Úvod > Články > IPTV se rozjíždí naplno

IPTV se rozjíždí naplno

Poslední složka, která ještě poskytovatelům a uživatelům nejrozšířenějších širokopásmových přípojek k Internetu (DSL) chyběla, bylo TV vysílání. To už ale není pravda, protože jeho podpora se zejména u velkých telekomunikačních provozovatelů stává skutečností. Nejelegantnějším řešením v souvislosti s rozvojem IP sítí je přenášet TV po IP (IPTV).

O pilotním projektu IPTV u Swisscom jsme na těchto stránkách již před časem hovořili (viz článek Bluewin: projekt IPTV Swisscom). Tenkrát společnost byla žhavým kandidátem na převzetí Českého Telecomu, takže bylo zajímavé spekulovat, co z toho pro nás může plynout. Telecom nakonec koupila Telefónica a ta své záměry s IPTV naplno zveřejnila také, takže se zase otevírá prostor pro spekulace…

Swisscom kvůli IPTV posiluje páteřní síť

Přidejme ještě pár novinek ohledně Swisscomv souvislosti s komerčním nasazením IPTV, jehož spuštění se předpokládá do konce letošního roku. Provozovatel se chystá na novou službu a vůbec na přechod na páteřní síť zcela v duchu IP ve velkém stylu: pořizuje si největší a nejrychlejší směrovač na světě od Cisco Systems, CRS-1. Rozhodnutí pro toto monstrum padlo právě kvůli nárokům živého televizního vysílání na páteřní IP síť provozovatele, zejména s plánovaným přechodem na vyšší kvalitu: HDTV (High-Definition TeleVision). V přístupové síti pak nasadí technologii VDSL, na bázi zařízení od Alcatelu (Intelligent Services Access Manager, ISAM). VDSL umožní poskytovat koncovým uživatelům přenosovou rychlost vyšší než 25 Mb/s.

Nezahálí ani další provozovatelé, a to i ti, od nichž bychom to možná nečekali (nebo spíš o nichž jsme ještě neslyšeli…?). Do IPTV se pouští islandský dominantní provozovatel, Síminn. Spustil službu TV vysílání přes rychlé přípojky k Internetu a jako dodavatele přístupového hardware na podporu více služeb (triple play) si vybral také francouzský Alcatel (ISAM). Ale zvolil jiného dodavatele software: Thales Broadcast & Multimedia a jeho systém SmartVision TV, za kterým stojí také IBM.

Ostatně Thales je už úspěšný v jiných sítích provozovatelů jako France Telecom a švýcarského kabelového provozovatele Télégenève. Alcatel ale se svým middleware (OMP, Open Media Platform) také nezahálel: ruský poskytovatel Sistema JSFC s ním právě spouští službu IPTV. Poslední informace z kuloárů ale tvrdí, že Alcatel nebude dále svůj komerčně úspěšný produkt OMP vyvíjet. Místo toho bude nabízet řešení Microsoftu, který má ale ještě řadu nedostatků k doladění. Jen se tak utvrzuje spojenectví mezi oběma giganty v oblasti nabídky IPTV velkým telekomunikačním společnostem.

Telefónica a její Imagenio

Telefónica svoji službu IPTV pod označením Imageniospustila již vloni, ale do konce roku měla necelých deset tisíc zákazníků. To nebyl nijak slavný začátek, protože služba byla v té době dostupná již pro téměř dva milióny zákazníků. Letos se služba rozšířila do dalších deseti velkých měst, vedle pilotního Madridu a Barcelony, a záměrem je s větším pokrytím získat do konce roku 200 tisíc uživatelů.

Protože Telefónica musí odolávat silnému konkurenčními tlaku ze strany kabelových provozovatelů, musí garantovat kvalitu služby. Proto své pracovníky v terénu vybavuje potřebným testovacím zařízením od společnosti Acterna.

Problémy s rozvody na všechny TV přijímače

V domácnostech v USA je běžnější než u nás mít dva či tři televizní přijímače. Teprve nyní si tento nezanedbatelný aspekt uvědomují i sami poskytovatelé služeb IPTV, protože jim ke zprovoznění služby přibývá ještě potřeba natáhnout novou kabeláž pro připojení všech přijímačů. Běžné je připojení jedné TV na STB, ovšem připojení dalších televizí pak vyžaduje neočekávané náklady, které mohou podle poskytovatelů dosáhnout téměř 1000 dolarů, jen pro připojení dvou dalších přijímačů mimo obývací pokoj.

Jednak je potřeba pořídit další dvě STB za 2x150 dolarů, novou kabeláž Cat 5 za 50 dolarů a jednak provést vlastní instalaci (neuvěřitelných 8 hodin po 50 dolarech), a k tomu nějakou režii. A kdo to zaplatí? Poskytovatel služby si většinou nemůže dovolit chtít velký díl od zákazníka, protože by se se zlou potázal: zákazník by raději volil třeba kabelového poskytovatele. Kabeláž je navíc pro poskytovatele nevratný náklad, protože si ji jednoduše nemůže vzít zpět při případném přechodu zákazníka ke konkurenci.

Existují ale levnější možnosti: zařízení umožňující propojit STB koaxiálním kabelem do sítě, případně HPNA adaptér k STB pro propojení na bázi telefonní linky nebo koaxiálního kabelu. Bezdrátová varianta zatím žádná vhodná pro video přenosy v domácí síti není, všichni proto napjatě čekají na rychlou WLAN v podobě 802.11n (100 Mbit/s) nebo superrychlou WPAN v podobě 802.15.3a na bázi UWB (500 Mbit/s).

Trh vypadá víc než zajímavě

Podle analytiků Multimedia Research Group má trh s internetovou televizí získat do tří let desítky miliónů nových zákazníků: z původně necelých dvou miliónů v loňském roce jich má být na světě přes 25 miliónů do roku 2008. Obrat z IPTV vzroste ještě rychleji (ročně o 100%): z půl miliardy eur v roce 2004 na 5,3 miliardy eur do roku 2008.

Mají růst nejen základny uživatelů tam, kde IPTV je již dnes skutečností, např. v italském FastWeb nebo francouzském Free. Výrazně přispějí na trh s IPTV velcí provozovatelé s pevnými plány ohledně IPTV, jako SBC, Bell South a Verizon v USA, ale také China Telecom. Podle analytiků IDC by v Číně koncem letošního roku mohlo být kolem 300 tisíc zákazníků IPTV, ale do roku 2008 jich může být až 9 miliónů!

Viz další články o IPTV:

 

 

16. 5. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.