Úvod > Články > WiMax aktuálně: výroba a certifikace

WiMax aktuálně: výroba a certifikace

WiMaxu jsme se před nedávnem věnovali poměrně intenzivně, ale protože je to skutečně žhavá technologie, která teprve čeká na svoje reálné nasazení (co se certifikovaných produktů týká), je tu už zase řada novinek. Z výroby, testování i odhadů trhu.

Technické podrobnosti o WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access) jsme probrali už vloni, v článcích Bude WiMAX konkurencí xDSL? Část I a Část II), v následujícím se soustředíme na novinky posledních týdnů (o něco starší informace viz březnové články WiMax si razí cestu na trh  a WiMax: pilotní projekty. V navazujících článcích se pak podíváme na střízlivější odhady, co se týká možností nasazení WiMax v reálných konkurenčních podmínkách poskytování širokopásmových přípojek.

Zprávy z výroby: čipy už jsou!

Intel má od minulého měsíce k dispozici první SoC (System on Chip) pro WiMax, takže výrobci už konečně mají na čem stavět svá zařízení, ovšem pouze zákaznická, zatím nikoli základnové stanice. Intel PRO/Wireless 5116 (původním jménem Rosedale) se hodí jak pro venkovní tak i vnitřní řešení CPE, včetně samoinstalačních WiMax modemů a domácích bran.

Mezi výrobci, kteří chtějí čipy od Intel používat, patří Airspan, Alvarion, Aperto Networks, Axxcelera Broadband Wireless, Gemtek, Huawei, Proxim, Redline Communications, Siemens Mobile, SR Telecom a ZTE. Mezi provozovateli, kteří se na zařízení WiMax na bázi Intelu těší, patří AT&T (US), BT (UK), (Brazílie), Brasil Telecom (Brazílie), Iberbanda (Španělsko), Qwest (US), nebo UHT (Ukrajina).
Další výrobce čipů Wavesat současně oznámil svoje čipové řešení pod označením Evolutive WiMAX. Společnosti Fujitsu Microelectronics America a SiGe Semiconductor(Kanada) oznámily spolupráci na vývoji základního systému WiMax, založeného na SoC typu MB87M3400 (Fujitsu) a čipové sady RF transceiveru SE7351L/SE7051L (SiGe Semiconductor). Produkt se hodí pro pásma 3,3 až 3,8 GHz. SoC budou používat síťoví výrobci jako WiLAN a Aperto Networks (pro základnové stanice).
Na světě jsou tedy čtyři společnosti, včetně Sequans, které se vrhly do výroby čipů pro WiMax. Pro srovnání: u Wi-Fi v době počátků jejich rozvoje byla větší konkurence, ale ta také postupně část výrobců zlikvidovala a nyní jich zůstala jen hrstka.

Testování WiMax

Počátek testování a certifikace prvních produktů WiMax podle normy 802.16 z loňského roku je schválen WiMax Foremse zpožděním na letošní červenec. Jako první přijdou na řadu produkty pro nejžádanější pásmo 3,5 GHz (s šířkou kanálů 3,5 MHz), s profily pro TDD i FDD. V první vlně testování se očekává kolem deseti základnových stanic a stejný počet zařízení u zákazníka (CPE).
 
Testování slučitelnosti s normou jednotlivých produktů si podle testovací společnosti CETECOM vyžádá až dva měsíce a potom bude teprve následovat testování vzájemné spolupráce mezi produkty. Podle tohoto harmonogramu lze první komerční certifikovaná zařízení očekávat v listopadu letošního roku. Pro výrobce testování bude stát dvakrát 15 tisíc dolarů za obě testování a navíc 5,5 tisíce dolarů za používání loga WiMAX Forum certified na schválených produktech.

Na rozdíl od zpoždění zahájení certifikačního procesu WiMax Forum již má jasno s plánem na testování mobilního WiMax, přestože norma 802.16e ještě není ani schválená. Testovací laboratoř má být k dispozici ve 3Q06 a první certifikace bude možné udělit před koncem roku 2006 (střízlivější odhady ale počítají s nástupem mobilního WiMax až v letech 2007/2008). WiMax Forum založilo zvláštní skupinu pro mobilitu, WiMAX Positioning Task Force, která se má postarat o objasnění rozdílů a výhod schvalované specifikace. Mobilní WiMax má podporovat tzv. osobní broadband, a tedy umožnit rychlý přístup k Internetu kdekoli i za pohybu koncového uživatele. (Podrobnosti o mobilním širokopásmovém přístupu lze nalézt též v Intel white paper: Understanding WiMAX and 3G for Portable/Mobile Broadband Wireless)
Časový harmonogram certifikací WiMax pro rok 2005:

  • leden — certifikace podle 802.16-2004 měla začít, posunuta na červenec; Cetecom vybrán WiMax Forem jako testovací laboratoř;
  • duben — WiMAX Forum podepisuje dohodu s evropským normalizačním institutem ETSI zajišťující jednotnou normu pro WMAN (pracuje se také na integraci korejské verze WiBro do specifikací WiMax, více viz článek WiBro: bratříček WiMax; prohlídka laboratoří Cetecom;
  • červenec — zahájení certifikačního procesu podle 802.16-2004;
  • listopad — první komerční produkty s logem WiMAX Forum Certified.
Stávající harmonogram také znamená, že všechny dosavadní zařízení nejsou WiMax, ale jen pre-WiMax, dokud nesplní požadavky na slučitelnost s normou a na vzájemnou spolupráci a nezískají certifikaci WiMax Fora.

Profil testovací společnosti

Cetecom(Malaga, Španělsko) je známá společnost zabývající se testováním, schopná vytvářet automatizované zkušební procesy a prostředí, které lze pak snadno replikovat na jiných místech. V budoucnu se tedy testování WiMax může konat i jinde než pouze ve Španělsku, blíže k výrobcům.
 
Cetecom byl založen v roce 1992 z fondů španělské vlády, přesněji institutu pro rozvoj Andalusie, a německé skupiny RWTÜV. Do konce loňského roku CETECOM Spain fungoval jako součást sítě nezávislých testovacích a certifikačních společností pod hlavičkou CETECOM, ale dnes je již plně španělskou společností. Je považován za nejlépe vybavenou bezdrátovou laboratoř na světě. Podílí se také na vývoji bezdrátových technologií a na návrhu a výrobě testovacích zařízení. Kromě testování samozřejmě provádí také mezinárodní homologace (schválení regulátorem v 80 zemích trvá dva až tři měsíce). Mimo jiné je oficiální Bluetooth Qualification and Test Facility (BQTF) a také jedinou evropskou aktivní laboratoří pro WLAN akreditovanou Wi-Fi Alliance. Chystá se nabízet testování pro UWB i RFID.

Pro zajímavost, CETECOM se také podílí na mezinárodním programu IRAP (International Roaming Access Protocol), v rámci něhož se vyvíjejí specifikace pro roaming mezi veřejnými Wi-Fi a mobilními sítěmi (GSM, GPRS, UMTS) i WiMax. Do programu jsou zapojeni všichni výrobci (např. Cisco, Huawei, Intel, Microsoft) a zejména poskytovatelé bezdrátových služeb, od provozovatelů mobilních sítí (Swisscom, TeliaSonera) až po provozovatele hot spots (Boingo Wireless) a také specializovaných brokerských společností (iPass, WeRoam).

Evropská města WiMax

Itálie oznámila souhlas s pilotními projekty WiMax pro zvýšení konkurenceschopnosti trhu se širokopásmovým přístupem k Internetu. Jakmile národní Ministerstvo obrany rozhodne o dostupných kmitočtech, mohou provozovatelé žádat o povolení spustit pilotní projekt.

Brighton jako první britské město spustil na podporu bezdrátové služby metropolitní WiMax. Brighton Metranetje první z evropských bezdrátových MAN, které používají WiMax namísto Wi-Fi, takže nabízejí lepší pokrytí (dosah i možnost NLOS) a vyšší kapacitu, přitom za nižší cenu než jiná varianta, 3G, na kterou se Evropa zatím soustřeďuje. Metranet nabízí mj. rychlý přístup na Internet pro školy a studenty v oblasti dosahu. Celý projekt zaštiťuje magistrát a podílí se na něm univerzita a místní provozovatel.

Odhady trhu

Podle výroční zprávy „2005 Telecommunications Market Review and Forecast“ společnosti TIA (Telecommunications Industry Association) má dosáhnout v letošním roce trh s infrastrukturou pro WiMax hodnoty 115 miliónů dolarů (290 miliónů v roce 2008). Pro srovnání, trh s WiFi vyšplhá na 5,2 miliardy. Celkové výdaje na bezdrátová zařízení mají dosáhnout 22 miliard a do roku 2008 téměř 30 miliard dolarů.

23. 5. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Samsung dostal od USA grant 152 miliard korun

Americká vláda poskytla společnosti Samsung grant ve výši 6,4 miliardy dolarů. Použit bude na výrobu továren na čipy...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...