Úvod > Články > WiMax: technicko-ekonomická studie nasazení

WiMax: technicko-ekonomická studie nasazení

Organizace Eurescom nedávno zveřejnila část svých zjištění vyplývajících z projektu WiBAN: WiMAX in Backhaul and Access Networks.

Na studii se podílelo pět členů Eurescom (European Institute for Research and Strategic Studies in Telecommunications), společnosti Síminn (Island), Telenor (Norsko), Eircom (Irsko), Portugal Telecom a Matáv (Maďarsko). Cílem studie bylo provést technicko-ekonomickou analýzu WiMax pro různé scénáře nasazení. Ty se týkaly jak implementace v městském, příměstském a venkovském prostředí, tak využití WiMax pro propojování základnových stanic 2G/3G, Wi-Fi hot spots a základnových stanic samotného WiMax.

Výsledky WiBAN poněkud zchladily nadšení z WiMax, protože v oblastech s pokrytím DSL nebude zřejmě WiMax konkurenceschopný kvůli penetraci a nižším nákladům DSL. Navíc pro pokrytí městských oblastí bude potřeba vysoká hustota základnových stanic WiMax pro nabídku slušných rychlostí koncovým zákazníkům. Velikost buněk bude muset být maximálně několik set metrů. Na druhou stranu ve venkovských oblastech bude WiMax skutečně důležitou technologií, protože buňky budou moci mít velikost 5-10 km, což si ovšem vyžádá venkovní antény u zákazníků.

Velikosti buněk podle terénu

Dosah a propustnost základnových stanic WiMax se zjišťovaly pro různé typy příměstských oblastí (viz tabulka 1): terén typu A je kopcovitý s vysokou hustotou stromů, typ C je plochý terén s malou hustotou stromů a B je něco mezi. Městská oblast s bloky vyšších domů je ještě obtížnější scénář nasazení WiMax než typ A, takže dosah bude pod 700 m.

Typickým příkladem nasazení WiMax je situace bez přímé viditelnosti (NLOS, Non Line of Sight). V případě optické viditelnosti (OLOS, Optical LOS), kdy anténa vysílače a přijímače se sice vidí, ale cesta rádiových vln není bez překážek, je velikost buňky větší. Samozřejmě zdaleka největší dosah základnové stanice lze docílit v případě přímé viditelnosti (LOS).

Propustnost v sektoru vychází ve všech případech 11,6 Mbit/s, což je celková kapacita, kterou všichni uživatelé v daném sektoru musí sdílet. Zvýšení rychlosti lze docílit pouze posílením signálu. Pokud uvažujeme pevný vysílací výkon, pak vyšší kapacitu lze docílit pouze zmenšením dosahu základnové stanice, např. 20 Mbit/s ve scénáři B bude možné pouze v dosahu 700 m.

Business case

Ekonomická analýza se prováděla pro městské a venkovské oblasti z pohledu různých typů poskytovatelů služeb, a to na základě řady předpokladů, od velikosti buněk, či hustoty zákazníků. Výsledky ukazují značnou závislost na penetraci ADSL v oblasti pokrytí (viz tabulka 2 a obrázky pro městský a venkovský scénář nasazení). Návratnost není závratná ani v oblastech s nízkou penetrací ADSL, ale v oblastech s vysokou penetrací nelze s návratností podle analýzy WiBAN počítat vůbec, alespoň v případě stávajících provozovatelů. Noví provozovatelé svoje šance ovšem mají.

Nejprve základní porovnání WiMax a DSL, které vypadá podle Eurescom následovně:
Shrnuto a podtrženo: WiMax podle provedené studie Eurescom není nejvhodnějším kandidátem pro nasazení v městských a příměstských oblastech se značnou penetrací ADSL, ale je ideální pro venkovské oblasti. Konkrétně zavedenému telekomunikačnímu provozovateli umožní WiMax v městských a příměstských oblastech dosažení 100% pokrytí (doplněk k bílým místům ADSL) a pro nově vstupujícího provozovatele přirozenou alternativu k využití LLU a k získání určitého podílu na trhu, pokud stávající provozovatel bude s ADSL váhat. Ve venkovských oblastech s malou penetrací ADSL se stávajícímu provozovateli kvůli minimální ziskovosti nevyplatí do WiMax jít, což otevírá prostor pro získání slušného podílu na trhu pro nové poskytovatele. (Mobilní aspekty WiMax se v rámci projektu WiBAN nezkoumaly).

Kdo je Eurescom

Eurescom  je organizace pro společný výzkum a vývoj v oblasti telekomunikací sdružující evropské telekomunikační provozovatele. Mezi členy (a podílníky) najdeme Deutsche Telekom, France Télécom, British Telecommunications, řecký OTE, Portugal Telecom, Telekom Austria, Telenor, eircom, MATÁV, Iceland Telecom a Slovak Telecom, rovněž zástupce Kypru a Srbska a Černé hory. Dalšími členy jsou Swisscom a Bezeq a ECI Telecom jako reprezentanti Izraele. Jak vidno, zástupci naší země chybí. Eurescom je přitom otevřenou organizací pro telekomunikační provozovatele a poskytovatele služeb, kteří se mohou stát buď podílníky, nebo pouhými členy. Výrobci se mohou stát přidruženými členy a mohou se plně účastnit výzkumných aktivit.

Institut Eurescom (European Institute for Research and Strategic Studies in Telecommunications GmbH) byl založen v roce 1991 předními evropskými provozovateli a sídlí v německém Heidelbergu. Dodnes se může pochlubit třemi stovkami dokončených projektů a studií, jejichž výsledky jsou plně k dispozici členům a některé také širší veřejnosti. Oblasti zájmů jdou od síťových technologií, terminálů, služeb a aplikací, přes bezpečnost až po vlastní telekomunikační tržní prostředí. V posledních letech se Eurescom hodně věnuje oblasti širokopásmového připojení. k Internetu. Eurescom jako specifická evropská instituce zaměřená výhradně na výzkum a vývoj ICT se samozřejmě podílí na výzkumných programech EU (FP6).

 

 

25. 5. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...