Úvod > Články > Internet od UPC ke kabelovce zdarma

Internet od UPC ke kabelovce zdarma

A další novinky uplynulých dní: Microsoft použil cizí programový kód. Porušil licenci - Český superpočítač o polovinu výkonnější - a více...

Internet od UPC ke kabelovce zdarma

Náš největší kabelový operátor oznámil, že klientům kabelové televize zdarma poskytne internetové připojení. Maximální rychlost v obou směrech bude 256 kbit/s.

Připojení k internetu nebude zatíženo žádným limitem (u této rychlosti to snad ani jinak nejde) a klienti dostanou zdarma i e-mailovou schránku. UPC si za instalaci modemu naúčtuje 299 korun. Pokud však klient využívá i telefonní službu, za aktivaci připojení zaplatí 99 korun.

V poslední době jde o další změnu v nabídkách UPC. Chvíli předtím firma oznámila, že nenáročným uživatelům nabídne za 197 Kč včetně daně internetové připojení s maximální rychlostí 1 Mbit/s pro stahování a až 256 kbit/s pro odesílání dat.

UPC postupně opustil šablonu dvou rychlostních pásem a do své nabídky začlenil také připojení s rychlostmi 50 Mbit/s a 100 Mbit/s (stahování). Nejrychlejší varianta klienta přijde první čtyři měsíce na 875 korun včetně daně, jinak standardní cena činí dvojnásobek, tj 1 750 Kč. Maximální rychlost v odchozím směru je 10 Mbit/s.

Český superpočítač posílil: výkon o polovinu vyšší

O zhruba polovinu se zvýšil výkon českého superpočítače Amálka. Současný výkon činí 6,38 teraflops. Při upgradu technici počítači dodali nových 64 čtyřjádrových procesorů Intel Xeon, celkem jich Amálka má už 356. Zástupci firem Intel a Spring Systems oznámili, že zároveň poklesla i energetická náročnost stroje, který má nyní konzumovat o 40 procent méně elektrické energie.

Amálka, která slouží v Akademii věd k rozličným vědeckým výpočtům, se však stále nemůže rovnat s nejvýkonnějšími počítači na světě. Nejvýkonnější superpočítač Roadrunner od společnosti IBM, který využívají Spojené státy v Úřadu pro národní jadernou bezpečnost, má výkon více než 1 petaflops.

Microsoft porušil licenci GPL. Použil cizí programové kódy

Společnost Microsoft potvrdila, že v jejím produktu se objevily kódy cizího programátora a program stáhla ze svých stránek. Kódy vydané pod licencí GLPv2 sice použít mohla, ale to by musela  pod stejnou licencí uvolnit i vlastní software včetně zdrojových kódů. To se ovšem nestalo, program Microsoftu, jak to tak bývá, má totiž kódy uzavřené a nepřístupné.

Problém se týká Windows 7 USB/DVD Download Tool, nástroje určeného pro instalaci operačního systému Windows 7 na počítače bez optické mechaniky, tedy předně netbooky. Jak se ukázalo, Microsoft v tomto programu použil kódy softwaru ImageMaster určeného pro stejné účely.

První zprávu o zneužití GPL kódu přinesl web WithinWindows.com, kde autor k analýze programu od Microsoftu použil Disassembler v aplikaci .NET Reflector a kód poté srovnal s kódy ImageMaster. Jedno porovnání najdete na tomto obrázku.

Microsoft slíbil, že problém prošetří a následně svůj program z Microsoft Store stáhl. Peter Galli, manažer Microsoft Open Source Community, zanedlouho na svém blogu oznámil, že kódy byly opravdu použity, a tedy i v rozporu s licencí GPLv2. "Kódy jsme si prohlédli a můžeme potvrdit, že byly použity nelicencované kódy spadající pod GPLv2."

Nástroj Windows 7 USB/DVD Download Tool by měl být ode dneška na stránkách Microsoftu opět dostupný, tentokráte už se zdrojovými kódy a s licencí GPLv2.

Google: firmy do roka mohou opustit MS Office

Dave Girouard, jeden z prezidentů společnosti Google, řekl, že firemní klientela do jednoho roku bude s to opustit nákladné kancelářské balíky MS Office a místo nich použít webovou kancelář od Googlu. Uvedl to v rozhovoru pro ZDNet Asia.

Do roka totiž podle něj Google Docs dosáhne takové technologické úrovně a takových schopností, že uspokojí drtivou většinu požadavků uživatelů na to, co by webová kancelář měla umět. Přiznal, že současný stav Google Docs není uspokojivý, aplikace stále zaostává za Google Mail nebo Calendar (Gmail, Kalendář). "Jsme si toho vědomi. Neodvážili bychom se teď říct lidem 'vykašlete se na Microsoft Office a používejte Google Docs'. Protože tato služba ještě není vyspělá," řekl.

To se však během roku má citelně změnit. Vývojáři se na Google Docs zaměří a vyšperkují jej řadou aktualizací, což se má odrazit nejen ve zvýšení funkčnosti, ale také zásadním navýšení výkonu.

Google však i přesto zůstává při zemi - jeho zástupci si nemyslí, že by začal velký úprk uživatelů od MS Office k webové kanceláři (kterou je možné provozovat i offline). "Nepočítám s tím, že by MS Office zmizel". Nicméně Google jako výhodu svých Docs zmiňuje velké finanční úspory, což ocení zejména větší firmy.

Intel zaplatí konkurentovi AMD 21 mld korun

Mezi konkurenčními firmami AMD a Intel došlo k průlomové dohodě. Výrobci počítačových čipů se dohodli, že ukončí své dosavadní spory a vymění si patenty na dobu pěti let. Intel rovněž svému konkurentu zaplatí v rámci vyrovnání 1,25 miliardy dolarů, v přepočtu více než 21 miliard korun.

Intel souhlasil i se změnou svých obchodních praktik, za které je kritizován a kvůli kterému je v Evropské unii i Spojených státech vyšetřován. Regulátorům se nelíbí hlavně to, že Intel podplácel počítačové výrobce, kteří na trh úmyslně neuváděli počítače s konkurenčními procesory AMD. Intel je měl podle americké prokuratury také zastrašovat.

Nejvyšší pokutu v historii udělila letos v květnu evropská komise Intelu, za jeho chování na trhu mu nařídila zaplatit více než 1,06 miliardy euro (v přepočtu 27 miliard korun). Již dříve byl Intel vyšetřován a pokutován také v Japonsku nebo Jižní Korei.

Evropská komise vzkázala, že dohodu a urovnání sporů mezi oběma firmami bere na vědomí. Nicméně Intel stále musí splnit nařízení komise z letošního května a stále bude pod jejím drobnohledem. Nařízení se týká i zaplacení pokuty, proti čemuž se už dříve Intel odvolal.

16. 11. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...