Úvod > Články > Rychlá mobilní síť LTE v provozu: nejprve 50 Mbit/s za 10 Kč

Rychlá mobilní síť LTE v provozu: nejprve 50 Mbit/s za 10 Kč

Mobilní síť čtvrté generace, zkráceně 4G, se dočkala prvního komerčního spuštění. Na datovou síť s rychlostí nejprve nastavenou na 50 Mbit/s se mohou těšit obyvatelé Švédska a Norska.

Švédsko dlouhodobě patří ke státům s nejpokročilejší datovou infrastrukturou a ve světě se řadí ke krajinám s největším počtem optických přípojek. Není proto divu, že to je Švédsko a další severské země, které si jako první budou vychutnávat poslední technologické výstřelky i z oblasti mobilních datových služeb.

Mobilní sítě typu LTE (Long Term Evolution) se sice zkoušejí i v dalších státech na světě, ale do komerčního nasazení jim chybí ještě kus cesty. Když se v polovině letošního roku hlásalo, že LTE bude spuštěno před začátkem roku 2010, moc lidí tomu nevěřilo – přece jen se testuje ještě řada technologických řešení a jak název LTE napovídá, je to běh na dlouhou trať.

Přesto už nyní mají jako první na světě obyvatelé švédského Stockholmu a norského Osla možnost si služby v rámci mobilní sítě nové generace objednat. Službu jim poskytuje operátor TeliaSonera, který vlastní licenci i ve Finsku a dalších evropských zemích.

„S radostí můžeme oznámit, že jsme první operátor na světě, který svým zákazníkům nabízí služby 4G. Používání mobilního broadbandu v severských státech zaznamenává obrovský rozmach a zákazníci potřebují vyšší rychlosti a vyšší kapacity sítí. To je důvod, proč teď startujeme služby 4G ve Stockholmu i Oslu,“ říká Kenneth Karlberg, prezident a ředitel mobilních služeb ze společnosti TeliaSonera.

Leckoho určitě překvapí cena služby a další podmínky: na tiskové konferenci totiž bylo oznámeno, že až do poloviny roku 2010 zákazníci za službu zaplatí pouhé čtyři švédské koruny, tedy deset těch českých (v Norsku 1 norskou korunu, cca 3 Kč). Ceny USB modemů sice nejsou známy, ale při podpisu smlouvy na jeden rok je klient získá zcela zdarma. Současné USB modemy od Samsungu mají však dvě nevýhody: jednak fungují jen pod operačním systémem Windows (ve Švédsku jako i v jiných „západních“ státech Evropy se docela velké oblibě těší i Macintoshe od Applu), jednak modem není zpětně kompatibilní se sítěmi postavenými na 3G. To znamená, že jakmile se klient dostane mimo území pokryté signálem LTE, bude muset do notebooku připojit další modem, který využije signál 3G. Operátor však slibuje, že nové modemy podporující 3G i 4G současně se objeví v druhé polovině příštího roku, ty svým zákazníkům dá poté zdarma. Mobilní telefony s podporou 4G firma zatím nebudou – firma si nemyslí, že by takové telefony byly dostupné dříve než roce 2011.

Že cena čtyř švédských korun (jedné norské) je akční, je pochopitelné. Noví klienti, kteří si službu teď zřídí, totiž budou stále v pozici těch, kdo síť LTE budou vlastně zkoušet v podmínkách, kdy k sítí bude připojeno více lidí. TeliaSonera počítá s tím, že od července 2010 za 4G bude měsíčně účtovat 600 švédských korun, tj. 1 500 Kč, což je pro našince suma velká, přesto srovnatelná s cenami některých mobilních služeb, po hříchu pomalejších, v Česku. V Norsku zákazníci budou od dubna 2010 měsíčně platit 699 norských korun (skoro 2 200 Kč). Na tomto místě se sluší říct, že ve Švédsku je průměrná čistá měsíční mzda asi 20 000 švédských korun (50 000 Kč), v Norsku pak asi 24 000 norských korun (75 000 Kč).

V LTE síti společnosti TeliaSonera činí maximální rychlost spojení 50 Mbit/s, ale operátor rychlost plánuje navýšit na 80 Mbit/s až 100 Mbit/s. Teď na službu nasadil na zkoušku i datový limit, který činí 30 GB měsíčně. TeliaSonera však nebude pravidla FUP nijak zásadně uplatňovat – minimálně ne do července příštího roku –, protože je zvědavá, jak moc budou zákazníci aktivní a jak si s jejich nároky síť v současném stavu poradí.

Nová generace mobilní datové sítě klientům umožní využívat předností rychlého připojení, jaké nabízí prakticky jen pevná optická přípojka nebo kombinace hybridních optických sítí a kabelového připojení (byť některé parametry má LTE pochopitelně horší). Vysoké přenosové rychlosti, slušné odezvy a spolehlivost jim nabídne možnosti přenosu velkých objemů dat, multimédií, příjem obrazového signálu ve vysokém rozlišení (HD), internetové konference s obrazem ve vyšší kvalitě nebo i dobré podmínky pro online hry.

TeliaSonera připomíná, že přísliby LTE jsou velké – i dosažitelné rychlosti jsou vlastně desetkrát vyšší, než nabízí současné nejlepší řešení na bázi 3G (HSDPA).

Pokrytí LTE sítí však ještě není velké, jak bylo řečeno – připojit se mohou zatím jen obyvatelé dvou hlavních měst, a to jen v jejich vybraných částech (celkem síť bude dostupná 400 000 klientů). Operátor však během příštího roku plánuje jen ve Švédsku signálem zcela pokrýt dalších pětadvacet větších měst, do výstavby sítí investuje podle odhadů půl miliardy švédských korun (1,3 miliardy českých korun).

Testy LTE v České republice oznámila i Telefónica; více informací najdete v článku Od mobilního připojení čekejme rychlosti kolem 20 Mbit/s.

17. 12. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...