelářský balík OpenOffice.org současné verze 3 zaznamenal od loňského roku 100 milionů stažení. Pro bezplatně dostupný balík jde sice o úspěch, přesto jeho tržní podíl je mnohem nižší než komerční sady Microsoft Office (zejména verze 2003).

Balík se skládá z aplikací pro práci s textem (Writer; alternativa MS Word, s jeho formáty kompatibilní), tabulkami (Calc), databázemi (Base), prezentacemi (Impress) a grafikou (Draw). Dostupné jsou i jiné doplňkové aplikace.

Sada edxistuje i v modifikaci označované jako Go-oo, která obsahuje mnohá vylepšení a přidané funkce, které Sun nepřijal nebo ještě nezařadil do hlavního vývojového stromu balíku. Projekt Go-oo mají na starost kromě dobrovolníků programátoři společnosti Novell, která je jedním z hlavních vývojářů OpenOffice.org.

Upravený Go-oo si můžete stáhnout na adrese http://www.go-oo.org a původní OpenOffice.org třeba na českém webu www.openoffice.cz.

2. 11. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...